(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Hoewel de conservatieve regering van Israël onlangs aankondigde om wietbezit te decriminaliseren, gaat dat veel inwoners niet ver genoeg. Duizenden demonstranten eisten daarom zaterdagavond in Tel Aviv niet meer of minder dan volledige legalisering van cannabis!

Medicinaal walhalla, recreatieve hel

Israël staat wereldwijd bekend als voorloper op het gebied van medicinale cannabis. De ontdekker van THC komt er vandaan en er wordt al jarenlang veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de werking van wiet als medicijn. Geen wonder dat mediwiet er legaal is en het kleine landje telt inmiddels al 21.000 officiële cannabispatiënten.

Maar wat betreft het recreatieve gebruik van cannabis is het nog huilen met de pet op, want verboden. Onlangs kondigde de nogal rechtse regering van premier Benjamin Netanyahu echter wel aan om het wietbezit te gaan decriminaliseren, naar Portugees voorbeeld zeg maar.

Geen boetes maar volledige legalisering

Maar dat is dus niet wat de joodse blowers willen! En er valt ook niks te lachen als je 265 dollar boete krijgt voor een jointje… Ze eisen simpelweg een volledige legalisering, zoals in Colorado dus. Om dat de regering stevig onder de neus te wrijven kwamen zaterdagavond vijfduizend demonstranten naar het Rabin-plein in Tel Aviv. Onder hen ook twee parlementariërs: Tamar Zandberg van oppositiepartij Meretz en – opmerkelijker – Sharren Haskel van de regerende Likud partij.

De betogers drongen er bij Gilad Erdan, de minister van Openbare Veiligheid, op aan om ook de boetes voor wietbezit uit de recente wetswijziging te halen. Die waren al een verbetering ten opzichte van de strafrechtelijke vervolging waar je in Israël voorheen op kon rekenen als je gepakt werd met recreatieve wiet, maar de demonstranten verzochten hem om direct door te gaan naar volledige legalisering.

‘Kwaliteit van leven’

Ook drongen sommige sprekers aan op een door de overheid gereguleerde wietmarkt om torenhoge prijzen te voorkomen. Daarmee zou de regering dan ‘miljarden kunnen ophalen in plaats van miljoen met boetes’. Likud-parlementarier Haskel had ook een goeie tekst op de betoging: ‘In het begin lachten ze ons uit, toen kleineerden ze ons en  op het einde wonnen wij’ (refererend aan de decriminalisering vanuit de regering). ‘Zolang als ik in de Knesset zit zal ik de zaak onder de aandacht brengen net zolang totdat er een volledige straffeloosheid is!’

Hulde. Maar het laatste woord geven we toch aan Tamar Zandberg, die zich ook al langer inzet voor de rechten van (medicinale) cannabisgebruikers. Zij hield de vijfduizend demonstranten voor: ‘Dit is een gezondheidscampagne, een campagne voor kwaliteit van leven!’

 

(advertentie)