(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Even naar warmere oorden wippen, Australië om precies te zijn. Daar werd deze dolle dinsdag een nieuw nationaal record “wiet(planten) afpakken” neergezet door de politie. De misdaad vond plaats in de deelstaat New South Wales, waarvan Sydney de bekende metropool is. De bust-cijfers zijn zeer indrukwekkend qua aantal planten en wat het allemaal waard zou zijn en zo, zeker voor ons soort 5-planten liefhebbers alhier.

Wiet in Australië

Hoe denken ze – dat wil zeggen de politiek en de wet – eigenlijk over cannabis in Australië? Medicinale wiet werd er in 2016 gelegaliseerd, maar zonder een mogelijkheid voor patiënten om zelf thuis hun medicijn te mogen kweken. Bovendien haalt het door de strengere eisen belachelijk lage aantal officieel erkende mediwietgebruikers regelmatig de media, dus laten we er niet overdreven positief over zijn.

Maar goed, recreatieve wiet is in alle 6 de deelstaten van het land verboden – en die staten bepalen hun eigen drugsbeleid, zoals dat bijvoorbeeld ook in de VS gebeurt. Op één uitzondering na, het district rondom en van de Australische hoofdstad Canberra: het Australian Capital Territory. Daar gebeurde in september 2019 wel iets wonderbaarlijks: ‘Australische hoofdstad Canberra legaliseert wiet‘.

We geven de plot van het verhaal maar vast weg, dat voorkomt een overdosis ellendig verdriet/woede/onbegrip op het einde van dit artikel…

Militaire parade oh nee… politieactie tegen cannabis

Soit, in de juridische hoofdstad van Australië wonen nog minder mensen dan in onze eigen hoofdstad Den Haag. Dus die overige ruim 25 miljoen Aussies hebben hier geen ene kangoeroekloot aan. Excuses aan de kangoeroe trouwens, hiervoor.

Gauw verder met die beloofde indrukwekkende cijfers over de anti-cannabis-actie aan Newell Highway in de plaats Dandry. Aan de enorme operatie deed een keur aan wetshandhavers mee:

  • De “thuiswerkende” dienders van het Orana-Mid Western Police District
  • Agenten van de New South Wales Police Force, uit rest van de staat
  • Rechercheurs van het Drug and Firearms Squad
  • De viervoeters van de Dog Unit
  • Personeel van de Central Metropolitan Region Enforcement Squad (South)

Bij de enorme operatie van de overheid werden zes cannabis producenten opgepakt: 5 mannen en 1 vrouw tussen de 23 en 42 jaar oud. Zij zitten achter tralies in de politiebureaus in Dubbo en in Coonabarabran…

Vertel eens over dat nationale wietrecord dan!

Dan de cijfers die ons het meeste boeien: die over de wiet. De politie spreekt overigens zelf van een nieuw nationaal record in deze zaak. Wat kunnen we daar puntsgewijs allemaal over kwijt?

  • De politie kon pas bij 19.082 wietplanten stoppen met tellen
  • De wietplanten werden, in diverse stadia van de groeicyclus, geteeld in 20 kassen met een gezamenlijk oppervlak van 90.000 vierkante meter
  • Daarvan had zonder overheidsingrijpen zomaar 11.500 kilo wiet geoogst kunnen worden. Dat is dus 11.500.000 gram toppen, goed voor zo’n 23 miljoen prima gevulde joints (met 0,5 gram wiet per stuk)
  • De verkoopwaarde van 11,5 duizend kilo wiet bedraagt in Australië 42,5 miljoen euro

Met het tellen van de verboden planten waren de geüniformeerde ambtenaren wel even zoet…

Laten we tekstueel maar afsluiten met een citaat van de eindbaas van al deze waanzin: detective superintendent John Watson, commander of the NSW Police’s drug and firearms squad. Hij geeft een mooie – en wij denken zelfs een ietwat bewonderende, haha – samenvatting:

‘In terms of scale, this is one of the largest and most commercial cannabis enterprises we’ve seen – with significant infrastructure, including two large dams, commercial generators, earth moving equipment, across multiple sites, all of which require attention from workers seven days a week’

‘Leuke dag gehad ouwe?’

(advertentie)