(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Het is een bekend vooroordeel van tegenstanders van legalisering: door vrije wiet raken ontstaat er een misdaadexplosie en raken er veel mensen verslaafd aan (hard)drugs. Nu zijn er voor het eerst onderzoekscijfers, en die wijzen juist op een tegenovergesteld effect!

Het gaat om het rapport ‘The Effect of Medical Marijuana Laws on Crime: Evidence from State Panel Data, 1990-2006’ van het wetenschappelijke platform PLOS ONE. Het gaat om data van voor de legalisering van recreatief gebruik van marihuana dus, want dat is pas sinds begin dit jaar het geval in Colorado. Toch kunnen er voorzichtig conclusies getrokken worden, want in feite zijn de medicinale apotheken in meer dan 20 staten in de VS ook een vorm van legalisering natuurlijk.

Mediwiet legaal sinds 1996

Mediwiet werd voor het eerst in 1996 toegestaan in Californië en in 1998 was het al in veel west-coast staten het geval. Inmiddels mag je blowen op doktersvoorschrift in meer dan 20 staten, en overweegt een flink aantal andere staten dit. De misdaadcijfers van 1990 tot 2006 zijn dus goed te bestuderen met voor-en-na (medicinale) cannabis legalisering. Doordat massale rellen en geweld uitbleven na de introductie van mediwiet, drongen cannabisactivisten ook aan op legalisering van recreatief gebruik. Tegenstanders wijzen echter graag op het feit (in hun ogen) dat marihuana een ‘gateway drug’ is, waardoor blowers makkelijk aan harddrugs als heroïne, cocaïne en andere troep verslaafd raken…

beeldDenk nu niet dat het hier om een minuscuul groepje mensen gaat, het is een wijdverbreid tegengeluid. Volgens de aanhangers van deze ‘stepping stone theorie’ rest verslaafden uiteindelijk niks anders dan door misdaad hun drugsverslaving financieren. Aanhangers van de War on Drugs roepen verder ook dat de mediwiet apotheken criminelen aantrekken die azen op cash geld, zowel van de klanten als van de winkeliers.

Geen stijging misdaad in mediwiet-staten

Welnu, een analyse van de misdaadstatistieken in de staten die medicinale cannabis hebben toegestaan, wijst uit dat niet 1 van bovenstaande apocalyptische voorspellingen is uitgekomen. Volgens PLOS ONE, dat landelijk onderzoek deed, zijn de misdaadcijfers in de VS gedaald over de 16 onderzochte jaren. Sterker nog, de 11 staten die in de onderzochte periode mediwiet legaliseerden zagen GEEN significante stijging in de volgende misdaadcategorieën: moord, verkrachting, overvallen, inbraken, aanvallen, autodiefstal en berovingen.

De onderzoekers Robert G. Morris, Michael TenEyck, JC Barnes en Tomislav V. Kovandzic van de Universiteit van Texas in Dallas, zijn zelfs voorzichtig opgewonden over de resultaten: de daling in het aantal moorden en gewelddadige aanvallen zou verband kunnen houden met het legaliseren en de brede beschikbaarheid van marihuana! In de krant The Washington Post zeggen de onderzoekers het volgende: “Hoewel het belangrijk is om voorzichtigheid te betrachten bij het interpreteren van deze cijfers als bewijs voor het verminderen van misdaad door medicinale cannabis toe te staan, passen ze wel bij recente bewijzen en bevestigen ze de al langer bestaande theorie dat legalisering van wiet leidt tot minder alcoholgebruik doordat individuen wiet in plaats van drank gaan gebruiken. Gezien de relatie tussen alcohol en gewelddadige misdaden, zou het goed kunnen zijn dat het vervangen van drank door wiet leidt tot kleine afnames in geweldsmisdrijven die op staatsniveau gedetecteerd kunnen worden.”

Veranderde houding in maatschappij

De onderzoekers namen ook andere factoren als armoede, opleiding, werkloosheid mee in hun rapportage. Ze durven dan ook niet zonder meer te stellen dat het toestaan van medicinale cannabis leidt tot minder geweld. Dat hangt ook af van andere zaken. De onderzoekers: “Misschien is een logischer verklaring voor deze misdaadcijfers dat de medicinale marihuanawetten een reflectie zijn van het veranderde gedrag en houding in de maatschappij. Indien die houding en gedrag meer tolerant zijn en minder inbreuk maken op een ander zijn persoonlijke rechten, dan is het goed te verwachten dat er geen stijging in de misdaadcijfers plaatsvindt en dat er zelfs een kleine afname van de persoonlijke misdrijven veracht mag worden.”

Voorzichtigheid troef dus bij de onderzoekers, maar 1 ding staat wel vast: de tegenstanders van legalisering krijgen sowieso geen gelijk: de misdaadcijfers stijgen niet nadat (medicinale) wiet werd vrijgegeven. Iedereen wacht nu met smart op de misdaadcijfers uit Colorado, waar zoals bekend sinds nieuwjaarsdag ook recreatieve marihuana is vrijgegeven…

(advertentie)