(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Welkom in Lazarat, Albanië. Superdorp met superinwoners. Met slechts 2000 zielen is alleen dit dorpje goed voor een omzet ter grootte van een derde van het nationale product van heel Albanië. Waarmee dan wel? Met wiet natuurlijk!

Albanië is weliswaar een straatarm landje, toch is het een prestatie van formaat die het wietkwekende dorpje Lazarat levert. Waarschijnlijk hadden de tuinierende inwoners het liever nog wat stil gehouden, maar hun ongelooflijke prestaties kwamen aan het rollen doordat de politie een partijtje wiet onderschepte: dik tweeduizend kilo cannabis zat er verstopt in bankstellen op een vrachtauto, die de de grens met Macedonië wilde oversteken. Macedonië is ook al zo’n erkend smokkelnest, van waaruit Italië (en de rest van West-Europa) bevoorraad worden met sigaretten, nep-merkspulletjes en dus ook marihuana.

De eerzame wietboeren van Lazarat, hard aan het werk

De eerzame wietboeren van Lazarat, hard aan het werk

Balkan is smokkelparadijs

De Balkan staat bekend als een grote doorvoerzone van drugs. Alleen al in de eerste maanden van dit jaar heeft de Albanese politie 15.000 kilo wiet met bestemming EU onderschept, tegenover 12 ton in heel 2013! Ieder jaar vernietigen de autoriteiten naar eigen zeggen tussen de 90.000 en 130.000 wietplanten in het bergland. De drugs die nu weer in havenstad Durres gepakt zijn, behoren waarschijnlijk toe aan een smokkelbende met roots in zowel Albanië als Macedonië. In beide landen wordt er vanuit havensteden met kleine, snelle rubberboten of speedboten op Italië en Griekenland gevaren met de verboden waar.

Wiet & kalasjnikovs in Lazarat

Een groot deel van de wiet komt dus uit een klein dorpje: Lazarat. De fenomenale wietkwekers daar staan erom bekend dat ze niet aarzelen hun kalasjnikov te gebruiken als de politie eraan komt… De slechts tweeduizend inwoners produceren jaarlijks (met hulp van wat ongeschoolde druivenplukkers uit Bulgarije) maar liefst 900 ton wiet, ofwel 900.000 kilogram cannabis. 450 kilo wiet per inwoner, baby’s en fossielen meegerekend! Die 900 ton is volgens buitenlandse drugsexperts goed voor ongeveer 4,5 miljard euro handelswaarde. Om je een idee te geven; dat is bijna een derde van de omzet van de gehele Albanese economie…

(advertentie)