(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

In de herfst werd het in Canada voor investeerders duidelijk dat het land toch echt richting totale legalisering koerst, naar verwachting nog voor komende zomer. En dat legt de wietbedrijven geen windeieren: alleen al in de afgelopen zes maanden haalden zij liefst 700 miljoen dollar op de kapitaalmarkt op.

Cannabis is groeimarkt

Dat de legale cannabisindustrie in Noord-Amerika als een tierelier gaat is inmiddels wel bekend. En dan bedoelen we niet alleen de Verenigde Staten maar ook hun buren in Canada. Daar is de medicinale wiet al legaal en als de liberale regering haar belofte nakomt gebeurt dit voorjaar hetzelfde met recreatieve cannabis. Investeerders in het land met 35 miljoen inwoners geloven er sinds enige maanden in ieder geval ook heilig in. Uit een rapport van de analisten van het financiële dienstverleningsbedrijf Canaccord Genuity blijkt dat de marijuana companies sinds de herfst 700 miljoen dollar hebben opgehaald bij investeerders.

Beursgenoteerde wiettelers

Cannabis en Canada blijkt een goede combinatie… [beeld: Roxana Gonzalez/Shutterstock]

Dat zijn natuurlijk bedragen om U tegen te zeggen. De legale (medicinale) cannabismarkt in Canada is trouwens nog niet eens zo lang opengesteld voor publieke en private ondernemers. Health Canada, het ministerie van Volksgezondheid daar, stelde de markt pas in 2014 open voor commerciële wietkwekers.

Daarna ging het wat de belangstelling van investeerders betreft – de meeste wiettelers (6 in totaal) zijn in Canada beursgenoteerd, onder wie een dochterbedrijf van het Nederlandse Bedrocan – op en af. Maar in de laatste drie maanden van 2016 en de eerste maanden van dit jaar knalde de kurk pas echt van de wietfles.

Recreatieve markt in Canada en VS

Er zijn volgens de analisten Neil Maruoka en Matt Bottomley van Canaccord Genuity twee oorzaken voor de enorme belangstelling van investeerders voor juist deze wiettelers. ‘Eén van de grootste voordelen voor de bestaande producenten – die nu al een licentie hebben – is in onze ogen hun mogelijkheid om kapitaal aan te trekken. En de meeste hebben agressieve uitbreidingsplannen met het oog op de te verwachte recreatieve markt. Investeerders stappen naar voren om deze groei te financieren.’

En dan is er het al genoemde buurland. Niet toevallig natuurlijk dat daar afgelopen herfst (8 november om precies te zijn, de dag van de verkiezingen) weer een zwik staten bij is gekomen waar recreatieve cannabis is gelegaliseerd, waaronder de staat Californië waar alleen al meer mensen wonen dan in heel Canada. En ook dat is een duidelijk doel van zowel Canadese wietproducenten zoals Aurora Cannabis Inc. en Bedrocan, als van hun dolenthousiaste investeerders…

Oh ja, wat de bedrijven gaan doen met het extra geld laat zich raden: nog meer, nog betere en nog grotere wietkassen bouwen!

 

 

(advertenties)