(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Na twee weken in een minipotje te hebben gestaan, vonden de jonge Hollands Hope en OE Kush planten het wel welletjes. Dat niet alleen maar na een jaar of vier werd het ook weer eens tijd om de pH-meter te ijken. Kortom, een kakelvers verpot- en ijkverslag van Dokter Groen.

Ontkiemde wietzaadjes kun je het beste in kleine potjes zaaien maar veel langer dan twee weken moet je ze daar ook weer niet in laten staan. Kleine plantenpotjes zijn namelijk een ramp voor luie wietkwekers als ikzelf. Zo’n klein potje met aarde houdt maar weinig water vast en kan in iets minder dan twee dagen uitdrogen. Het gevolg is dat je wietplantjes vlak na een waterbeurt vaak te nat staan, en vlak ervoor te droog.

Vergeet je een keer water te geven (zoals ik van de week deed) dan hebben de jonge wietplantjes daar meteen onder te lijden. Het ene moment staan ze er nog mooi groen bij en de volgende keer dat je gaat kijken zijn de onderste bladeren geel. Nou ja, je begrijpt het: ik heb de jongedames verpot.

Compost en biologische potgrond

Zoals je inmiddels gewend zal zijn kweek ik op een mengsel van compost en biologische potgrond. Dit is een gemakkelijke en voedingsrijke bodem die bovendien lekker biologisch is. Een nadeel van dit aardemengsel van het tuincentrum is alleen wel dat er vaak varenrouwmuggen uit komen kruipen. Ik zal daarom meteen nematoden (aaltjes) bestellen, en deze preventief inzetten. De nematoden kruipen in eventuele larven in de aarde en eten die van binnenuit op.

Verpotten doe ik als volgt. Ik meng de compost en de potgrond 1 op 1 met elkaar, en vul daar de nieuwe potten mee. Vervolgens maak ik met een klein potje een mooie afdruk in de aarde waar het kleine plantje precies met de kluit inpast. Wat extra aarde eroverheen en klaar is Kees. Verpot-tip van de week: als je zaailingen te lang zijn, graaf ze dan tot aan de lobblaadjes in. Uit het stammetje zullen nieuwe worteltjes groeien, zodat je na het verpotten een veel korter wietplantje overhoudt.

Om de Organic Earth Kush en de Hollands Hope planten uit elkaar te houden, heb ik de OE Kush planten van een satéprikker voorzien.

Na het verpotten heb ik de dames natuurlijk meteen weer teruggezet onder de SANlight in de CNNBS kweekkast, waar ik ze op zo’n 350 milliliter aangezuurd water heb getrakteerd.

Hoewel de compost meer dan genoeg voeding bevat, mist de aarde op dit moment nog een essentieel onderdeel en dat is een bodemleven. Ik zal daarom niet alleen aaltjes bestellen maar ook een Biotabs Starterskit met voeding, nuttige schimmels en bodembacteriën. De bodembacteriën zetten de organische compost om in opneembare meststoffen.

pH-meter ijken

Omdat mijn zaailingen er niet heel lekker bij staan, en ik de vorige ronde ook al problemen had, heb ik mijn pH-meter voor de zekerheid maar eens geijkt. De laatste keer dat ik dat deed is alweer vier jaar geleden. Het kan dus zomaar zijn dat mijn oude Bluelab pH-meter ernaast zit wanneer ik de zuurtegraad meet.

Wat je nodig hebt om je pH-meter te ijken is ijkvloeistof met een pH-waarde van 7 en ijkvloeistof met een pH-waarde van 4. De instructies staan bij mij achterop het apparaat, maar die zouden als het goed is bij iedere pH-meter moeten zitten. Meestal staat het wel aangegeven in de handleiding maar het komt erop neer dat je de sensor in de ijkvloeistof stopt en op een kalibreerknop moet drukken.

Bij mij bleek de pH-meter er flink naast te zitten. IJkvloeistof 7 mat hij als 7,6 en ijkvloeistof 4 werd 4,3. Mijn voedingswater was hierdoor dus steeds ruim een halve punt lager dan die had moeten zijn.

Met een vers geijkte meter en de nieuwe aarde, en de bestellingen in aantocht, ga ik ervan uit dat mijn wietplanten er volgende week weer citroenfris bij zullen staan. Tot dan, hou je taai en rook elke dag wiet 😉

Dokter Groen

(advertentie)