(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Er lijkt maar geen einde te komen aan het juridische getouwtrek rondom coffeeshop Checkpoint in Terneuzen. Die shop is al in 2009 (!) gesloten, maar nog steeds maakt justitie het leven van eigenaar Meddie Willemsen stinkzuur. Laatste dieptepunt is een uitspraak van het Gerechtshof in Den Haag woensdag, waarin de Zeeuw wordt veroordeeld tot het betalen van een persoonlijke geldboete van 7,5 miljoen euro plus nog eens 3,5 miljoen met zijn bedrijf Chess BV. 

Checkpoint was jarenlang de grootste coffeeshop ter wereld

Uitleggen hoe het nu precies zit met coffeeshop Checkpoint en de ‘eeuwige rechtszaak’ is bijna onbegonnen werk, zoveel is er al gebeurd. De zaak doet ons ergens aan die van Johan van Laarhoven denken, in de zin dat er ook hier sprake lijkt van het motto ‘Barbertje moet hangen’ bij het Openbaar Ministerie. En de zestiger Meddy Willemsen is de Barbertje in deze al elf jaar durende soap.

Heel in het kort: coffeeshop Checkpoint was by far de grootste coffeeshop van Nederland en door zijn ligging in Zeeland ook by far het grootste verkooploket voor wiet en hasj aan buitenlanders, met name Belgen en Fransen. Per dag ging er zomaar 10 tot 12 kilo softdrugs doorheen en op een weekenddag konden er zomaar vijfduizend (!) klanten langskomen. Dit alles verliep aanvankelijk in goed overleg met politie, justitie en burgemeester. De gemeente plaatste zelfs wegwijzers voor de vele ‘wiettoeristen’ en de staat int vrolijk de miljoenen euro’s aan belastingen die Meddie en zijn 90 personeelsleden genereren.

Justitie steekt Checkpoint en Meddie een mes in de rug

De dolle pret duurt – zoals gewoonlijk – niet eeuwig in Terneuzen. Het OM vindt opeens dat de coffeeshop veel te groot is en valt een aantal keren binnen, op zoek naar de stash. Ze weten best dat de handelsvoorraad met zoveel klanten onmogelijk slechts 500 gram kan zijn zoals het gedoogbeleid dicteert. Ze vinden daarom ook 96 kilo (in 2007) en nog eens 130 kilo softdrugs (in 2009) in de shop en en buiten de shop in Terneuzen. In 2009 moet Checkpoint daarom definitief dicht vanwege het overtreden van de gedoogregels, en dan begint het hele juridische gezeik.

Het gaat te ver om alle rechtszaken te bespreken, maar het komt er op neer dat er na talloze zittingen bij rechtbanken, Gerechtshoven en Hoge Raad uiteindelijk in Den Bosch een definitief strafrechtelijk oordeel komt: Meddie is schuldig aan ‘het leiden van een criminele organisatie’ maar krijgt geen straf omdat het precies de gemeente en het fucking OM waren die coffeeshop Checkpoint zo groot hebben laten worden, aldus het Hof.

LEES OOK:   Mr. Veldman • De eeuwigdurende rechtszaak van coffeeshop Checkpoint

Hier ging zomaar 10 tot 12 kilo wiet en hasj over de toonbank, per dag! Maar wel met medeweten en zelfs medewerking van gemeente, politie en het Openbaar Ministerie. Hetzelfde OM dat zo wraakzuchtig eigenaar Meddie volkomen wil ruïneren…

Openbaar Ministerie wil Meddie kaal plukken

Einde verhaal? Ben je gek. Nu besluit het wraakzuchtige OM om Meddie Willemsen persoonlijk kaal te plukken. De bedrijfswinsten uit de jaren 2006 tot en met 2008 moet hij eventjes terugbetalen, wat in totaal neerkomt op – schrik niet – 22 miljoen euro. Uiteraard wordt ook hier weer over gesteggeld in diverse rechtszalen en deze week deed het Gerechtshof in Den Haag dus de uitspraak dat Meddie de helft van het geëiste bedrag moet ophoesten. Elf miljoen dus ‘slechts’, omdat het Hof oordeelt dat ‘de overheid een actieve en faciliterende rol speelde bij de ontwikkeling van de coffeeshop’.

LEES OOK:   Opzienbarend vonnis zaak ‘megacoffeeshop’ Checkpoint

Meddie heeft geen miljoenen op de plank liggen

De vraag is natuurlijk: kan Meddie dat geld betalen? Het antwoord is: nee. Dat vernemen we via cannabisonderzoeker Nicole Maalsté die dit tegenover Omroep Zeeland meldt. De voormalige CNNBS-columnist kent Meddie goed en schreef ook een boek over de Checkpoint-affaire getiteld ‘De Wietindustrie – de slag om de achterdeur‘.

Volgens Maalsté gaat het niet goed met de gezondheid van de voormalige coffeeshop exploitant door al het gedoe dat nu al elf jaar van zijn leven bepaalt. Op de vraag of hij het geld voor de miljoenenboete heeft, antwoordt ze: “Nee, dat heeft hij niet. Als ie dat moet terugbetalen, komt hij op straat te staan. Al zijn geld zit in de skihal van Terneuzen. Daar is wel beslag op gelegd, net als op andere panden. Maar dan nog kom je niet op zo’n bedrag. Overigens is op het Checkpointpand zelf, geen beslag gelegd.”

Dat laatste is dan ook echt het enige uiterst schrale stukje troost dat wij in het hele verhaal kunnen ontdekken, want boven de nog altijd leegstaande coffeeshop runt Meddie’s zoon Café Den Engel. Zijn vader kan nu ook wel wat hulp van een (rijke) engel gebruiken, denken wij…

(advertentie)