(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Hoi Muna, het is me al vaker gebeurd, en nu weer. Ik kweek altijd vier wietplanten in mijn tent uit zaadjes. Altijd vier dezelfde zaadjes tegelijk, en altijd krijgen de planten een eerlijke behandeling, maar toch overkomt het me nu al voor de derde keer dat een van de planten achterblijft bij de rest. Hoe kan dat? Groet, Wouter

Hoi Wouter, goeie vraag, ik kan me voorstellen dat het irritant is wanneer je steeds één plant hebt die het minder goed doet dan de rest. Zo’n plant houdt toch een kostbaar plekje in je kweektent bezet, zeker wanneer je zoals jij doet, telkens maar vier planten kweekt, gaat het toch al snel om een kwart van je opbrengst die tegenvalt. Gelukkig wordt dit doorgaans wel weer wat gecompenseerd door de extra ruimte die voor de andere drie planten ontstaat maar toch. Liever had je vier planten gehad die gelijk opgaan. Maar wat zorgt er nou voor dat sommige wietplanten achterblijven?

teveel-water

Sommige plantjes drinken minder dan de rest, en komen daardoor te nat te staan. Je kunt het zien aan de naar beneden gekrulde bladeren.

Waterhuishouding

Ik weet niet of je met de hand water geeft, maar de meest voorkomende reden waarom wietplanten niet goed groeien is door teveel water. Wanneer dit bij jou het geval is, kun je dat zien aan de bladeren; een wietplant die te nat staat laat dit zien door de bladeren naar beneden te laten krullen. De bladeren zijn niet slap, zoals bij een uitgedroogde plant, maar richten zich wel naar beneden. Het kan gebeuren dat de drie overige planten wat dorstiger zijn dan de achterblijver en gewoon meer drinken. De achterblijver krijgt dezelfde hoeveelheid maar kan het niet op waardoor de plant te nat komt te staan.

De pH-waarde van het water kan ook een rol spelen in de groeisnelheid van je plantjes. Doorgaans zorgt een te hoge of te lage zuurtegraad eerder voor tekorten en overschotten van bepaalde meststoffen, maar het kan ook voor een vertraagde groei zorgen. Als je steeds problemen hebt met een of meerdere achterblijvers is het misschien een goed idee om ook de pH waarde van je water eens te controleren. Het kan zelfs zo zijn dat verschillende planten verschillende pH waardes bij de wortels hebben, ondanks de ogenschijnlijk gelijke omstandigheden. De juiste pH waarde ligt bij aarde grofweg tussen de 6 en 7. Bij hydrosystemen zou de pH waarde idealiter tussen de 5,5 en 6 moeten liggen.

Traag zaad?

Traag zaad, niet alleen mensen kunnen er last van hebben, maar planten ook. Wanneer wietzaden niet goed bewaard zijn of heel erg lang bewaard zijn, zijn ze soms niet meer zo kiemkrachtig meer. Het duurt dan langer voor ze uitkomen en soms kan zo’n plant ook langzamer groeien. Om oude zaden sneller te laten kiemen kun je ze voorzichtig met een schuurpapiertje behandelen, maar de groeikracht help je hier niet mee helaas.

shutterstock_405612913-1

Sommige zaadjes kiemen en groeien langzaam omdat ze oud zijn. Foto: Marta Cobos, Shutterstock

Afgezien van oude zaden, kunnen sommige wietplanten ook gewoon slecht zijn. Het blijven levende wezentjes en net als bij mensen en dieren zitten er af en toe ook gewoon pispaaltjes, lelijke eendjes en zwarte schapen tussen. Soms heeft het niets met de kweker te maken, al denk ik dat het bij jou wel een duidelijke oorzaak heeft Wouter. Je hebt het immers al drie keer eerder meegemaakt.

Extra zaadje

Zo, je weet wat de mogelijke oorzaken kunnen zijn die de achterblijvers in je kweekruimte veroorzaken. Ik zou zeker even proberen te achterhalen wat het probleem precies is, maar de gemakkelijkste manier om het probleem de wereld uit te helpen is natuurlijk gewoon door de volgende keer gewoon een extra zaadje te laten ontkiemen.

Muna

Delen via
Lekker bezig!
(advertenties)