(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Wiet kan je tegenwoordig op vele manieren consumeren: ouderwets roken in een joint met tabak, puur paffen, via een pijpje/bong de longen injagen, olie druppelen, edibles bikken, concentraten dabben en verdampen (vapen). Dat laatste is bij ons nog niet erg in zwang, maar wellicht moet je toch eens nadenken over het omruilen van je old school joint – de manier waarop nog altijd meer dan 90% het hier doet – voor een vaporizer. De high die verdampen produceert is namelijk op alle fronten simpelweg beter!

Om te beginnen is vapen in de praktijk gemakkelijker en meer discreet dan roken, maar er is ook wetenschappelijk onderzoek dat aantoont dat mensen gewoon een stuk higher worden dan met de traditionele manier van blowen. Toch zijn cannabis consumenten niet altijd gecharmeerd van verdampen vanwege de andere soort high die dat produceert. Maar daar zijn goeie redenen voor. Lees maar mee!

Verbranding vermoordt de terpenen

Iedereen weet ondertussen wel dat er behalve cannabinoïden zoals THC en CBD ook terpenen zitten in wiet. En die aromatische stoffen (geur en smaak) hebben dus ook invloed op de werking van cannabis. En op hoe jij je voelt na consumptie van ’s werelds meest geliefde kruid.

Naar schatting zijn er ongeveer 150 (!) verschillende terpen die kunnen voorkomen in de wietplant. Wanneer mensen er voor kiezen om hun cannabis te vapen, wordt het gemakkelijker voor ze om te genieten van de smaak van specifieke strains, omdat de terpenen dan niet worden verbrand.

De verbranding die plaatsvindt wanneer je een joint of bong in de hens jaagt, brandt de terpenen weg die smaak leveren, samen met veel van de cannabinoïden die een wietsoort van zijn specifieke kwaliteiten voorziet. Vapen maakt het cannabisliefhebbers mogelijk om de temperatuur van hun apparaat af te wisselen (grofweg tussen 160 en 210 graden), wat betekent dat het gemakkelijker is om de subtiele nuances te bewaren die een strain levert.

Een brandende old school joint haalt makkelijk een temperatuur van 600 graden en dat vermoordt dus zo goed als alle terpenen en een deel van de werkzame cannabinoïden. Het verklaart meteen waarom cannabis verdampen vaak een andere sensatie oplevert dan het traditionele roken…

LEES OOKWat je móet weten over terpenen in cannabis

Vapen staat voor een cleanere high

Een andere reden waarom de ervaring met verdampen verschilt van traditioneel wiet roken, is omdat je bij het vapen niet ook de talloze chemicaliën mee naar binnen werkt die gepaard gaan met roken. Tabaksrook is zeer giftig. In tabaksrook zitten meer dan 4.000 chemische stoffen, waarvan er zeker 70 kankerverwekkend zijn. De meeste stoffen zijn zeer giftig. De belangrijkste zijn koolmonoxide, teer en nicotine.

Sommige deskundigen suggereren dat dit ook deels de oorzaak is waarom vapen cannabis consumenten meer energiek maakt. Wanneer je een joint rookt is het, zoals je zelf wellicht uit eigen ervaring wel weet, niet ongewoon dat je vervolgens de rest van het dagdeel op de bank doorbrengt. De cleanere high die een vaporizer produceert zou dus zomaar bevorderlijk kunnen zijn voor een productieve(re) dag, terwijl je nog steeds de mogelijkheid hebt om met enige regelmaat te genieten van wiet terwijl de tijd voortschrijdt…

Een tevreden (wiet)roker is geen onruststoker zegt men, maar die vlieger gaat nog veel meer op voor verdampers van cannabis… [foto: christopherbrownphotos/Shutterstock]

Verdampen pompt meer THC in je bloedbaan

Eén van de belangrijkste redenen waarom vapen een andere high levert dan roken, is omdat er via verdampen veel meer THC – de psychoactieve cannabinoïde waarom het allemaal draait bij high worden – in je bloed terechtkomt vergeleken met roken. Jazeker, ook al komt het in beide methoden direct via de longen in je lichaam.

Recent onderzoek van de befaamde Johns Hopkins University, dat onder de niets verhullende titel ‘Vaping Marijuana Has Stronger Effects Than Smoking, Study Finds‘ door het American College of Cardiology werd gepubliceerd, laat duidelijk zien dat vapen effectiever is voor toediening van THC.

In de studie kregen deelnemers allemaal 25 mg THC om te verdampen en 25 mg THC om te roken. In de groep die met de vaporizer werkte bleek sprake van ‘more significant drug effects’ (en significante drugseffecten is precies wat we willen natuurlijk) dan in de rookgroep. Dit helpt als verklaring waarom cannabis verdampen blijkbaar in staat is om mensen higher te krijgen dan traditioneel roken kan…

LEES OOKVeel meer THC in je lichaam door verdampen van wiet dan door blowen!

Wat moet ik hier nu mee?

Nou ja, de keus of je blijft roken of gaat verdampen is uiteraard aan jou. Maar bedenk dat het niet uitsluitend om een veelzijdigere, smaakvollere én sterkere high gaat die vapen kenmerkt ten opzichte van blowen.

Omdat je de wiet niet verbrandt, maar in je vaporizer verhit totdat de cannabinoïden en terpen vrijkomen (en dat is dus al op veel lagere temperaturen het geval dan die 600 graden van tabak) ben je ook een stuk gezonder bezig met je favoriete hobby!

Nog meer weten over vapen? Check dan ook zeker deze posts op CNNBS:

[openingsbeeld: Mc_Cloud/Shutterstock]
(advertentie)