(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Het lijkt erop dat de twee plantjes van Dr. Groen een beetje honger hebben want ze zien een klein beetje pips. Om erachter te komen waar het aan schort ijkt de groene dokter zijn pH meter, verpot hij zijn zaailingen, voedt hij ze via de bladeren en meet hij de pH waarde van zijn kraanwater en de gebruikte aarde…

Hallo lieve lezers, afgelopen vrijdag heb ik de de twee Grapefruit-zaailingen uit mijn microkweekkast in iets grotere potjes verpot. Het was hard nodig want de jonge plantjes zien een beetje flets van kleur. Ik denk dat ik de zaailingen iets te lang in hun kleine potjes heb laten staan of dat de pH waarde van de grond te wensen over laat. Op het moment staan de jongedames ietwat nat waardoor bijvoeden even niet kan, dus heb ik ze voor nu even een bladvoeding gegeven. Ik heb de plantjes wel verpot, maar nog niet in hun eindpotten. Omdat ik op het moment alleen nog wat biologische aarde van Albert Heijn bij de hand had, heb ik ze tijdelijk in nét iets grotere potjes gezet. Ik zal voor volgende week even een zak met goede voorbemestte grond halen en ze dan in hun eindpotten zetten.

Met de wortelgroei van de Grapefruit zaailingen is niets mis

De bladvoeding is natuurlijk niet afdoende wanneer de pH waarde van de grond echt een probleem is. Ik moet bekennen dat ik een ietwat luie kweker ben, en aangezien mijn planten het doorgaans altijd goed doen op kraanwater heb ik ook niet op de pH waarde gelet. Maar goed, nu de plantjes een klein voedingstekort lijken te hebben zal ik mijn pH meter er weer bijpakken, hem ijken om de pH waarde van het kraanwater goed te kunnen meten en vervolgens ook even de pH waarde van de aarde meten. Hopelijk hebben jullie er ook wat aan.

20160704_103113

De nieuwe groei is gelukkig alweer wat groener 

pH meter ijken

Ik heb mijn pH meter nu al een paar maanden nauwelijks aangeraakt, dus om er goed mee te kunnen meten moet ik hem eerst even ijken. IJken is het afstellen van de pH meter met behulp van ijkvloeistoffen met een pH waarde van 7 en 4. Hiervoor spoel je de sensor even goed af en maak je hem schoon. Vervolgens stop je de sensor in ijkvloeistof 7 en druk je de calibreerknop (7) in. Dit herhaal je nog eens met ijkvloeistof 4 en de calibreerknop (4). Het ijken werkt altijd min of meer hetzelfde, alleen hebben sommige pH-meters geen aparte knoppen maar een draaiknop. Soms volstaat het ook om alleen te ijken met ijkvloeistof 7 dus kijk even in de gebruikershandleiding van je pH-meter.

20160704_112404

Voor een goede meting ijkt Dr. Groen eerst zijn pH meter

Meten is weten

Oké, nadat ik de pH meter geijkt had – hij was overigens nog vrij accuraat – kon ik het water eens gaan meten. Wat blijkt? Water komt hier dus met een pH waarde van 6,8 uit de kraan, wat eigenlijk al vrij goed is. Iets te basisch wellicht, maar al best goed. Om er achter te komen of de Biologische potgrond van de Albert Heijn het probleem is heb ik ook die even gemeten. Hiervoor neem je een glas water dat je afzuurt tot het precies een pH waarde van 7 heeft. Vervolgens doe je er een eetlepel van je aarde bij. Na een half uurtje kun je het water en aarde mengsel nog eens meten en heb je een idee van de pH waarde van de aarde. De methode is niet supernauwkeurig maar je krijgt er toch een goed idee mee van de pH waarde van de aarde.

20160704_114807

pH 6,7. Helemaal niet zo slecht voor aarde

En dan willen jullie natuurlijk ook graag weten wat de testresultaten waren. Wel, het water heeft dus een pH waarde van 6,8 en de Biologische aarde van de Albert Heijn die ik tot nog toe gebruikt heb heeft een pH-waarde van 6,7. Dit zijn eerlijk gezegd best goede resultaten en moeten geen grote problemen opleveren voor een paar jonge wietplantjes. Ik zal gewoon wat moeten bijvoeden zoals het er nu naar uitziet in dat geval, waarschijnlijk hebben de plantjes gewoon iets te lang in de kleine potjes gestaan. Nu mijn pH meter ook weer geijkt is zal ik mijn voedingswater ook meteen afzuren voortaan.

Scroggen

Omdat ik deze ronde maar twee planten kweek, zal ik ze wel moeten scroggen om het kastje vol te krijgen. Ik ga dit deze keer doen met een paar bamboestokken zodat ik twee losse scrogrekken kan maken en beide planten hun eigen scrogrek krijgen. Ik heb dit gezien in de beroemde scrog tutorial van BigFatJ en het leek me perfect voor de twee Grapefruit dames alhier. Nou, hopelijk staan ze er volgende week weer iets mooier bij als ik ze wat te eten heb kunnen geven. Tot dan!

20160704_103748

(advertenties)