(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

2017 wordt een bepalend jaar voor de vraag of Nederland definitief de boeken in gaat als land dat een redeloze strijd voert tegen cannabis. De voortekenen zijn niet best, maar Mr. Maurice Veldman doet voorstellen voor verkiezingsprogramma’s over thuisteelt en coffeeshops, na eerst stil te staan bij een uitermate bedroevend begin van het nieuwe jaar.

Van der Laan sluit oudste coffeeshop ter wereld: Mellow Yellow

Het jaar kon niet slechter beginnen. De oudste coffeeshop ter wereld heeft op bevel van de burgemeester van Amsterdam op 31 december om 24.00 uur de deuren moeten sluiten. Onder brede belangstelling van vooral de internationale pers heeft eigenaar John met een bloedend hart voor de laatste keer de deur op slot gedaan. Journalisten uit binnen- en buitenland vroegen zich oprecht af waarom dit in godsnaam nou zo nodig moest in het ooit zo progressieve Amsterdam. Zelfs de 9.000 handtekeningen die waren verzameld konden de sluiting niet voorkomen.

Straatdealers vieren feest

Met de sluiting van Mellow Yellow en de dood van Strainhunter Franco Loja begint 2017 heel slecht… [beeld: Rvector/Shutterstock]

De immer kordate burgemeester Van der Laan faciliteert zodoende op groteske wijze alle Amsterdamse straatdealers die zich inmiddels hebben ontfermd over de vele duizenden toeristen die dagelijks vanuit de Heineken Experience over de Vijzelgracht langs de Mellow Yellow de binnenstad intrekken. Een goed begin van het nieuwe jaar voor Amsterdam, chapeau burgemeester! Dit gaat de PvdA naar alle waarschijnlijkheid veel kiezers kosten in maart.

Strainhunters in rouw

Het kan nog veel slechter. De deze week plotseling veel te jong overleden Franco Loja was verreweg de meest getalenteerde Strainhunter die de Greenhouse in binnen- en buitenland vertegenwoordigde. Geveld door een malariamug die hem in Congo te grazen nam toen hij daar nota bene met Arjan een anti malaria programma opzette. Ik heb nooit een gedrevener en enthousiaster cannabisliefhebber ontmoet dan Franco. Met zijn overlijden is een prachtmens heengegaan. Hij laat een groot gat achter en vooral geshockte familie en vrienden die nog nauwelijks beseffen hoe dit zo snel kon gebeuren. Wat een lief mens was Franco, iemand met een groot hart die er echt toe deed.

Met zijn tomeloze energie heeft Franco wereldwijd ontelbare mensen geïnspireerd en voor ongeëvenaarde resultaten gezorgd op het gebied van nieuwe genetische ontwikkelingen van de cannabisplant

Na het bekend worden van zijn overlijden ontvingen de mensen van de Greenhouse via de sociale media binnen enkele uren duizenden reacties vanuit de hele wereld. Met zijn tomeloze energie heeft Franco wereldwijd ontelbare mensen geïnspireerd en voor ongeëvenaarde resultaten gezorgd op het gebied van nieuwe genetische ontwikkelingen van de cannabisplant. Full gas was zijn motto.

Voor de mensen van de Greenhouse is het onvoorstelbaar hoe ze zonder hem verder moeten. De levensstijl van Franco moet hen inspireren om in zijn geest verder te gaan waar Franco veel te vroeg is gestopt. Het zal voor Arjan een hele zware opgaaf zijn om zonder Franco als Strainhunter de wereld over te gaan.

Een slechter begin van dit jaar is niet denkbaar.

Wat staat ons verder te wachten?

Gereguleerde wietteelt op de politieke agenda

Alle ogen zijn gericht op de komende verkiezingen waarvan intussen wel vast staat dat de aanvoer van cannabis naar coffeeshops één van de meest in het oog springende verkiezingsthema’s wordt. Gaat die vermetele achterdeur nou eindelijk eens open door wietteelt te reguleren zodat coffeeshops niet langer hoeven in te kopen op de illegale markt? Dit wordt één van de belangrijkste  vragen in partijprogramma’s die binnenkort bekend worden gemaakt.

Schatkist pikt een graantje mee

Er worden dezer dagen rekenmodellen ontwikkeld door de ministeries van financiën en veiligheid en justitie waarbij de vraag centraal staat wat gereguleerde teelt de schatkist kan opleveren.

