(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Tabak roken is bijzonder ongezond en dat geldt dan uiteraard ook voor blowen met tabak. Bovendien is de effectiviteit van je wiet of hasj stukken minder (tot wel 50%) als je het mixt met tabak, in vergelijking met vaporizen ofwel verdampen. Gelukkig worden vaporizers ook in Europa snel populairder, door een groeiend besef dat tabak echt niet meer kan en deels door de snelle groei van medicinale cannabis (waarbij roken natuurlijk uit den boze is). In dit artikel krijg je een ultieme handleiding in 7 stappen voor het optimale gebruik van een verdamper, zodat ook jij schoner, gezonder en effectiever high kunt worden!

Verdampen, vaporizen, vapen

Als we het hebben over verdampen dan hebben we het over het consumeren van cannabis in een oplaadbaar apparaat dat we overal mee naartoe kunnen nemen voor langdurige sessies. Vapen (zoals vaporizen in het kort genoemd wordt) heeft de manier waarop mensen van cannabis genieten definitief veranderd. En wel door een krachtige en betrouwbare manier aan te bieden om cannabis voor zowel recreatieve als medicinale doeleinden te consumeren, zonder in aanraking te komen met de gezondheidsrisico’s die gepaard gaan met roken.

De vaporizers wordt langzamerhand een steeds vertrouwder item voor de gewone consument. Dankzij de vooruitgang in verdampingstechnologie, zijn ze gemakkelijker en makkelijker te betalen dan ooit. Of je nu een ervaren verdamper bent of niet, hieronder komen 7 stappen en tips om je verdamper met ‘droge kruiden’ optimaal te gebruiken!

1. Gebruik verse, droge wiet

Versheid is altijd beter. Vergeet niet dat je dampervaring alleen goed zal zijn zolang de wiet die je verdampt in een goede staat is. Het verdampingsproces bestaat uit het verwarmen van een stof tot het punt waar de verbindingen die er deel van uitmaken het kookpunt bereiken en een damp vormen die kan worden ingeademd alsof het rook is. Daarom is het altijd beter om het zo vers mogelijk te gebruiken, omdat het waarschijnlijker is dat het hogere concentraties vocht heeft.

Het ‘droge kruid’ mag niet te nat en ook niet te droog zijn. Een goede manier om het vochtgehalte te controleren is om te voelen. Je kruid mag niet vochtig of nat aanvoelen, maar het mag ook niet drogen tot het punt dat het tussen je vingers kan breken als fijn stof. Nou ja, op CNNBS vind je genoeg artikelen over hoe je je wiet het beste kunt oogsten en curen.

2. Gebruik een grinder 

Zodra je hebt vastgesteld dat je wiet geschikt is om te verdampen, is het tijd om het fijn te hakken ofwel door de grinder te halen. Het grinden van je toppen helpt het zichtbare oppervlak te vergroten. Hierdoor kan de warmte van de verdamper beter doordringen tot in het plantmateriaal en een aangename, dichte en smakelijke damp produceren.

Wanneer je gedroogde kruiden verdampt, moet je ze goed en gelijkmatig malen. De beste manier om dit te doen is handmatig of met speciaal elektronisch gereedschap. Voor cannabis kan je een grinder, wiet crusher of kruimelaar proberen. Grind niet meer dan je nodig hebt, en doe in je vaporizer wiet.

Verdampen (of vaporizen of vapen) is hét gezonde, lekkere en effectievere alternatief voor de tabaksjoint…

3. Zorg ervoor dat je de juiste vaporizer hebt

Voor een ultieme ervaring is het aan te raden om een goede verdamper te kopen, bijvoorbeeld de populaire Pax 3, Crafty of DaVinci IQ. Waarom? Omdat deze over de nieuwste technologieën beschikken. Sowieso is het een goed idee om reviews van andere cannabis liefhebbers er op na te lezen voordat je tot aanschaf overgaat.

De Pax 3 is speciaal gemaakt voor het meest effectief verdampen van droog kruid. De vaporizer is vooral uniek vanwege zijn uitzonderlijke dampkwaliteit en lange batterijduur (voor lange sessies). De Pax 3 verdampt trouwens ook concentraten.

