(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Naar verluidt is het een nieuw nationaal wietoogstrecord in de buitenlucht voor Canada, maar de troste bezitter ervan – SpeakEasy – denkt zelf al dat het niet lang stand zal houden. Toch blijft het indrukwekkend om te zien hoe 60.000 planten tot volle, legale bloei kunnen komen!

Familiebedrijf tekent voor grootste Canadese wietoogst

En denk nu niet dat het weer zo’n uitsluitend op geld beluste, beursgenoteerde Canadese wietteler à la Aurora of Canopy Growth is die voor het buitenwietoogstrecord tekent. Nee, het betreft het familiebedrijf SpeakEasy dat gerund wordt door de familie Green. In de kleine plaats Rock Creek, zo’n twee uur rijden van de dichtstbijzijnde stad Kelowna ligt de plantage waar de komende drie weken met tientallen mensen geknipt wordt.

Die streek in de provincie Brits-Columbia, de regio Okanagan, staat volgens Wikipedia bekend als de warmste plaats in Canada, waardoor ‘het een uitzonderlijk goed gebied is voor wijnbouw en boomgaarden’. En voor buitenwiet dus! Zestigduizend planten liefst telt de plantage van SpeakEasy, die keurig verdeeld zijn over een oppervlakte van iets meer dan 24 hectare. Voor we daar nog wat dieper op inzoomen eerst maar eens nader kennismaken met die bijzondere familie Green (what’s in a name trouwens 😉

60.000 planten leveren 68.000 kilo cannabisproducten op

De 60.000 buitenwietplanten leveren naar verwachting een kleine 32.000 kilo ‘premium flower’ op, ofwel eersteklas wiettoppen. In totaal zorgt de plantage voor liefst 68.000 kilo aan cannabisproducten. “Gebaseerd op alle informatie die wij hebben ontvangen, is dit de grootste oogst tot op heden. Maar dat record zal wellicht niet lang standhouden”, vertelt Marc Green, de CEO van SpeakEasy tegen de regionale nieuwssite KelownaNow.

“Deze planten nemen een oppervlakte van 241.500 vierkante meter in. Aurora Sky is de grootse binnenwiet-faciliteit in de wereld met 130.000 m2”, verklaart Green het ‘nieuwe oogstrecord’ voor zijn vaderland. Maar denk niet dat ze gaan panikeren bij het familiebedrijf nu er zoveel wiet moet worden geoogst. Al meer dan vier generaties – ofwel 120 jaar – oogst de Green-familie fruitbomen op honderden hectares in Okanagan.

Honderd man gaan drie weken lang wiet knippen

“Het is een vergelijkbaar concept met kersen; je hebt meerdere soorten cannabis die hun groeicyclus afsluiten op verschillende tijdstippen in plaats van dat je probeert om in 1 week 240.000 m2 te oogsten”, stelt CEO Green, die tevens de baas is van het fruitmerk Jealous Fruits. “Voor wat het inhuren van arbeidskrachten betreft valt de wietoogst ook op een fijn moment, omdat de kersenpluk voorbij is en het appelseizoen nog moet beginnen. Dus er is een overschot aan farm labour beschikbaar.”

Nu heeft SpeakEasy al een personeelsbestand van 82 mensen in dienst, maar speciaal voor de wiet worden er nog een stuk of 15 man extra ingezet de komende drie weken. Tijd is – zoals altijd – essentieel vanwege de korte periode dat de buitenwietplanten ‘klaar’ zijn. Ben je te laat dan kunnen regen of zelfs nachtvorst de dan inmiddels overrijpe planten aantasten.

Droge, hete zomer en koude herfstnachten – perfect voor wiet!

Maar zoals gezegd is deze regio de warmste van Canada. Als de planten in juli de grond in gaan kan er geen beter klimaat over ze heen gaan dan dat van Rock Creek, meent Green. “Het is hier erg heet en droog met nauwelijks regenval en dat is perfect voor de buitenteelt. We krijgen nu koudere nachten in Okanagan, maar dat zorgt juist voor meer harsproductie in de planten op dit punt in de levenscyclus.”

En Marc Green kan het weten, want al in 1995 kwam zijn familie naar hier, al was dat toentertijd nog voor de kersen en ginseng… (maar ja, toen was wiet ook nog niet legaal in Canada)

(advertenties)