(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Vorige week heb je kunnen zien hoe Dr. Groen het filter van zijn RollingStoned kweekkast verving ter voorbereiding op een nieuwe ronde in de kast. En nadat de kast weer eenmaal klaar was voor de komst van nieuwe bewoners, konden de Grapefruit zaden worden ontkiemd. Hoe onze groene dokter dat deed lees je hier. 

Hallo lieve hobbykweekvrienden, terwijl het buitenwietseizoen nog in volle gang is, start ik een nieuwe ronde in de veilige kweekomgeving van mijn RollingStoned micro-kweekkast. Ter voorbereiding daarop heb ik vorige week het filter van mijn kweekkast vervangen. Ik heb de allereerste RollingStoned G-Kit van Nederland en na vier kweekrondes in de kast gedraaid te hebben, heb ik het zekere voor het onzeker genomen en het filter vervangen. Een nieuwe filter en de benodigde tie-wraps voor de RollingStoned kweekkast kun je bij G-Tools.nl bestellen, bij elkaar ben je dan 31,70 euro kwijt dus niet iets om op te beknibbelen. In mijn verslag van vorige week kun je zien hoe het vervangen in zijn werk gaat.

2 planten

Zo, genoeg over het filter. Tijd om een nieuwe ronde te beginnen, zoals altijd op een no-nonsense manier die voor iedereen te volgen is, dus gewoon in aarde en zonder al teveel poespas. Ik heb nu al een hoop verschillende aantallen wietplanten in de kast gehad, van één tot vier tot negen planten tijdens de laatste ronde. Voor deze keer heb ik naar aanleiding van die ervaring gekozen voor slechts twee planten. Ik zal jullie uitleggen waarom ik denk dat twee planten ideaal zijn in deze kweekkast. Het heeft te maken met de Spectrabox Pro LED-kweeklamp die in de kast hangt. Deze lamp heeft namelijk twee groepen LED’s die twee krachtige lichtbundels produceren. Door er ook twee plantjes onder te zetten heeft ieder plant zo een eigen lichtbundel en kan ik de lamp exact op de juiste hoogte hangen.

Twee planten onder de Spectrabox Pro, zo heeft iedere plant zijn eigen LED-lichtbundel

Grapefruit

Ik vertelde vorige week ook dat ik nog niet zeker wist welke soort het moest gaan worden. Ik ben dus even in mijn persoonlijke zadenvoorraad gedoken om te kijken welke soorten in aanmerking konden komen. De keuze is gevallen op twee Grapefruit zaden van Organic Earth. Jammer genoeg verkopen zij deze soort momenteel niet meer, maar ik heb er voorheen veel plezier van gehad. Het is een heerlijk smakende indica die superveel hars produceert. Ik had nog drie van deze zaden liggen dus dat kwam perfect uit, door ze alledrie te laten kiemen was ik verzekerd van minstens twee nieuwe zaailingen. En dat bleek achteraf een goede beslissing want aangezien één van de drie zaden niet ontkiemde, hield ik er toch twee over om vandaag te kunnen poten.

16405354134_e2e2cd9630_k

Een van mijn eerder gekweekte Grapefruit toppen, een heerlijke wietsoort

Ontkiemen

Afgelopen vrijdag heb ik de drie zaden dus tussen een dubbele laag vochtig keukenpapier gedaan en in een gripzakje in de toen nog donkere kweekkast opgehangen. Vandaag kon ik ze in potjes met aarde overzetten. Deze ontkiem methode is heel makkelijk en kan eigenlijk niet misgaan. Je begint met een stuk keukenpapier dat je vochtig maakt. Niet druipend van het water, dus even zachtjes uitknijpen. Dit leg je op een bord en vervolgens verdeel je je wietzaden over één helft van het papier. Let er hierbij op dat je de puntige kant van de zaden (wietzaden hebben altijd een naveltje en een puntje) naar beneden richt, hieruit groeit namelijk het worteltje. Door de puntjes naar beneden te richten groeien de worteltjes ook netjes naar beneden.

Wanneer je de zaden klaar hebt liggen klap je het keukenpapier dubbel zodat ze tussen twee lagen vochtig papier liggen. Dit dubbelgevouwen papier stop je vervolgens met zaden en al in een plastic gripzakje en hang je verticaal op aan de binnenkant van een kast. In mijn geval de RollingStoned kweekkast, maar het kan ook gewoon een keukenkastje zijn. Doordat de zaden verticaal hangen, kan het worteltje kaarsrecht naar beneden groeien en dat maakt het later weer makkelijker om ze in de aarde te poten. Bij mij waren de wortels na een weekend in de kast ongeveer een centimeter lang, zodat ik ze vandaag in de aarde kon plaatsen.

Nadat de zaden uitgekomen waren, heb ik ze vanmorgen in een potje met aarde gestopt. Ik heb daarvoor gewone biologische aarde van de supermarkt gebruikt, niets bijzonders verder. Met een theelepeltje kun je de zaden voorzichtig oppakken en met jun worteltje naar beneden in de aarde stoppen. Laat het zaadje daarbij half onder en half boven de grond. Een beetje water uit een plantensproeier is voldoende voor de eerste dagen.

20160620_104436

20160620_104503

En zo begint een nieuw kweekavontuur in mijn compacte LED-kweekkastje. Nu de zaden uitgekomen zijn en in de aarde zitten, heb ik ook meteen de lamp ingeschakeld. Die staat op de GROEI-stand op 18 uur licht en 6 uur donker en hangt nu ongeveer 30 centimeter boven de potjes. Naarmate de zaailingen compact blijven of juist strekken zal ik de lamp hoger dan wellager hangen. Tot volgende week!

20160620_105829

Dr. Groen

(advertenties)