(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

In eerste instantie schrik je je een hoedje als je leest dat de staat Californië een speciale politiedienst met ‘cannabis cops’ wil opzetten, 87 man sterk. Zijn we nou nog niet van dat war on drugs gedoe af, denk je dan. Maar wacht, dit zijn wietagenten die strijden VOOR de legale cannabismarkt, en wel door op te treden TEGEN de illegale cannabishandel. Aha, dat is andere spacecake inderdaad!

Illegale wietmarkt blijft floreren in Californië

Sinds 1 januari 2018 is de verkoop van recreatieve wiet gelegaliseerd in de staat Californië, met bijna 40 miljoen inwoners de dichtstbevolkte staat van de VS. Maar waar Colorado, Washington State en andere voorlopers vrij snel successen konden boeken in de bestrijding van de zwarte wietmarkt, daar blijft Californië voorlopig achter. De belastingopbrengst valt vies tegen en de illegale handel is er nog steeds een factor van belang met duizenden illegale wiettelers en dispensaries. Dat moet anders en beter, vindt de overheid daar dan ook.

Om je een fijne indruk te geven van die illegale wietmarkt, een filmpje van begin mei over het oprollen van een flinke wietkwekerij met 2.200 planten – binnen en buiten – nabij Patterson:

87 extra wietagenten in strijd tegen illegale cannabis

En zo gaat het dus de hele tijd in Californië, tot wanhoop van de autoriteiten – en de legale spelers op de cannabismarkt natuurlijk, die moeten zien te concurreren met de illegale kwekers en dealers. Vandaar dat het Bureau of Cannabis Control nu harder wil gaan optreden en daarvoor extra politiemensen zoekt.

In hun nieuwe begrotingsaanvraag vraagt men 87 extra mensen die de wietwet moeten handhaven die de kiezers in 2016 aannamen. Daarvan wil men er 58 uit andere posities bij de politie halen en 29 nieuwe cannabis cops aantrekken.

Dat we het niet over een verdwaald topje wiet hebben, blijkt uit de cijfers. Genoemd bureau nam vorig jaar bijvoorbeeld bijna 24.000 kilo illegale wiet in beslag, terwijl de mannen en vrouwen van de California Highway Patrol in 2018 ook nog eens meer dan 80.000 kilo (!) wisten te confisqueren.

Zwarte markt bijna 3 x zo groot als de legale

Deskundigen gaan ervan uit dat de zwarte markt in Californië in 2019 een omzet draaide van liefst 8,3 miljard dollar. Daar staat dan 3,1 miljard dollar omzet op de gelegaliseerde markt tegenover, aldus BDS Analytics en Arcview Market Research.

George Tiongson, president van de California Association of Criminal Investigators: “Onderzoekers hebben miljoenen niet-geteste producten in beslag genomen – inclusief wiettoppen, edibles, tincturen, concentraten (hasjolie, red.) – die allemaal de test- en etikettering-regels van de staat omzeilen. Niet alleen loopt het publiek hierdoor gevaar, het zorgt ook voor toegang tot cannabis voor jongeren onder de 18 jaar.”

Peace officers moeten vooroplopen in de strijd

Vandaar dat het Bureau of Cannabis Control extra personeel wenst. Deze zogeheten ‘peace officers’ gaan niet-gelicenseerde en criminele cannabisactiviteiten onderzoeken en helpen de ‘special investigators’ van het bureau met inspecties op locatie.

Het bureau verwacht jaarlijks zo’n tweeduizend zaken te behandelen. Met de huidige bezetting betekent dit dat er ieder jaar een achterstand zou worden opgelopen van ‘honderden zaken’, zo stelt men in de budgetaanvraag.

De normale medewerkers van het bureau mogen bovendien geen illegale wiet in beslag nemen, huiszoekingsbevelen uitschrijven, criminele databestanden napluizen of iemand arresteren, dat is allemaal voorbehouden aan wetsdienaren die zijn ingezworen, zoals de genoemde peace officers dus…

(advertenties)