(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Het internationale speelveld voor de legale teelt van medicinale cannabis wordt steeds breder. Als fraai voorbeeld daarvan dient de bekendmaking van Together Pharma Ltd. deze week. Dit mediwietbedrijf uit Israël gaat in het Afrikaanse Oeganda een wietplantage opzetten met kwaliteitszaden uit… Nederland!

Israël voorloper in medicinale cannabis

Naast de Canadezen zijn het vooral ook de Israëlische medicinale cannabisbedrijven die hard aan de weg timmeren. Sowieso is het land een voorloper op medicinaal gebied, op dit moment bijvoorbeeld lopen er zo’n 200 (!) wetenschappelijke studies naar de effecten van en mogelijke behandelingen met mediwiet. En steeds vaker zoeken de bedrijven het ook over de grens. Boeren die wiet verbouwen mogen die binnenkort ook gaan exporteren naar bijvoorbeeld de Europese Unie, mits premier Netanyahu er uiteindelijk zijn goedkeuring aan wil geven.

En Together Pharma Ltd. – een producent en distributeur van medicinale cannabis – slaat nu ook zijn vleugels uit in Afrika.

Wiet in Oeganda met Nederlands zaad

Maandag maakte het bedrijf bekend dat het in Oeganda een boerderij gaat opzetten, die al in januari 2019 de eerste oogst voor de Israëliërs moet opleveren. Volgens de krant The Times Of Israel heeft Together Pharma de order voor de benodigde kwaliteitszaden geplaatst bij een leverancier uit Nederland. ‘Dat wordt beschouwd als een van ’s werelds leidende cannabis leveranciers’, schrijft het bedrijf zonder blikken of blozen in een persbericht.

‘De order voor de zaden representeert een belangrijke mijlpaal in het proces om wiet te gaan kweken op een boerderij in Oeganda en het product aan Canadese consumenten te gaan verkopen vanaf begin volgend jaar’, aldus CEO Nissim Bracha van Together Pharma.

Semi openlucht wietplantages in Oeganda Afrika, dat wil wel groeien daar… [foto: Ryland zweifel/Shutterstock]

Wietolie voor Canada en Dode Zee-zout met CBD

Canadezen? Jazeker, die hebben ook al connecties in Israël. In april maakte Together Pharma namelijk bekend dat het een bindende overeenkomst had afgesloten met een (niet nader genoemd) Canadees bedrijf voor de afname van 5 ton wietolie. Een deal die in potentie goed is voor ‘honderden miljoenen shekels’ aldus het bedrijf. En dan is het goed om te weten dat één Israëlische shekel 0,25 euro waard is.

Maar ook in eigen joods land zijn ze goed bezig daar bij Together. Deze maand maakte het bekend dat het samen met een ander Israëlisch bedrijf – Premier Dead Sea – huidverzorgingsproducten op de markt gaat brengen die zowel het heilzame Dode Zee-zout als CBD bevatten. Ons zusje Mediwietsite schreef er een artikel over: ‘Nieuwe huidverzorgingsproducten met cannabis op de markt‘.

‘Economisch potentieel’

In Israël zelf zet Together Pharma eveneens een wietboerderij op, die de lokale markt moet gaan bedienen, waar men ‘significante groei’ verwacht. Ook werkt men aan de promotie van de medicinale cannabis sector in Noord-Amerika en Europa, wat ‘voor ons markten met groot economisch potentieel zijn’.

Zoals gezegd, ze lopen voorop in het Heilige Land. Volgens de regering is de legale cannabisindustrie in Israël goed voor een omzet van 285 miljoen tot 1,14 miljard Amerikaanse dollar, per jaar. Er zijn volgens persbureau Reuters momenteel al zo’n 50 medicinale cannabis bedrijven actief!

[openingsfoto: Lifestyle discover/Shutterstock]
(advertenties)