(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Twee weken gingen voorbij sinds de Lemon Zkittles van Dokter Groen hun eerste bloeiharen lieten zien. Die zijn in die weken uitgegroeid tot de eerste echte toppen ter grote van …tja, Zkittles eigenlijk. Met hun zoete geur in het vrolijk gekleurde licht van de ledlamp zijn ze om op te vreten zo mooi! Tijd voor de nodige close-ups en de deskundige uitleg van de groenste dokter van Nederland.

De derde week van de zichtbare bloei is begonnen. Vanaf de derde week van de zichtbare bloei groeien toppen altijd in een stroomversnelling, en ik ben dan ook dol op die weken. Let even op want de derde week van de zichtbare bloei is dus niet hetzelfde als de derde week op het bekende 12/12 lichtschema. Mijn Lemon Zkittles staan vier weken op 12/12 en hebben sinds twee weken bloeiharen.

Ik tel de bloeifase altijd pas vanaf het moment dat ik bloeiharen zie, want dat doen de meeste zadenbedrijven ook, heb ik gemerkt. Tenzij de bloeifase bij mij op een of andere manier veel langzamer verloopt dan bij de rest van kwekend Nederland, komt dat meestal het best overeen met de genoemde bloeitijden. Reken erop dat een wietsoort met een bloeifase van bijvoorbeeld 8 weken, ongeveer 10 weken op 12/12 zal staan voordat je hem kunt oogsten.

De Lemon Zkittle is sativa dominant en heeft volgens Dutch Passion een bloeifase van 9 weken, dus ik reken erop dat ik die van mij nu nog 7 weken zal moeten laten bloeien. Dat zou betekenen dat ze rond 29 augustus geoogst kunnen worden. Schrijf het maar in je agenda dan doe ik dat ook, en zullen we bij de oogst zien of het klopt.

THC & toppen

De topjes nemen nu voor het eerst een mooi formaat aan. Ze zijn ongeveer van het formaat Zkittle (als ik mij niet vergis want die eet ik eerlijk gezegd nooit). Een knikker is misschien een beter voorbeeld. Ik heb een paar mooie close-ups geprobeerd te maken waarop ook duidelijk te zien is dat de productie van de trichomen (harskliertjes, red.) ook op gang gekomen is.

De Zkittle toppen zijn dan ook sterker beginnen te ruiken nu, de aromatische stoffen bevinden zich immers ook in de trichomen dus dat is niet zo gek. Er komt een lekkere zoete en kruidige geur vanaf die eigenlijk ook best aan snoepjes doet denken. Ze hebben spierwitte dikke bloeiharen die oplichten in het kleurige licht van de Hans Panel led kweeklamp van mijn CNNBS kweekkast.

Zkittledieven

Ik was deze week voornemens om de planten voor deze update te dieven, zodat ik zou kunnen laten zien hoe ik dat doe. Ik zou dat ook doen, ware het niet dat uw groene kweekdokter deze week last had van uitstelgedrag. Het dief-verslag zal dus nog een weekje op zich laten wachten maar langer zal ik het niet uitstellen, anders heeft het ook niet meer zoveel zin.

Dieven doe je namelijk bij voorkeur in de derde week van de zichtbare bloei, en niet later. Waarom? Wel, dan zijn de topjes genoeg ontwikkeld om een goede inschatting te maken welke je weg moet knippen. Tegelijkertijd zijn ze ook weer niet zoveel gegroeid dat het zonde is van de energie. Ook is het bladerdek tegen de derde bloeiweek inmiddels zo dichtbegroeid dat de onderste toppen niet heel veel licht meer opvangen. Om je daarvan een idee te geven heb ik eens een foto gemaakt van onderaf, zie je hoe donker het daar is?

Zoals jullie waarschijnlijk wel weten, zijn mijn Zkittles trouwens al best kaal aan de onderkant omdat ik in de groeifase al de vier-toppen-per-plant training op ze heb losgelaten. Dit scheelt een slok op een borrel in de hoogtegroei van wietplanten en is eigenlijk ook een vorm van voordieven om maar eens een nieuwe woord te verzinnen. Op de foto hierboven zie je hoe kaal de stammen van mijn planten hierdoor nu al zijn.

Alles uit de aarde

Ondertussen vragen jullie je misschien af of ik de planten inmiddels al iets van voeding geef, een lekkere bloeistimulator misschien? Het antwoord is nee, deze Lemon Zkittles doen het vanaf het begin nog altijd zonder voeding. Afgezien van de compost waarin ze met hun wortels staan geef ik ze geen druppel meststoffen.

Wel krijgen ze om de twee weken een dosis nuttige bacteriën en schimmels, zodat ik zeker weet dat de organische deeltjes uit de compost ook echt afgebroken worden en belangrijker, dat ze worden omgezet in voor de planten opneembare voeding. De planten doen het er nog steeds helemaal goed op: er is geen enkele sprake van ook maar enigszins vergelende bladeren en de topontwikkeling verloopt snel genoeg. Ik denk niet dat ik het met minerale voeding beter had kunnen doen dan het bodemleven het nu voor mij doet.

En met breken van deze lans voor organisch kweken, én de belofte dat ik volgende week écht ga dieven sluit ik deze kweekupdate af. Hasta la vista, I’ll be back!

Dokter Groen

(advertenties)