De momenteel grootste concurrent van de Pax 3 is de DaVinci IQ, die ook uitstekende eigenschappen heeft. De populaire DaVinci IQ is ook speciaal gemaakt voor het meest effectieve verdampen van droge wiet. het De DaVinci IQ is ook uitsluitend voor ‘droge kruiden’. Een van de belangrijkste voordelen is het gemak van laden. Deze verdamper biedt een enigszins hol oppervlak rond de kom, dat functioneert als laadgebied, waardoor de cannabis zonder veel moeite naar binnen kan glijden. Het is een oplossing die even eenvoudig is als effectief. DaVinci IQ introduceert ook een ‘smaakkamer’ die tussen de kom en het mondstuk zit, waardoor de wiet daar smaakvolle damp kan inblazen, terwijl de rest weer ’tot rust komt’.

4. Controleer de temperatuur van je verdamper

Temperatuur is het belangrijkste aspect van vapen. Daarom is het van vitaal belang dat je de temperatuur voor elke sessie aanpast, of je nu droge wiet verdampt of concentraat. Helaas is het vinden van de juiste temperatuur niet zo eenvoudig als het lijkt. Als algemene regel geldt dat de temperatuur voor het vapen tussen 180 en 210 °C moet liggen. Je moet echter wel experimenteren om de ideale instelling te vinden.

De verschillende cannabinoïden verdampen bij verschillende temperaturen, en kleine variaties in het vochtgehalte van je wiet of de textuur waarmee je het hebt gegrind, kunnen ook invloed hebben op hoe je cannabis verdampt.

Bovendien beweren veel gebruikers dat vapen bij verschillende temperaturen verschillende effecten produceert. Lagere temperaturen hebben de neiging om consumenten meer functioneel te maken, met een helderder hoofd, terwijl hogere temperaturen vaak een intens gevoel van euforie en ontspanning produceren. Hou er daarbij rekening mee dat je wiet wel sneller ‘op is’ als je op hogere temperaturen verdampt.

5. Vul je draagbare vaporizer goed, maar niet te vol

Net zoals roken door een waterpijp of een pijp, heeft de manier waarop je de opening van je dry herb vaporizer vult een enorme impact op de algehele ervaring. Nogmaals, je zult ook hier het juiste punt moeten vinden om de vulkamer van je vaporizer te vullen met voldoende droge wiet om een goede hoeveelheid damp te krijgen, maar zonder eroverheen te gaan. Als je er te veel wiet in propt werkt ie simpelweg minder effectief.

De stijlvolle populaire Pax 3 vaporizers

6. Voorverwarm je draagbare vaporizer

Verdampers zijn als ovens, ze hebben wat tijd nodig om hun temperatuur te bereiken. De meeste moderne draagbare vaporizers, zoals de genoemde Pax 3 en de DaVinci IQ, zijn in staat om te worden voorverwarmd in luttele seconden. Dat betekent in de praktijk dat de verdamper meestal klaar is tegen de tijd dat je klaar bent met het vermalen van je wiet.

7. Hou de vaporizer in een goede staat

Last but not least; de beste manier om de beste ervaringen uit je draagbare verdamper te halen is om je verdamper goed te onderhouden. Vaporizers moeten, net als elk ander apparaat, correct worden opgeslagen om goed te kunnen functioneren. Wanneer je een verdamper koopt moet je de onderhoudsinstructies lezen die de fabrikant in de handleiding heeft opgenomen. Volg deze stappen en wen er aan om je vaporizer regelmatig schoon te maken en de onderdelen naar behoefte te vervangen (met name de gaasjes).

Draagbare verdampers kunnen behoorlijk duur zijn. Om er zeker van te zijn dat de jouwe zo lang meegaat als het zou moeten, vergeet dan niet om er voor te zorgen en het net zo goed te houden als elk ander duur apparaat!

[openingsfoto: vladee / Shutterstock]
(advertenties)