(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Niet voor het eerst toont een wetenschappelijke studie aan dat cannabis kan leiden tot betere seks. Deelnemers aan het Amerikaanse onderzoek rapporteren een verhoogd verlangen, meer intense orgasmes en scherpere zintuiglijke waarneming. En helemaal lekker: de onderzoekers denken zelfs dat wiet in staat is om het roemruchte ‘orgasm inequality gap’ te dichten!

Wellicht weet jij uit eigen praktijkervaring al lang dat het een stuk lekkerder ketst met dan zonder voorafgaande consumptie van cannabis, maar het is altijd prettig als dat idee weer eens wordt bevestigd door heuse wetenschappers.

Meerderheid cannabisconsumenten doet het prima op wiet

In dit geval een team researchers onder leiding van seksuoloog Amanda Moser van East Carolina University. Haar studie is onlangs gepubliceerd in het vakblad Journal of Cannabis Research, onder de heldere titel ‘The influence of cannabis on sexual functioning and satisfaction‘. En daar is weinig mis mee, met die invloed van wiet op onze seksuele bevrediging en functionering, zo blijkt opnieuw.

Moser liet 811 volwassenen die cannabis gebruiken een online enquete invullen. Daaruit blijkt clit en klaar dat ons soort mensen – ongeacht leeftijd en geslacht – meer en betere seksuele functionering en tevredenheid ervaart.

Meer dan 70 procent van de deelnemers aan dit onderzoek zegt dat het gebruik van cannabis voor de seks hun verlangen verhoogt en orgasmes verbetert. Nog eens 62,5 procent zegt dat cannabis hun plezier verhoogt terwijl ze masturberen.

Hoe zit dat met die orgasmekloof en de rol van wiet hierin?

Maar dan die ‘orgamsekloof’ tussen mannen en vrouwen. Moser en haar team stellen dat de uitkomsten van hun studie speciaal relevant zijn voor het vrouwelijke genot. “De resultaten suggereren dat cannabis potentieel de orgamse-ongelijkheidskloof kan dichten”, lezen we. Daarmee refereren ze aan eerdere onderzoeken waaruit blijkt dat vrouwen die seks met mannen hebben, doorgaans minder snel een orgasme krijgen dan hun partners.

“Vrouwen krijgen wellicht makkelijker orgasmes wanneer ze cannabis gebruiken vóórdat ze zich overgeven aan seksuele ontmoetingen. En dat zou kunnen bijdragen aan het gelijktrekken van de hoeveelheid seksueel plezier en bevrediging zoals die door zowel vrouwen als mannen worden ervaren”, stelt deze studie onomwonden.

Kijk, dit stelletje snapt ‘m… [foto: Roman Zaiets/Shutterstock]

De invloed van cannabis op onze (seksuele) zintuigen

Uit eerdere studies bleek dat meer dan 90% van de mannen een orgasme heeft tijdens de seks, tegenover minder dan 50% bij de vrouwen. “Voor mij is dat een probleem”, aldus Moser in 2019 tegenover de cannabiswebsite MarijuanaMoment.

Vandaar dat ze via sociale media op zoek ging naar participanten voor haar seks & cannabis onderzoek. In de enquete stonden vragen over cannabisgebruik en het effect op de ervaring van reuk, smaak en aanrakingen. Ook werden deelnemers een tiental vragen gesteld over de invloed van wiet op opwinding en specifieke aspecten van seks. Driekwart van de deelnemers zat trouwens in een naar eigen zeggen monogame relatie.

“Deze uitgebreide schaal gaat verder dan de fysiologische effecten (bijv. het krijgen van een erectie) en omvat het algehele seksuele functioneren en de tevredenheid”, aldus de studie.

Zes op de tien mensen gebruiken bewust wiet voor de seks

De meeste respondenten (62,8%) gebruiken dagelijks cannabis. Zes op de tien (58,9%) mensen zeggen dat ze bewust cannabis gebruiken voordat ze zich met seks gaan bezighouden. Volgens de auteurs komen veel bevindingen overeen met bestaande wetenschappelijke literatuur. Bijvoorbeeld dat zowel mannen als vrouwen meer zin in seks krijgen en intensere orgasmes beleven wanneer ze high/stoned zijn. Vrouwen zeggen ook dat ze zo beter in staat zijn om meervoudige orgasmes te bereiken.

“Deze resultaten komen overeen met de toegenomen ontspanning wanneer cannabis gebruikt wordt”, stelt de studie. “Degenen die cannabis gebruiken rapporteren dat ze meer relaxed zijn – of dat nu mentaal of fysiek is – wat leidt tot een betere algehele seksuele functionering en genot.” Nou, daar kunnen en willen wij het wel voor doen…

Meer lezen op CNNBS over cannabis & seks?

[openingsfoto: Dmytro Tyshchenko/Shutterstock]
(advertentie)