Gedacht wordt aan het heffen van een gebruikersbelasting bij de consument. Dat gaat waarschijnlijk ten koste van winsten van coffeeshops omdat deze belasting niet kan worden doorberekend aan de consument die immers toch al het dubbele betaalt van de inkoopprijs. Dat laatste is een decreet van de Belastingdienst.

Wie gaan er wiet telen?

Wie bepaalt wie de cannabis voor coffeeshops gaat kweken? En wie bepaalt welke soorten deze reguliere telers zullen kweken? Het kan nooit zo zijn dat er een vast aanbod komt omdat coffeeshops zich nou eenmaal onderscheiden door een gevarieerd aanbod en dit het verschil maakt tussen goede en minder goede coffeeshops. Dat verschil zal er blijven, wiet wordt geen eenheidsworst dus zullen coffeeshophouders invloed moeten hebben op het aanbod van telers.

Het zou bijzonder goed zijn als politieke partijen de thuisteelt op de politieke agenda zetten. Er is (ook bij D66) hier tot nu toe totaal geen aandacht voor

Vermoedelijk zullen coffeeshops niet zelf hun cannabis mogen telen, al was het maar omdat de meeste coffeeshops hiervoor geen faciliteiten hebben en gereguleerde teelt dermate gecontroleerd en gecertificeerd moet zijn dat dit voor kleine coffeeshops niet haalbaar is.

Dat er van alles staat te veranderen is wel duidelijk, maar hoe en wanneer is volslagen duister.

Aandacht voor thuisteelt

Wat het nieuwe jaar gaat brengen is onduidelijk, dus de kans bestaat ook dat we door blijven rommelen… [beeld: Aleynikov Pavel/Shutterstock]

Een ander aandachtspunt bij de komende verkiezingen moet zijn dat er veel te weinig erkenning  is voor de thuisteelt.

Het zou bijzonder goed zijn als politieke partijen de thuisteelt op de politieke agenda zetten. Er is (ook bij D66) hier tot nu toe totaal geen aandacht voor, thuisteelt verdient veel meer dan te worden doodgezwegen. De dagelijkse werkelijkheid heeft de rigide regelgeving links en rechts ingehaald doordat bijvoorbeeld te kust en te keur mooie en veilige kweekkassen worden aangeboden waarmee flinke planten kunnen worden gekweekt met een aanmerkelijke opbrengst per plant. Dit is een uitkomst voor al degenen die medicinale wiet gebruiken of zelf olie maken.

Thuisteelt wordt onmogelijk gemaakt met huidige regels

Deze kweekkasten zijn volgens de letter van de Aanwijzing Opiumwet verboden omdat er bij binnenteelt met kweekkassen altijd sprake is van twee of meer hulpmiddelen. Deze zinloze beperking van het aantal hulpmiddelen voor thuisteelt moet nodig van tafel. Net zoals de regel dat je afstand moet doen van je planten bij ontdekking door de politie. Thuisteelt is toegestaan of niet en mag niet beperkt worden door restricties die erop neerkomen dat thuisteelt feitelijk  niets voorstelt omdat binnenteelt onmogelijk wordt gemaakt. Dit moet eindelijk op de politieke agenda.

Wettelijk toegestane teelt: geen ontruiming van huurders

Daarbij moet tevens aandacht worden besteed aan het ontruimingsbeleid van woningbouwverenigingen. Deze maken thuisteelt vaak onmogelijk. Als er een verbod op thuisteelt in de huurovereenkomst staat ligt ontruiming in het verschiet als een huurder wordt gepakt. Dat moet afgelopen zijn.

Coffeeshops: 500 gramsregel achterhaald

Met de schaalvergroting van coffeeshops moet het voorschrift dat coffeeshops maximaal 500 gram in huis mogen hebben van tafel. Ook deze stokoude regel is aan vervanging toe. Er is momenteel in veel steden een onwerkbare situatie ontstaan. Stashplekken mag je niet aanhouden omdat dit leidt tot slecht levensgedrag en je vergunning in gevaar komt. De aanvoer van cannabis naar coffeeshops is door de schaalvergroting een steeds nijpender probleem. Het wordt dus de hoogste tijd dat coffeeshops minimaal een kilo cannabis in huis mogen hebben.

We zullen zien wat er van terechtkomt bij de komende verkiezingen, maar als er niets met deze aandachtspunten gebeurt vrees ik dat we gewoon door blijven modderen…

[openingsbeeld: Andrei Verner/Shutterstock]
(advertenties)