(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Cannabis consumeren is voor ontzettend veel dingen goed. Denk aan ontspannen, ontstressen, seksen en intenser genieten van film, natuur, sporten en muziek. Een betere mentale en fysieke gezondheid over het algemeen, wiet wordt vast niet voor niks ook heel veel medicinaal gebruikt. Maar over één specifiek effect van wiet zijn de meningen wat meer verdeeld: de vreetkick. Maar ja, die hoort toch echt een beetje bij high/stoned worden zoals een ballon bij lucht hoort. Daarom een artikel waarin we niet alleen de vreetkick verklaren, maar vooral ook uitleggen hoe je dat hongerige monstertje onder controle houdt…

Waarom maakt wiet je eigenlijk zo hongerig?

Cannabis kan de signalen in je hersenen vertroebelen, zodat je denkt dat je honger hebt in plaats van dat je al vol zit. En terwijl veel mensen, zoals kankerpatiënten, specifiek honger opwekkende wietsoorten zoeken vanwege hun medicinale waarde, zijn degenen onder ons die voornemens hebben om gezonder te eten of in vorm te komen misschien niet zo enthousiast over het naar binnen werken van zes porties nacho’s.

Hoewel we erom lachen, kan de vreetkick een beetje van zijn amusementswaarde verliezen wanneer het een constante gewoonte wordt na/tijdens het roken en je levensstijl-doelen in de war raken. Extra calorieën kunnen leiden tot gewichtstoename en als je ’s avonds de voorraadkast plundert kunnen ze ook leiden tot brandend maagzuur, indigestie en slaapstoornissen.

Dus, hoe stop je ze? De volgende acht tips kunnen je helpen de vreetkick te vermijden of de effecten ervan te minimaliseren – zodat je met volle teugen van je cannabisconsumptie kunt blijven genieten en dit veelvoorkomende probleem probleemloos kunt afvinken.

Anti-vreetkick-tip 1 • Eet je maaltijden met regelmaat

Dit geldt voor iedereen die ’s avonds laat honger krijgt, of dat nu door wiet komt of niet. Als je geen vast eetschema hebt, zul je je waarschijnlijk hongerig voelen voordat je naar bed gaat. Voeg daar een beetje cannabis aan toe en… je kent de rest.

Maak een schema met ontbijt-, lunch- en dinertijden en snacks om je tussendoor tevreden te houden. En houd je daaraan. Als je na deze maaltijden en snacks verzadigd bent, zul je veel minder snel toegeven aan de vreetkick-gekte.

Als je edibles eet als onderdeel van cannabis ritueel, zorg er dan voor dat je niet overdrijft. Sla misschien de brownie of zoete traktatie over en probeer in plaats daarvan cannabis kokosolie of andere bakolie te gebruiken in een gezonder gerecht. Er zijn veel opties die niet veel extra calorieën bevatten. Voor fris en fruitige (recept)ideeën op dit gebied verwijzen we je graag door naar de edibles-categorie bij ons zusje Mediwietsite!

Anti-vreetkick-tip 2 • Houd jezelf lekker bezig

Het is volkomen normaal om je gedachten te laten afdwalen terwijl je high bent, maar als je begint te denken aan de fameuze wiet-vreetkick, schakel je hersenen dan snel door naar iets anders. Train jezelf om op een andere activiteit over te schakelen als de gedachte aan een vette of zoete snack in je opkomt.

Serieus, dat kan van alles zijn: videospelletjes spelen, met Bob Ross aan de slag gaan of je ultieme cannabis clubhuis bedenken. Deze of elke andere favoriete go-to activiteit zal werken, zolang het veilig is om te doen terwijl je onder invloed bent.

Anti-vreetkick-tip 3 • Haal de smaak uit je mond

Als je high bent kun je tandpasta en mondwater om meer dan één reden gaan waarderen. Niet alleen geniet je van de muntachtige frisheid, het kan je helpen de gedachte aan nog zo’n lekker pindarotsje te vergeten. En als je toch naar de snoeppot grijpt, zul je merken dat niet-muntachtige smaken slecht smaken als ze zich mengen met je frisse adem.

Gelukkig valt tandenpoetsen onder de zojuist bij tip 2 genoemde ‘veilige handelingen’. Iets met twee vliegen en een klap of zo…

Anti-vreetkick-tip 4 • Probeer eens een ander wietsoortje

Of je al dan niet de vreetkick krijgt hangt voor een deel af van de soort cannabis die je gebruikt. Als je merkt dat je je smaakpapillen na het roken niet onder controle kunt houden, proef dan een of twee nieuwe soorten om er een te vinden die beter past bij je niet-knabbel-doel.

Met name soorten met een hoog CBD- en THCV-gehalte zijn hier geweldig voor. Of vraag je coffeeshop-dealer om je te helpen iets vergelijkbaars te vinden dat de job kan doen (of in dit geval beter niet kan doen).

Anti-vreetkick-tip 5 • Bevrijd jezelf van verleidingen

Sommigen van ons hebben het gevoel dat hoe hard we het ook proberen, we gewoon niet kunnen stoppen met (vr)eetbuien terwijl we high zijn. Als je weet dat jij zo’n figuur bent die spontaan ongecontroleerde snaaizin krijgt, ruim dan alles op waar je spijt van krijgt.

Haal geen junkfood in huis, schrap het nummer van de pizzabezorger… doe wat nodig is om die spijtige post-cannabismaaltijden bij jezelf vandaan te houden.

Anti-vreetkick-tip 6 • En bedenk wat je wél eet als je trek krijgt

Je kunt deze switch-up nog succesvoller maken door gezonde snacks en voedingsmiddelen bij de hand te houden voor als je de keukenkastjes plundert. Je zult verbaasd zijn hoeveel makkelijke, lekkere opties er zijn voor gezonde snacks – echt waar.

In feite zul je waarschijnlijk niet eens het Chinese eten van gisteren of de magnetron frikandel missen zodra je bijvoorbeeld een tropische yoghurt parfait probeert.

Anti-vreetkick-tip 7 • Sport van tevoren ter compensatie voor eten

Dit is nog een manier om je voor te bereiden op je onvermijdelijke door wiet opgewekte en aangejaagde vreetbuien: ga eerst sporten voordat je gaat blowen, dabben of vapen. Zoek een activiteit die je leuk vindt, of dat nu hardlopen, fietsen, gewichtheffen of yoga is. Doe het dan en verbrand genoeg calorieën om een paar snacky hapjes later op de avond te rechtvaardigen.

Anti-vreetkick-tip 8 • Gebruik de vreetkick in je voordeel

Tot slot, als je je vreetkick uiteindelijk toch niet kunt verslaan, laat ‘m dan voor jou werken. Misschien ben je geen grote fan van bladgroenten als spinazie of boerenkool, waarvan bekend is dat ze uitstekend zijn voor je gezondheid.

Wacht dan eens tot je een paar flinke hits van je joint hebt genomen en maak dán bijvoorbeeld een gebakken spinazie frittata. Je zult merken dat het veel lekkerder is tijdens je THC-trip én je lichaam zal je dankbaar zijn voor de toevoeging van bladgroenten aan je dieet.

Uiteindelijk gaat het erom dat je jezelf en je voorkeuren kent, dus probeer elk van de bovenstaande methoden uit om te bepalen welke het beste helpt. Doe wat je kunt en, nog belangrijker, stress er niet te veel over want dat doet het doel van cannabis weer teniet 😉

[illustraties: Aleutie/Shutterstock]
(advertentie)