(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Een week geleden gingen zijn Hollands Hope en OE Kush zaailingen in hun eindpotten met compost en biologische potgrond. De extra wortelruimte heeft de wietplanten en de groei zichtbaar goed gedaan, alleen miste de aarde nog een bodemleven. Vandaag voegt Dokter Groen dat toe, en start hij met zijn welbekende vier-toppen-per-plant training.

Vorige week heb je kunnen zien hoe ik mijn (toen nog) zaailingen naar hun eindpotten verplaatste. Zodra wietplantjes ook maar een beetje groot genoeg zijn, pot ik ze graag meteen over. De nieuwe aarde – in mijn geval een mix van compost en biologische potgrond – geeft de planten de impuls die ze nodig hebben om flink te groeien. Daarnaast is het lastig water geven in kleine potjes, ze staan snel te nat of te droog omdat de aarde in zo’n klein potje snel opdroogt.

Na het verpotten gaf ik iedere plant zo’n 300 milliliter water. Om de aarde niet te snel te laten opdrogen heb ik de potten afgedekt met een stuk plastic. Op de foto’s hierboven zie je hoe de jongedames er vlak na het verpotten uitzagen, en hoe ze er vanmorgen bijstonden in de CNNBS G-Kit. De schroeven, boortjes en andere metalen dingetjes dienen om het plastic tegen de grond te houden.

Startrex & Mycotrex

Zoals ik van plan was heb ik deze week het BioTabs startpakket besteld. Dat bevat onder meer Startrex met probiotische bacteriën, Mycotrex met nuttige schimmels en Bactrex met nog meer bodembacteriën. Omdat mijn aardemix de hele week nog wat aan de natte kant was, heb ik in eerste instantie alleen de Startrex en de Mycotrex gebruikt. Dat hoef je namelijk niet met water te vermengen.

Eigenlijk hoor je Startrex bij het verpotten te gebruiken maar toen had ik het nog niet in huis. Ik heb dus met mijn vingers wat gaten in de aarde geprikt en daar de Startrex in verdeeld. Vervolgens heb ik hetzelfde gedaan met de Mycotrex, en de potten weer afgedekt met de plastic folie.

Bactrex & nematoden

Op maandag (eergisteren) haalde ik de folie van de aarde. De blaadjes krulden namelijk nog steeds naar beneden, en de aarde was dus nog steeds wat aan de natte kant. Dit is goed voor de Startrex en de Mycotrex maar niet zozeer voor wietplanten. Bovendien had ik ook nematoden (aaltjes) gekocht en had ik nog de Bactrex, die ik vandaag wilde toevoegen.

Zowel de nematoden als de Bactrex geef je via het water, waarvoor de aarde toch wel wat droger moest zijn. Twee dagen zonder folie op de aarde was precies goed, want vanmorgen stonden de planten weer netjes met hun bladeren omhoog.

 

Ik heb ongeveer drie liter water aangemaakt waaraan ik de aaltjes en de Bactrex heb toegevoegd. Dit heb ik met wat natuurazijn op een pH-waarde van 6,3 gebracht en over de planten verdeeld (ongeveer 300 milliliter per plant). Je moet het water goed blijven roeren want met name de aaltjes lossen niet echt op, hoewel minuscuul klein blijven het natuurlijk wel gewoon beestjes.

Vier-toppen-per-plant training

Zoals je op de foto’s ziet mogen de wietplanten zich nog wel wat meer in de breedte ontwikkelen. Om dit te stimuleren ben ik maar vast begonnen met de vier-toppen-per-plant training. Dit houdt in dat ik de wietplanten top en dief om uiteindelijk precies vier toppen per wietplant over te houden. Het toppen is de eerste stap van deze training, die ik maar vast genomen heb.

Om de kleine wietplantjes zo min mogelijk te storen in hun groei, haal ik bij het toppen slechts het uiterste groeipuntje weg. Hiervoor vouw ik eerst de bovenste blaadjes opzij, zodat ik het topje tussen mijn duim en wijsvinger kan wegplukken. Met het volgende als resultaat.

Dokter Groen

(advertenties)