(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Een spannende lezersvraag aan Muna deze week. Vincent wil binnen zijn eigen wiet kweken, maar heeft met zijn partner afgesproken dat het er niet meer dan vijf zullen worden. Vandaar zijn vraag aan onze Lieve Muna: hoe kan ik vijf bomen van wietplanten kweken op zolder?

Lieve Muna, Ik ben een verfent wietliefhebber en al jaren geïnteresseerd in het kweken. Nou is het eindelijk zover dat ik thuis kan kweken, alleen heb ik een concessie moeten sluiten met mijn partner. Dat betekent dat ik maar 5 planten op me zoldertje kan zetten. Dus mijn idee is om met 5 grote potten(65l) 5 groten bomen te kweken onder één 1200 Watt kweeklamp. Nu is de grote vraag; hoe krijg ik mijn planten zo groot mogelijk met zo min mogelijk strek verschijnselen. Hoor graag een reactie van jou! Bij voorbaat dank. Vincent

Mijn idee is om met 5 grote potten(65l) 5 groten bomen te kweken onder één 1200 Watt kweeklamp…

High Vincent,

Wat een fijne vraag stel je me, echt een spekkie naar mijn bekkie! Grote planten kweken is namelijk mijn hobby, ik heb ook ergens het idee dat grote wietplanten beter wiet afleveren omdat ze de tijd hebben gehad om te groeien. Grote wietplanten zijn doorgaans echt volwassen en er bij de bloei ook echt aan toe om te bloeien. Heb je je vriend(in?) al vertelt over je plannen over het formaat van de vijf planten? Ik kan me zo voorstellen dat het anders wel eens als een grote verrassing kan komen zo halverwege de kweek.

grotescrog

Met vijf wietplanten kun je met gemak een hele zolder vullen.

Veiligheid

Omdat je van plan bent een 1200 Watt kweeklamp te gebruiken, kun je rekenen op behoorlijk wat wiet en een aanzienlijk stroomverbruik. Zorg je daarbij goed voor de veiligheid? Een 1200 Watt lamp is behoorlijk krachtig dus ik raadt je sowieso aan om even kritisch naar de stroom-aansluitingen op je zolder te kijken. Zijn alle stopcontacten bijvoorbeeld geaard en heb je een aparte groep op zolder? Dat is wel zeer aan te raden in ieder geval, je kunt desnoods even nieuwe kabels laten trekken en op een nieuwe groep laten aansluiten. Gebruik ook zeker een relais op je timer om te voorkomen dat die doorbrandt. Kost allemaal wat, maar de veiligheid is belangrijk. Ook dien je voor een flinke afzuiger te zorgen en een grote koolstoffilter om de geur te filteren. En aangezien je op zolder zit, wil je misschien ook wel eerst de boel isoleren, je zou niet de eerste kweker zijn die betrapt wordt door infrarood camera’s of omdat hij het enige huis in de straat heeft waar nooit sneeuw op het dak blijft liggen. Blaas de gebruikte lucht ook niet direct naar buiten, maar bijvoorbeeld in een aangrenzende ruimte waar een raam open staat. Allemaal zaken om eens goed over na te denken voor je begint.

Een 1200 Watt lamp is behoorlijk krachtig dus ik raadt je sowieso aan om even kritisch naar de stroom-aansluitingen op je zolder te kijken. Zijn alle stopcontacten bijvoorbeeld geaard en heb je een aparte groep op zolder?

Maximaal wiet van vijf planten

Je vraagt denk ik niet voor niets hoe je ervoor kan zorgen dat je planten niet teveel strekken. Ik denk daarom dat je zolder niet al te hoog is, en aangezien een 1200 Watt lamp ook erg krachtig is heeft die sowieso ook wel een meter in de hoogte nodig. Voor overmatig strekken hoef je je met zo’n krachtige lamp echter geen zorgen te maken. Strekken doen wietplanten vooral wanneer ze te weinig licht krijgen, en dat is bij jou straks zeker niet het geval. Wanneer je je planten laag moet houden kun je ze volgens mij het beste scroggen. Op deze mannier kun je het meeste wiet oogsten. Door te scroggen creëer je namelijk een egale oppervlakte met alleen maar toppen. Doordat alle toppen zich bij het scroggen op gelijke hoogte bevinden, vangen ze allemaal optimaal licht en haal je de grootst mogelijke opbrengst.

rdwc-6-pot-xl-800x800

In hydrosystemen groeien wietplanten veel sneller, een groot voordeel wanneer je vijf joekels van planten wil kweken.

Snellere groei met hydro

Of je nu wel of niet gaat scroggen, je moet er wel rekening mee houden dat je je planten wat langer moet laten groeien om groot genoeg te worden. De totale kweek zal dus wat langer duren dan bij de meeste andere kwekers. Dit kun je overwegen te compenseren door met een hydrosysteem te kweken. In hydrosystemen groeien wietplanten namelijk veel sneller dan in aarde. Het scheelt je ook een hoop gesjouw, ga maar eens vijf keer 65 liter aarde de trap op tillen. Naderhand moet je de aarde ook weer ergens kwijt, vergeet dat ook niet. Een goed hydrosysteem voor wat jij van plant bent zou dit DWC systeem van Alien zijn. Het systeem biedt ruimte aan zes planten maar je kunt natuurlijk gewoon een van de potten leeg laten. Of je vraagt je partner of je ook niet misschien zes planten mag kweken natuurlijk. Er zijn overigens ook systemen voor vier planten. De Alien hydrosystemen werken heel goed en niet moeilijk, je hebt alleen wel een pH en EC meter nodig om de zuurtegraad en de voedingswaarde van het water te kunnen meter. Daar staat tegenover dat minerale hydrovoeding weer goedkoper is dan organische biologische plantenvoeding.

Scroggen

Om zoveel mogelijk wiet te kunnen oogsten zou ik in ieder geval gaan scroggen. Ga even na wat het effectieve belichtingsoppervlak van je lamp is en span een scrogrek met mazen van een centimeter of vijf (5x5cm) op een centimeter of 30 boven de plantenpotten. Zodra je planten drie internodes hebben top je ze voor het eerst. Daarna top je iedere tak bij de volgende internode nog eens. Zo krijg je vijf planten met ieder vier hoofdtoppen en vier zijtakken.

scrog

Nu laat je de planten groeien tot de eerste takken door het scrogrek heen groeien. Wanneer er een tak zo’n tien centimeter boven het rek uitsteekt, kun je hem plat op het rek binden. Bind de takken losjes vast zodat je ze niet beschadigt, elke beschadiging kost de plant namelijk energie om te herstellen en dat remt de groei behoorlijk af. Iedere tak die het rek bereikt bind je steeds vast aan een apart gat in het rek. Wanneer de eerste takken goed en wel aan het rek zitten kun je de lamp op 12/12 schakelen. De bloei zal weldra beginnen, maar eerst zullen je planten nog een aantal weken explosief groeien. Ondertussen ga jij gewoon door met het vastbinden van de takken aan het scrogrek. Probeer het hele rek te vullen zolang de planten nog groeien.

Ik kan me vergissen, maar als je het ongeveer zo doet denk ik dat je het meeste uit je vijf geoorloofde planten kunt halen. Vergeet overigens ook niet om een of twee zwenkventilators boven het bladerdek te laten zwenken.

Stuur je nog even een foto op Vincent? Ik ben zeer benieuwd.
Muna

[Openingsfoto: OpenRangeStock, Shutterstock]
Delen via
Lekker bezig!
(advertenties)