(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Hij noemde zichzelf voor het gemak maar even P. Wellicht naar de Power Planten in zijn kweektent die maar niet groot willen worden. Ondanks twee Spextrum King SK 600 Beast lampen – de krachtigste lampen van het merk – kwamen de stekken niet hoger dan 40 centimeter. Wat zou er aan de hand zijn? Muna legt uit.

P. heeft een mooie tent gekocht en een paar knallers van led’s, Spectrum Kings SSK 600 Beast om precies te zijn – de sterkste lamp van Spectrum King. Een professionele setup zou je zeggen, maar toch ging er iets niet helemaal volgens wens. De planten wilden namelijk niet erg groeien. Zoals P zelf schrijft kan het niet aan de stekken liggen, want die werden onder een 250 Watt HPS namelijk wel 90 centimeter hoog.

Hallo Lieve Muna,

Ik heb een tent van 2 × 2 meter. Daarin staan 60 Power Plant’s in 11-literpotten. Het is mijn derde kweek, maar de eerste met de nieuwe lampen: twee Spectrum King SK600, Beast model. Het zijn allerzwaarste lampen die ze hebben…

Wat mijn probleem nou is, ik heb de stekken één week laten voorgroeien, dat ging op zich goed, niks bijzonders opgemerkt… tot dat ik de klok op 12/12 zette. De plantjes zijn mischien 15 tot 20 cm gegroeid en daarna niks meer. Weinig tot geen zijtakken, eigenlijk alleen maar hoofdstam met topjes eraan. Een kennis van mij heeft dezelfde stekken gekregen maar bij hem zijn de plantjes rond 90 centimeter hoog en hebben ze mooie zijtakken en al. Hij heeft ze onder 250W HPS. 

De temperatuur in mijn tent is rond de 24-25 graden met lampen aan en 17-19 graden met de lampen uit. De lampen hangen nou ongeveer 80 centimeter boven de plantjes. Heeft u enig idee waarom de groei zo snel gestopt is? Plantjes zijn maar 40 cm hoog… Kan het zijn dat de lampen te sterk zijn voor zulke kleine plantjes…? Ik stuur u een paar foto’s van hoe de plantjes erbij staan en ook wat data over de lampen…

Met vriendelijke groet, P

High P.

Je hoeft geen u te zeggen hoor, je mag tutoyeren. Ik heb dan misschien wel een klein beetje cannabis kweekwijsheid maar een ‘u’ ben ik nog lang niet. Je bent trouwens wel gek op Power Plant hė? Met 60 plantjes en twee 650 Watt Spectrum King lampen pak je het in ieder geval goed aan zal ik maar zeggen. Maar dat was je vraag niet, die gaat over het formaat van je Power Plants. Toch zonde als je zoveel investeert en je planten niet groter dan 40 centimeter worden. Laten we eens kijken of we kunnen achterhalen waar de spreekwoordelijke schoen wringt. Zo staan je planten er nu in ieder geval bij:

Potmaat

De maat van de pot heeft doorgaans veel invloed op het formaat van je planten. Je hebt er niet bijgeschreven welk formaat je potten hebben en wat het medium is waarin ze staan, maar aangezien dit pas je derde kweek is, kan ik er wel vanuit gaan dat je op aarde kweekt lijkt me. En als ik even snel reken passen er ongeveer 60 11-literpotten in je tent. Dat klopt ook wel wanneer ik het inschat vanaf de foto’s.

Het is bij wietplanten zo, dat het volume dat ze onder de grond innemen, ongeveer gelijk is aan het volume dat ze boven de grond innemen. Wanneer je de wortels van een wietplant ook snoeit, zoals hier bijvoorbeeld wordt gedaan bij een moederplant, dan zul je merken dat de bovengrondse groei tijdelijk stopt totdat het volume van het wortelstelsel weer in evenwicht is met het volume aan plant boven de grond.

Nou kan een wietplant in een 11-literpot wel hoger worden wanneer je wat langer voorgroeit, maar een centimeter of 11 klopt wel aardig bij de maat van je pot. Hieronder een lijstje met potmaten wat je aan kunt houden als een grove schatting van hoe groot wietplanten erin worden, je ziet dat 40 centimeter bij een 10-literpot hoort. 20 centimeter = 5-literpot, 40 centimeter = 10-literpot, 60 centimeter = 15-literpot, 80 centimeter = 20-literpot, 1 meter = 25-literpot, 1,2 meter = 30-literpot. Als de planten van jouw kennis in grotere potten staan, en als hij ze daarnaast ook nog eens langer heeft laten groeien, dan is dat een hele plausibele verklaring voor het verschil in hoogte van de planten.

