(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Hybride groeikracht klinkt je wellicht als een of andere marketingterm in de oren maar dat is het allerminst. Het is simpelweg de naam voor een eigenschap van wietzaden die voortkomen uit twee genetisch verschillende wietsoorten. En die eigenschap betekent 25% meer opbrengst! 

bubble_cheese_seedsHeterosis of hybride groeikracht is echt en is niet alleen weggelegd voor wietplanten. Commerciële kwekers van allerlei gewassen maken dankbaar gebruik van hybride groeikracht en starten hun gewassen altijd met F1 zaden.

De speciale extra groeikracht is wel alleen voorbehouden aan de eerste lichting zaden uit een kruising van twee genetisch verschillende planten. Als je ermee gaat terugkruisen zijn de planten genetisch niet meer verschillend genoeg en is het afgelopen met de hybride toverkracht. Eerste generatie zaden worden ook wel F1 zaden genoemd, de F staat voor filius, het latijnse woord voor zoon.  Wietplanten die voortkomen uit F1 zaden produceren 25% meer opbrengst dan zaden die voortkomen uit planten die genetisch gelijk zijn!

Zolang je maar blijft kruisen met verschillende genetica, kun je blijven profiteren van de hybride groeikracht. Soms kun je ook gefeminiseerde F1 zaden kopen en profiteren van de hybride groeikracht zonder dat je zelf hoeft te kruisen. Veel zadenbedrijven zetten het op hun websites erbij wanneer zaden F1 hybride zaden zijn.

(advertentie)