(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Alex heeft drie zaadjes opgekweekt maar zoals je begrijpt zit daar nog geen wiet aan. Het is dan ook zijn ‘eerste keer’ en dus roept hij de deskundige hulp van onze eigen lieve Muna in. Is het absoluut noodzakelijk om allerlei professionele kweekspullen te kopen of kan het ook in MacGyver stijl?

Hallo Muna, ik heb drie plantjes staan die ik uit zaad heb opgekweekt. Dit is de eerste poging voor mij en heb totaal geen verstand van wiet kweken. Nu heb ik led aan mijn plafond hangen in een poging mijn stekgoed van wat extra licht te voorzien, maar kan ik ook een bouwlamp of een andere huis-, tuin- en keukenlamp op mijn stekgoed zetten zonder direct pro te moeten gaan qua spullen? Ik heb een kast die ik iets om kan bouwen door hem op slot te doen en er een lamp in te hangen. Zou je mij van wat info willen voorzien, ik zou je zeer dankbaar zijn. Groet, Alex

High Alex

Wat grappig dat je vraagt naar een huis-, tuin- en keukenlamp en dan een bouwlamp voorstelt. Maar je bent aan het goede adres hoor, ik kan je wel van wat informatie voorzien. Ik ga er alleen wel vanuit dat je weet hoe je wietplanten in de groei kunt laten en hoe je ze juist in de bloei kunt zetten. Als je helemaal geen enkel idee hebt waar ik het nu over heb, dan raad ik je aan om dit artikel over de levenscyclus van wietplanten nog eens na te lezen.

Huis-, tuin, en keukenlampen die je kunt gebruiken zijn er gelukkig wel, waarschijnlijk heb je ze zelfs al in huis

Je hebt dus een kast om je wietplanten in te zetten, daar zul je alleen wel nog een en ander moeten aanpassen. Een slot is inderdaad handig, vooral wanneer je kleine kinderen hebt, en een lamp is noodzakelijk, maar daarmee ben je er nog niet helemaal. Huis-, tuin, en keukenlampen die je kunt gebruiken zijn er gelukkig wel, waarschijnlijk heb je ze zelfs al. TL-lampen en spaarlampen kun je namelijk prima gebruiken om wietplanten onder te kweken. Alleen is één spaarlampje waarschijnlijk niet krachtig genoeg, en moet je er meerdere ophangen. Houd rekening met minder dan een halve gram aan droge wiet per Watt aan stroom die de lampen samen verbruiken.

Spaarlampen zijn uitstekende kweeklampen, ze zijn alleen niet zo krachtig.

Spaarlampen zijn uitstekende kweeklampen, ze zijn alleen niet zo krachtig.

 

Spaarlampen

Spaarlampen en TL lampen mogen vrij dicht op de planten, tussen de 5 en 10 centimeter. Verder is het belangrijk om te weten dat je het beste de koel-wit gekleurde spaarlampen kunt gebruiken voor de groeifase, en het warme rodere licht voor de bloeifase. Er staan kleurcodes op de meeste spaarlampen waaraan je kunt zien of je de juiste kleur te pakken hebt. Kies voor de kleur 865 of 840 voor de groei, en 827 of 830 voor de bloei. De laatste twee cijfers van de kleurcodes staan voor de kleurtemperatuur, 865 is dus 6500 graden Kelvin en 827 is 2700 Kelvin. Afbloeien gaat beter bij een kleurtemperatuur tussen 2100 en 2700 Kelvin en groeien tussen de 4500 en 6500 graden Kelvin. De lampen sluit je aan op een timer om een lichtregime te kunnen instellen (18/6 voor de groei- en 12/12 voor de bloeifase).

Wietplanten hebben naast water en licht ook lucht nodig, met name vanwege de CO2 die daarin zit

Lucht & geur

Met een afgesloten kast met spaarlampen, ben je er echter nog niet. Wietplanten hebben naast water en licht namelijk ook lucht nodig, met name vanwege de CO2 die daarin zit. Bovendien kan het in je kast best heet worden met die lampen erin. Vandaar dat je een afzuiger nodig hebt om warme lucht uit de kast af te voeren. Via openingen onderin je kast komt er dan door de onderdruk vanzelf verse lucht de kast in. Een afzuiger zoals bijvoorbeeld een badkamerventilator, plaats je bovenin de kast waar de lampen ook hangen.

Met twee rechterhanden kun je binnen heerlijke wiet kweken!

Met twee rechterhanden kun je binnen heerlijke wiet kweken!

Tenslotte kan ik je aanraden om ook iets tegen de geur te doen. Het beste is een koolstoffilter. Deze plaats je op de afzuiger zodat alle lucht die je naar buiten afvoert door het filter heen moet. Buiten de kast zul je dan niets van je wietplanten ruiken. Ook niet wanneer ze straks gaan bloeien. Je kunt ook denken aan een Neutralizer, dit is een speciaal apparaatje dat geur volledig neutraliseert. Wil je het echt per se MacGyver stijl houden dan kun je ook met toiletverfrissers aan de gang, maar dit zou ik eigenlijk niemand aanraden. Ook drie kleine wietplantjes kunnen behoorlijk sterk ruiken in de bloeifase.

Heel veel succes bij je kleine kweekje in MacGyver stijl. Natuurlijk valt er nog veel meer over het bouwen van een kweekruimte zoals een kast te vertellen. Toevallig heeft RollingStoned dat ook al gedaan, dus je kunt het nog eens teruglezen 😉

Liefs!

Delen via
Lekker bezig!
(advertenties)