Kweekmethode

Het is op zich jammer dat je niet even een foto van de situatie van je kennis hebt meegestuurd, want dan had ik iets om mee te vergelijken. Maar de methode van kweken heeft ook veel invloed. Op hydrosystemen, maar ook in kokosvezels bijvoorbeeld, groeien wietplanten namelijk veel sneller dan in aarde. Als je kennis hydrokweekt en jij op aarde, dan zal dit ook kunnen verklaren waarom zijn planten groter zijn. Uiteraard maakt het ook veel verschil of je één week of zes weken voorgroeit.

Wat me verder opvalt is dat je redelijk wat planten per vierkante meter hebt staan, een stuk of zestien om precies te zijn. Dit geeft je planten boven de grond ook niet zoveel ruimte in de breedte. Planten merken het wanneer ze dicht op elkaar staan en zullen zich daardoor ook minder vertakken, simpelweg omdat ze daar de ruimte niet voor hebben. Kijk maar eens naar een veld met vezelhennep, deze planten staan nog veel dichter op elkaar in het veld en bestaan als gevolg daarvan allemaal uit een enkele rechte hoofdstam. Natuurlijk is dat bij vezelhennep ook juist gewenst, het gaat de kweker immers om de vezels uit de stam.

Licht

Het licht speelt tenslotte ook een hele grote rol in de groei van wietplanten. Je geeft het eigenlijk zelf ook al aan dat je denkt dat het licht hier weleens een rol zou kunnen spelen. Nou is het voor mij op zich lastig om over de Spectrum Kings veel te zeggen want met die led heb ik persoonlijk geen ervaring. Maar ik denk zelf ook dat het licht een deel van de oorzaak is waarom je planten niet zo hoog zijn. Een deel zeg ik met nadruk, want zelf denk ik dat het een combinatie is van alle genoemde factoren.

HPS lampen geven veel rood licht en veel stralingswarmte, wat voor een snellere groei en meer strek zorgt. Foto: Eric Limon, Shutterstock

HPS kweeklampen, zoals die van jouw kennis, zorgen er over het algemeen voor dat wietplanten wat hoger worden dan onder de meeste led kweeklampen. Dit heeft twee redenen; de kleur van het licht en de warmtestraling van de lamp. Een HPS kweeklamp geeft een wat rood licht, dit maakt ze eigenlijk perfect voor de bloeifase, maar zorgt er ook voor dat wietplanten wat meer strekken tijdens de groeifase en in de eerste weken van de bloeifase. Onder led kweeklampen hebben wietplanten juist weer wat minder de neiging om te strekken, al geldt dit ook weer niet voor alle led kweeklampen.

De temperatuur maakt ook uit. HPS kweeklampen geven stralingswarmte af waar wietplanten goed van groeien. Ze verdampen meer water door de warmte, drinken meer en nemen daardoor ook meer voeding op. Daarom groeien wietplanten doorgaans sneller als het wat warmer is in de kweekruimte. Ook in de natuur groeien ze immers het best in warme landen, de algehele stofwisseling verloopt dan gewoon sneller. In jouw kweektent is het overdag zo’n 25 graden en ’s nachts zo’n 19 graden. Op zich prima temperaturen hoor en ook niet teveel verschil tussen de dag en de nacht, maar voor een razendsnelle groei mag het soms best iets warmer worden.

Dus…

Dus, alles bij elkaar genomen denk ik dat het een combinatie is van de kweekmethode, de potmaat, het aantal planten per oppervlakte en het verschil in lichtkleur en temperatuur, waardoor je planten aanzienlijk korter zijn dan die van je kennis. Toch vind ik niet dat de planten er slecht bijstaan hoor, ze zien er gezond uit en je hebt er een hoop. Met de 1300 Watt van de Spectrum Kings aan licht erboven, kan het bijna niet anders dan dat de planten een hoop knuppels van toppen gaan ontwikkelen straks. Ik zou het leuk vinden als je me na de oogst nog eens een paar foto’s stuurt.

Oogst-technisch gesproken zou ik me dan ook niet al teveel zorgen maken. Voor een volgende ronde kun je ook proberen om een van je leds door te verkopen aan je kennis en die te vervangen door bijvoorbeeld twee 250 Watt HPS-jes links en rechts van je led. Je profiteert dan én van de krachtige led én van de stralingswarmte en rode kleur van de HPS. Het is het overwegen misschien waard, led doet het vaak extra goed in combinatie met HPS.

Succes met de PP’s P! Muna

Delen via
Lekker bezig!
(advertenties)