(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Vaak horen we de  autoriteiten hardop beweren dat blowen en drinken zo slechts is, met name voor de jongere medemensen. Welnu, flikker daar maar een eind mee op want het is gewoon niet waar. Tenminste niet als het om seksuele prestaties gaat. Uit onderzoek blijkt namelijk dat mensen tussen de 18 en 30 jaar die alcohol drinken en cannabis consumeren, betere seksuele functies en orgasmes hebben dan de armzaligen die geen van beide substanties nuttigen.

Beter wel dan niets

Jong ben je voor de wetenschap dus blijkbaar nog tot je dertigste, dat valt sowieso al mee. Het onderzoek dat we nu bespreken, is uitgevoerd in Spanje door wetenschappers van de universiteiten in Castellon de la Plana en Almeria. Het is op de allerlaatste dag van 2021 gepubliceerd onder de titel ‘The Influence of Cannabis and Alcohol Use on Sexuality: An Observational Study in Young People (18–30 Years)‘ in het vaktijdschrift Healthcare.

Als een paal boven water staat, aldus de onderzoekers, dat mensen die alcohol én wiet gebruiken betere seksuele functies laten zien en betere orgasmes mogen meemaken dan geheelonthouders in de leeftijd 18 tot 30 jaar.

Vooral cannabis en ook een beetje drank doen wonderen

Natuurlijk schrijven die Spaanse onderzoekers het niet zo op als wij het in een speelse vertaling doen, maar toch. Zij suggereren dat ‘seksueel functioneren verbetert bij jonge mensen met een hoog risico op cannabisgebruik en een gemiddeld risico op alcoholgebruik, resulterend in toegenomen lust, opwinding en orgasmes’.

Aan deze studie deden 274 participanten mee, waarvan zich er 185 identificeerden als man en 89 als vrouw. We lezen dat 46% van de deelnemers geen risico loopt op problematisch alcoholgebruik, terwijl 41,6% dat wel heeft, zij het op een ‘moderate level’. Van de proefkonijnen rapporteert 63,9% geen problemen met cannabisgebruik. Volgens de wetenschappers loopt 23,7% van de deelnemers kans op het ontwikkelen van afhankelijkheid/verslaving aan cannabis.

Met wiet en bier meer seksplezier… [illustratie: Talaj/Shutterstock]

Minder schaamte en angst = betere seks (dankzij wiet)

Van de hele groep geeft slechts 4% aan dat ze seksueel disfunctioneren ervaren, de overige 96% rapporteerde geen enkele ‘fail’ tussen de spreekwoordelijke lakens. Over de positieve invloed van wiet en alcohol op het seksueel presteren van jonge mensen, zeggen de Spanjaarden dit: ‘Deze verbetering wordt meestal geassocieerd met een vermindering van angst/zenuwachtigheid en schaamte, wat seksuele relaties faciliteert.’

Een stijf waarschuwend vingertje van de onderzoekers ontbreekt natuurlijk niet. ‘Echter; volgens de wetenschappelijke literatuur wordt dit toegenomen seksuele functioneren doorgaans begeleid door onveilig seksueel gedrag, gegeven dat het gebruik van drugs – specifiek alcohol en cannabis – in recreatieve nachtelijke settings in verre mate genormaliseerd is en gebruikt wordt in grote hoeveelheden.’

Seksuele voorlichting

De Spaanse onderzoekers hopen (wij niet hoor) dat de leeftijdsgroep 18 tot 30 jaar minder op wiet en drank zal gaan leunen voor seksuele ontmoetingen. En dat zou dan moeten gebeuren door tijdens seksuele voorlichting ook standaard aandacht te geven aan ‘het inbouwen van strategieën en voorlichting om angst/nervositeit en schaamte te verminderen gedurende seksuele ontmoetingen’.

Nou ja, je kunt dus ook gewoon een paar biertjes vatten en daar wat lekkere wiet bij smoren. Maar dát heb jij vast wel al geleerd inmiddels 😉

[openingsbeeld: Teekatat Roongruang/Shutterstock]
(advertentie)