(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Vorige week schreven we over ratten die minder geneigd waren om op THC hun best te doen voor een beloning en nu gaan Britse onderzoekers daar nog eens dunnetjes overheen door al dan niet stonede mensen op een spatiebalk te laten tikken voor geld…

Canadese ratten

Afgelopen week nog presenteerden Canadese wetenschappers een studie waarbij ze ratten lieten werken voor hun beloning, al dan niet met een shot THC in hun arme donder. Daaruit concludeerden deze onderzoekers dat ratten lui worden van THC, maar wat ze er vergaten bij te vertellen in de media is dat de arme beestjes werden volgestopt met synthetische cannabis en zoals je in ons artikel kan teruglezen is dat toch echt andere koek dan echte wiet.

Hoe dan ook, ook in Groot-Brittannië weten wetenschappers blijkbaar van gekkigheid niet meer wat ze moeten  testen, dus daar werden daadwerkelijk 17 proefPERSONEN opgetrommeld voor wat met een beetje mazzel het onzinnigste onderzoek van 2016 mag worden genoemd: hoe hard wil een stoner werken voor zijn geld?

Op spatiebalk tikken voor geld

Net als de Canadese ratten moesten de Britten – allemaal sporadische wietgebruikers overigens – een vaporizerballon consumeren, ofwel met cannabisrook ofwel met een placebo. Daarna kregen ze de keuze: 30 keer op de spatiebalk van een computer tikken binnen 7 seconden, of (en dat is de zwaardere taak) 100 keer tappen in 21 seconden. De makkelijke taak leverde 50 cent op, de moeilijkere tussen 80 cent en 2 euro.

shutterstock_458731726Uit het resultaat, dat in het vakblad Journal of Psychopharmacology  is gepubliceerd, blijkt het subsidiegeld goed besteed. Professor Val Curran van de University College London: “Herhaaldelijk op toetsen drukken met een enkele vinger is niet moeilijk, maar het vergt een redelijke inzet wat het tot een nuttige motivatietest maakt.”

Tweede test, ander resultaat

Goed, wat ze in de UK met hun belastinggeld doen moeten ze zelf weten, wat is de conclusie? De professor: “Wij ontdekten dat mensen op cannabis significant minder geneigd zijn de optie met meer moeite te kiezen. Gemiddeld kozen de vrijwilligers met een placebo in 50% van de gevallen voor de 2-euro beloning, terwijl de stonede proefpersonen dat in slechts 42% van de gevallen deden.”

Nou begrepen de wetenschappers zelf ook wel dat dit onderzoek wat aan de magere kant was (17 mensen is niet eens statistisch verantwoord bijvoorbeeld), dus kwam er een tweede test. Jawel, en dit keer werden 20 ‘cannabis-afhankelijke personen’ vergeleken met 20 controlemensen. Niemand mocht alcohol of drugs gebruiken in de 12 uur voorafgaand aan de test (m.u.v. koffie en sigaretten).

Het laatste woord…

En wat denk je? Dit keer vertoonden de twee groepen geen verschil in hun bereidheid om op de spatiebalk te tappen! Toch weten de Britse wetenschappers er zich uit te kletsen. Dr Will Lawn, ook verbonden aan UCL, geeft toe dat ‘algemeen gedacht wordt dat cannabis de motivatie vermindert’. Maar dit is de eerste keer dat ‘het betrouwbaar is getest’. En met die 8% verschil in 1 test concludeert de halve wereld dus dat blowers op korte termijn luier worden door cannabis…

Ook op de ‘gevaren’ van langdurig cannabisgebruik gaat deze onderzoeker nader in. “Het is geopperd dat langetermijn wietgebruikers wellicht óók motivatieproblemen hebben als ze niet  high zijn. Maar gelukkig blijkt daar niks van: ‘However, we compared people dependent on cannabis to similar controls, when neither group was intoxicated, and did not find a difference in motivation’.

[illustratie: 3Dalia/Shutterstock]
(advertentie)