(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Het zijn unieke beelden die wij hier in eigen land wellicht nooit te zien zullen krijgen van onze politici. Maak kennis met Gary Chambers, inwoner van de Amerikaanse staat Louisiana die zich kandidaat stelt voor de Senaatsverkiezing in november van dit jaar!

Uiteraard doet hij dat namens de Democraten, die zijn toch iets meer van het normaal doen over wiet dan hun tegenstanders de Republikeinen. In zijn allereerste campagnespotje knalt Gary er gelijk lekker in. Wat heet; de politicus zit pontificaal met een moddervette blunt – dat is een pure wietjoint maar dan met een omhulsel van sigarenblad in plaats van lange vloei – in een leunstoel in het open veld.

Met de blunt in de hand op weg naar Washington D.C.

Onder het genot van die blunt somt hij statistieken op over de rampzalige war on drugs die de VS nog altijd in de greep houdt, en helemaal in het zuiden van het land zoals in zijn eigen staat Louisiana. Gary heeft zijn eerste politieke reclamefilmpje dan ook toepasselijk “37 seconds” gedoopt, daarmee verwijzend naar het feit dat de politie in Amerika nog steeds elke 37 seconden (!) een cannabisgerelateerde arrestatie maakt.

En voor zwarten in de VS is het helemaal kwaad kersen eten. ‘Zwarte mensen lopen vier keer zoveel kans om te worden gearresteerd onder de cannabiswetten dan witte mensen’, vertelt Gary. ‘De staten verspillen 3,7 miljard dollar aan het handhaven van cannabiswetten, elk jaar opnieuw. De meeste mensen die de politie arresteert zijn geen dealers, maar eerder mensen met kleine hoeveelheden wiet, net als ik.’

Man man, geef ons één zo’n Gary Chambers in het Nederlandse parlement… please!

(advertentie)