(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Oké, strikt genomen kun je een wietplant ook niet het eeuwige leven geven, maar je kunt haar wel verdomd lang in leven houden. En dat is handig als je bijvoorbeeld een geweldig fenotype wil behouden om nog eens van te oogsten of later wat mooie stekken van te maken.

Heb je een gezonde wietplant in de bloei staan waarvan je het eigenlijk nu al jammer vindt dat je haar vroeg of laat zal moeten oogsten? Geen nood, je kunt haar na de oogst weer nieuw leven inblazen door haar terug in de groeifase te brengen. Dit heet reveggen en komt er in feite op neer dat je haar na de oogst weer terug zet in een groeiruimte met een lichtregime van 18 uur of meer.

Een voordeel aan deze methode is dat je het uitgebreide wortelstelsel van de volwassen plant herbenut. Voor deze methode moet je er bij het oogsten wel op letten dat je een en ander aan takjes en topjes laat zitten, zodat daar weer nieuwe takken uit kunnen groeien.

revegged

Hoeveel levens heeft een wietplant?

Een wietplant reveggen

Wanneer je je wietplanten opnieuw wil gebruiken, moet je eerst voorzichtig oogsten en de plant daarbij niet helemaal afknippen. In plaats daarvan laat je zo’n tien tot 20 procent van de bladeren en de lager gelegen topjes aan de plant zitten. Met behulp van de blaadjes die nog over zijn, zal de plant vanuit de bloemen weer nieuwe vertakkingen aanmaken.

Nadat je klaar bent met het oogsten, kun je de wortels voor het beste resultaat wat snoeien en uitschudden en goed doorspoelen. Hierna zet je de plant weer terug in haar pot, en vult die op met nieuwe aarde of wat voor ander medium dan ook. Zet je plant eventueel in een wat grotere pot.

Wanneer je klaar bent met het aanvullen van de aarde en het snoeien van de wortels, zet je je planten onder een constant brandende groeilamp. 24 Uur licht per dag dus, dit helpt om de groei snel weer op gang te laten komen. Gebruik groeilampen zoals cool blauwe T-Neon’s of metaal halide kweeklampen. Wanneer je ziet dat de planten weer duidelijk beginnen te groeien kun je weer overschakelen naar 18 uur licht en 6 uur donker per dag.

Nu je planten weer terug in hun groeifase zijn, geef je natuurlijk ook weer een stikstofrijke voeding voor planten in de groeifase. Een beetje extra wortelstimulator kan ook geen kwaad. Houd er rekening mee dat je planten niet veel blad meer hebben en dus ook niet veel voeding kunnen verwerken dus doe rustig aan met de meststoffen, zeker de eerste weken na het reveggen. Als alles goed gegaan is zou je na twee tot zes weken weer nieuwe groei moeten zien.

tweede lebven

Gun je wietplant een tweede leven

De eerste nieuwe takken zien er wellicht wat misvormd uit. Bladeren met maar 1 bladvinger waaraan de bekende gekartelde rand ontbreekt. Naarmate de tijd verstrijkt zullen je bladeren er weer als normaal uit gaan zien. Ook zul je merken dat een plant die op deze manier opnieuw gaat groeien, daarbij veel vertakkingen aanmaakt, wat weer handig is wanneer je de plant zou willen scroggen of gewoon wanneer je van compacte struiken houdt.

Let wel op met sommige gefeminiseerde planten. Reveggen is een stressvolle operatie voor een wietplant en kan er soms voor zorgen dat een plant hermafrodiet wordt.

(advertenties)