(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Het is week #4 van de zichtbare bloei en hoewel zijn Lemon Zkittles een stuk groter zijn dan Dokter Groen lief is, verloopt de topontwikkeling voorspoedig. Onze groene kweekdokter zet zijn uitstelgedrag aan de kant en dieft de laagste toppen terwijl hij de hoogste omlaag buigt. 

Vorige week had ik wat last van uitstelgedrag maar ik kon het dieven toch niet langer uitstellen. In deze vierde week van de bloeifase dikken de toppen goed aan. Ze moeten nog een stuk groter worden maar het zijn al mooie knuppeltjes aan het worden die overigens ook al best veel trichomen bevatten. Er komt een zoete geur vanaf en ik kan bijna niet wachten om deze Lemon Zkittles voor het eerst te proberen.

Maar niet alleen de hoofdtoppen worden dikker, ook de laagst groeiende topjes groeien. Ze produceren ook al trichomen dus het zou zonde zijn als ik ze nog langer aan de planten liet zitten. Tijdens het dieven ontdekte ik tot mijn schrik trouwens ook dat de varenrouwmuggen de nematoden (aaltjes) overleefd hebben. Maar hopelijk hebben de aaltjes zich ook voortgeplant en gaat de strijd in de grond verder. Ik ga de muggen, die trouwens veel weg hebben van fruitvliegjes, in ieder geval niet meer bestrijden.

Oké, de larven eten in de grond misschien af en toe een hapje van de wortels maar mijn planten lijken er geen last van te hebben. De vliegjes zijn vooral irritant maar richten helemaal geen schade aan. Ik hoop dat er nog wat levende aaltjes in de grond zitten om deze nieuwe generatie varenrouwmuggen uit te roeien. Zo niet dan zullen de planten mijn kweekkast met de vliegjes moeten delen.

Energiedieven

Goed, dieven. Het dieven is het weghalen van laag groeiende topjes die in de schaduw van het bladerdek groeien en daardoor niet erg groot zullen worden. Deze kleine topjes stelen als het ware (vandaar dat het dieven heet) energie van de grotere hoger groeiende toppen. Door ze weg te halen kunnen de hoofdtoppen bovenin die energie benutten.

Dieven heeft voor mij twee grote voordelen; aan de ene kant zorgt het ervoor dat ik straks niet een heleboel kleine topjes hoef te knippen en aan de andere kant zullen de toppen die ik wel laat zitten groter worden omdat hun energie niet wordt ‘gestolen’.

Nu de planten vier weken zichtbaar bloeien, is goed te zien welke topjes klein zullen blijven en welke wel tot dikke toppen kunnen uitgroeien. Eén voor één neem ik de planten uit de kast, en haal ik de dieven weg. Ik de praktijk betekent het dat ik alle topjes die niet kunnen aansluiten bij de hoofdtoppen, weghaal. De schutbladeren laat ik wel zitten, die kosten geen energie maar leveren nog energie op. Aan het einde van de bloeifase kan de plant ze als reserve gebruiken, en zullen ze langzaam vergelen.

Toppen buigen

Zoals je misschien nog weet, zijn mijn planten deze keer iets te hoog geworden. Omdat supercroppen niet lekker meer werkt nu de planten midden in de bloeifase zitten, heb ik een aantal van de allerhoogste planten gebogen en omlaag gebonden. Ik gebruik hiervoor gewoon stukjes touw die ik met een stukje duct tape aan de pot vastplak. Op deze manier hoef ik de takken niet te beschadigen en levert het geen extra stress op voor de planten.

Met moeite heb ik de planten weer allemaal netjes in de kast gewurmd zodat ze verder kunnen bloeien. Ze moeten namelijk nog minstens vijf weken doorbloeien en dikker worden. Net zolang totdat het merendeel van de bloeiharen bruin en verschrompeld zijn, alle calyxen dik en opgezwollen zijn en het gros van de trichomen wit zijn en vol zitten met THC!

Dokter Groen

(advertenties)