(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

RollingStoned Top 50 #18 Ook buitenwietkwekers houden wel van een onsje meer. Alhoewel, Patrick wilde in maart van dit jaar eigenlijk gewoon weten of hij buiten mogelijk ook genoeg wiet zou kunnen oogsten om een heel jaar medicijnen aan te hebben. Hij druppelt per dag vijf druppels wietolie en dampt daarnaast nog ongeveer een halve gram, is het voor Patrick mogelijk om in zijn eigen behoefte te voorzien zónder binnen te kweken? Muna zocht het voor hem uit en schreef zichzelf daarmee voor de tweede keer in de Top 50 dit jaar. 

Hoi Muna, ik wil dit jaar voor het eerst buiten gaan kweken in de hoop dat ik dan genoeg wiet heb tot de volgende zomer. Ik gebruik dagelijks ongeveer een halve gram om te verdampen en slik iedere dag een stuk of vijf druppels wietolie. Kan ik met vijf planten in mijn eigen gebruik voorzien en hoe zou ik dit het beste kunnen aanpakken? Ik heb weinig ervaring met wietplanten maar mijn kamerplanten doen het altijd goed. Groet, Patrick

Hallo Patrick

Het is een goed idee om buiten aan de slag te gaan en zo je eigen medicijn te produceren. Niet alleen ben je dan goedkoper uit, je weet dan ook zeker dat je wiet biologisch en onbespoten is. Ik weet natuurlijk niet hoe jouw tuin erbij ligt, maar ook als dat niet op het zuiden is kun je meestal wel een aardige voorraad wiet kweken in de zomer. Of het ook genoeg is voor een heel jaar, dat hangt er natuurlijk wel een beetje vanaf maar laten we eens gaan rekenen…

buitenwiet2

Een autoflower levert ongeveer 30 gram per plant op maar is wel lekker snel klaar

Uitgaande van slechts één oogstmoment moet je dus voor 12 maanden wiet kweken als je verder niet meer naar de coffeeshop zou willen gaan. Dat zijn dus 365 dagen keer een halve gram per dag is sowieso al 182,5 gram die bij jou in damp opgaat gedurende een jaar. Daarnaast gebruik je dagelijks vijf druppels wietolie. Ik ga ervan uit dat je wietolie bedoelt zoals de stichting mediwiet die ook aanraadt, dus 5 x verdunt met olijfolie. Met ongeveer 15 gram wiet kun je 10 milliliter 5 x verdunde wietolie maken. In één flesje zitten ongeveer 250 druppels dus daar kun jij 50 dagen mee voort. Je hebt naast de 182,5 gram voor je verdamper dus ook nog 109,5 gram (7,3 x 15 gram) wiet nodig voor de wietolie. Bij elkaar gebruik je dus 292 gram wiet per jaar. Ik rond het af naar 300 gram, een hoeveelheid die zeker wel te kweken valt met vijf wietplanten buiten.

300 gram van 5 planten kweken

Je hebt niet veel ervaring met buiten wiet kweken schrijf je, dus je zult flink je best moeten doen om die 300 gram te halen. Autoflower wietplanten zijn het makkelijkste voor beginnende buitenkwekers, alleen denk ik niet dat je met 5 autoflowers aan 300 gram gaat komen. Reken met één autoflower ongeveer op 30 gram wiet, dus daar zou je er dan niet vijf, maar eerder 10 van nodig hebben. Het voordeel is wel dat autoflowers veel vroeger in de zomer klaar zijn en daardoor zonder problemen met nat herfstweer af kunnen bloeien. 60 Day Wonder is een mooie autoflower wietsoort.

Joekels van wietplanten

Gewone (niet-autoflower) wietsoorten kunnen vele malen groter worden als autoflowers, vooral wanneer je ze in de volle grond zet waar de wortels veel ruimte krijgen. Eén wietplant kan dan soms wel 2,5 meter hoog of zelfs nog hoger worden. Zet er daar vijf van in je tuin en je gaat die 300 gram zeker halen. Kies echter wel een bewezen goede buitenwietsoort voor het klimaat in Nederland en België, want anders kan het gebeuren dat de wiet niet op tijd klaar is en verregent je oogst. Natuurlijk kun je ook voor een combinatie van autoflowers en niet-autoflowers gaan, je hebt dan al aan het einde van juli wat te oogsten terwijl de niet autoflowers nog staan te bloeien.

hhope

Vijf van zulke Hollands Hope joekels en je hebt het hele jaar plezier

Een goede buitenwietsoort komt snel in bloei, heeft een korte bloeiperiode van 50 tot 60 dagen en is voldoende bestand tegen schimmels. Enkele voorbeelden van geschikte buitensoorten zijn Biddy Early, Passion #1, Frisian Dew, Ruderalis Skunk en Hollands Hope. Wanneer je de mogelijkheid en de tijd hebt om de wietplanten een tijdje te verduisteren, kun je ook voor de langer bloeiende wietsoorten gaan. Het kost je wat moeite, maar zorgt er wel voor dat je wietplanten veel beter afgerijpt geoogst kunnen worden, het kwaliteitsverschil kan enorm zijn. Je kunt een soort tent voor je planten maken of ze bijvoorbeeld binnen in een donkere schuur zetten. Het idee is dat ze vanaf halverwege juli nog maar 12 uur licht per dag krijgen. Je kunt ook pas aan het eind van juli beginnen met verduisteren, dan hoef je het maar drie weken achter elkaar te doen. Daarna zijn de dagen kort genoeg om de planten in bloei te houden.

De ruimte die je planten onder de grond hebben (potmaat) is zeer bepalend voor de omvang en de hoeveelheid van je oogst. Een grotere pot maakt kweken ook makkelijker en in de volle grond hoef je bijna helemaal niets meer te doen. Kies dus een lekkere grote pot of zet je planten direct in de grond, dan moet het helemaal goed komen met jouw wintervoorraad 😉 Veel succes dit jaar Patrick, tot slot nog even dit om je in de juiste stemming te brengen.

Liefs, Muna

(advertenties)