(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Gaat wiet redding brengen voor mensen die Long Covid hebben, langdurige klachten als gevolg van hun coronabesmetting? Om dat in de praktijk te testen, start in Groot-Brittannië nu een klinische proef. Het Australische medicinale cannabisbedrijf Bod Australia heeft daarvoor toestemming gekregen van het Britse Medicines & Healthcare Products Regulatory Agency.

Er zijn ondertussen al best aardig wat wetenschappelijke onderzoeken gedaan naar de potentie van cannabis als medicijn tegen het nieuwe sarsvirus dat de wereld nu al 2 jaar in zijn greep houdt. Hoewel soms veelbelovend, ging het tot nu toe steeds om laboratoriumtests met dieren of met menselijke (long)cellen in petrischaaltjes. Maar in Engeland gaat men nu dus eindelijk cannabis als behandeling testen bij echte mensen!

Proef met Australisch cannabismedicijn bij Long Covid

De proef wordt door de Australiërs uitgevoerd in Groot-Brittannië in samenwerking met de organisatie Drug Science. Specifiek worden mensen die langdurig (d.w.z. ook nog ná 8 weken na de besmetting) last blijven houden van corona – denk aan symptomen als vermoeidheid, kortademigheid, pijn op de borst, spierpijn, hoofdpijn, hartkloppingen, aanhoudende verhoging, vergeetachtigheid, langdurig verlies van reukvermogen – behandeld met het middel MediCabilis® 5 per cent.

Het cannabismedicijn waarmee 30 Britse Long Covid-patiënten 6 maanden lang getest gaan worden…

Long Covid is een omvangrijk en wereldwijd probleem

Het gaat bij Long Covid inmiddels ook om grote groepen mensen. In Groot-Brittannië bijvoorbeeld zijn er op dit moment volgens het Office for National Statistics (ONS) ongeveer 1,3 miljoen mensen die lijden aan Long Covid. Eén op de veertig coronapatiënten ervaart symptomen die minimaal drie maanden aanhouden.

Zoals jullie wel weten wordt cannabis breed voorgeschreven – en nog veel breder gebruikt zonder officieel recept – voor de bestrijding van chronische pijn, iets wat ook bij Long Covid aan de hand is natuurlijk. Maar ook angst en slapeloosheid die veel Long Covid-patiënten ervaren volgens het ONS, behoren tot de meest gebruikte aandoeningen waarvoor mensen wiet gebruiken. Niet vreemd dat gedacht wordt dat veel symptomen van Long Covid wel eens baat zouden kunnen hebben aan een behandeling met cannabis.

Overeenkomsten tussen Covid-symptomen en redenen voor mediwietgebruik

Bod Australia is na de toestemming van de Clinical Trial Authorisation al op zoek naar 30 patiënten van minimaal 18 jaar oud die Long Covid hebben, zodat de klinische proef zo snel mogelijk van start kan gaan. Deelnemers krijgen straks dagelijks het cannabismedicijn MediCabilis toegediend, gedurende een periode van zes maanden. Via een smartphone-app moeten ze dagelijks en maandelijks beoordelingen doorgeven over symptomen als ademnood, vermoeidheid, cognitie (aandacht, concentratie e.d.) en pijn.

De resultaten zullen bepalen of dit cannabismedicijn geschikt en veilig is om te worden opgenomen in het behandelpakket van Long Covid. Hoofdonderzoeker is Dr Elizabeth Iverson en zij zegt: ‘Wij zijn verheugd dat toestemming voor een klinische test is verleend, zodat we deze proef kunnen uitvoeren naar het potentiële gebruik van medicinale cannabisproducten om Long Covid te behandelen. Gezien de voortdurende en wereldwijde aanwezigheid van Covid-19 en zijn langetermijneffecten, is een wetenschappelijke aanpak ten aanzien van potentiële behandelmechanismen die geassocieerd worden met de aandoening (Long Covid, red.) belangrijk.’

Professor David Nutt: ‘Opwindende stap’

De oprichter van partner Drug Science van het Australische bedrijf, is geen onbekende: Professor David Nutt. Wereldberoemd geworden met zijn ranglijst van drugs gerangschikt naar schadelijkheid. Ooit verloor hij zijn baan als drugsadviseur voor de Britse regering, omdat hij had gezegd dat paardrijden schadelijker is voor de volksgezondheid dan xtc slikken.

Soit, tegenwoordig is de professor dus chief scientific officer bij Drug Science en dus ook betrokken bij de klinische proef met cannabis als Long Covid-medicijn. Nutt: ‘Long Covid deelt symptomen met aandoeningen die medicinale cannabis al heeft bewezen te kunnen genezen. Dus deze nieuwe studie zou een opwindende en belangrijke stap kunnen worden voor patiënten en voor breder begrip ten aanzien van deze medicatie. Long Covid is een probleem in veel landen, onze hoop is dat dit Britse onderzoek ervoor zorgt dat patiënten wereldwijd geholpen kunnen worden.’

Cannabis medicijnen in plaats van pillen

De CEO van Bod Australia is ook optimistisch van aard. Jo Patterson: ‘Terwijl er geen (succesvolle) bestaande behandelingen zijn voor Long Covid, zijn onze medicinale cannabisproducten gebruikt om een aantal dezelfde aandoeningen te behandelen en te verlichten. Wij verwachten dat deze klinische proef ons een groot inzicht geeft in de potentie van cannabis om Long Covid te behandelen, en dat er meer bewijs op tafel komt voor het gebruik van cannabismedicatie in plaats van andere farmaceutica.’

LEES OOKCannabinoïden CBGA en CBDA in cannabis voorkomen coronabesmetting!

[openingsbeeld: New Design Illustrations/Shutterstock]
(advertentie)