(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Cannabis en sekscijfertjes, altijd leuk. Dit keer zijn ze afkomstig van een peiling van de CBD/hennep website American Marijuana onder duizend stelletjes, waarvan minimaal één partner wiet gebruikt. En wat blijkt? Ons soort mensen heeft een gelukkigere relatie, heeft meer seks dan niet-blowers en maakt minder ruzie in de relatietent!

Van bil met wiet, dan zit je altijd goed!

Het is niet voor het eerst dat er onderzoek is gedaan naar de invloed van cannabis op relaties, en zonder uitzondering komen daar positieve conclusies uitgerold. Zo ook weer bij de enquête die de Amerikaanse website American Marijuana hield onder duizend koppels.

Cannabis is ‘secret to happy relationship, better sex and less arguing’, kopt bijvoorbeeld de Britse krant Daily Star afgelopen zondag over het onderzoek. En het feest is het feestelijkst wanner beide partners wiet consumeren, wat dacht je! Bovendien wordt er dan ook nog eens aanzienlijk minder geruzied.

LEES OOK:  Studie • Wiet zorgt voor betere seks voor iedereen!

Twee keer zo vaak seks dan niet-blowers

Goed, de keiharde cijfertjes dan maar. Als zowel het mannetje als het vrouwtje (of elke andere variant tussen twee mensen die je kan bedenken) aan de wiet gaan, is het gemiddeld 9,7 keer per maand raak. Als er maar één partner zo verstandig is om cannabis tot een vast onderdeel van zijn/haar leven te maken, daalt de seksfrequentie naar 7,9 keer per maand. De niet-cannabis Amerikaan komt niet vaker verder dan ongeveer één keer per week.

Ook blijkt dat stelletjes die samen blowen (of edibles doen, dabben of verdampen) minder kans lopen op ruzies. Als er eentje van de twee blowt ligt 36,2% van de stelletjes wel eens overhoop. Blowen beiden dan daalt dat ruziepercentage flink naar slechts 9,6% van de koppels.

Mannen van Mars, vrouwen van Venus

Uit het onderzoek van American Marijuana komen ook interessante sekseverschillen tevoorschijn ten aanzien van cannabisgebruik, een hobby waaraan men gemiddeld trouwens 42 dollar (38 euro) per week spendeert.

Om te beginnen zijn mannen meer ervaren, met wiet dan toch. Ze hebben bijna 18% meer kans dat ze al cannabis hebben gebruikt voordat ze samenkomen met hun partner dan vrouwen. Veel vrouwen worden trouwens met wiet geïntroduceerd door hun mannen: 15% van de dames start met het consumeren van wiet omdat de man van hun leven dat doet.

Hoe vaak er geblowd wordt (of verdampt et cetera), verschilt dan weer niet gek genoeg: gemiddeld geven zowel mannen als vrouwen zich tussen de 3,6 en 3,8 keer per week aan de wiet over…

Het ECS en dopamine

Ongeveer tweederde van de respondenten zegt dat ze ook dezelfde hoeveelheid cannabis roken als hun partner. Maar dat wil niet zeggen dat ze ook even high/stoned worden. Vrouwen schijnen meer ontvankelijk te zijn voor de cannabinoïden in wiet omdat ze meer oestrogeen in hun lichaam hebben, aldus mensen die daarvoor hebben doorgeleerd.

Helaas toont onderzoek ook aan dat vrouwen meer kans lopen om afhankelijkheid te ontwikkelen van de drug (zijnde cannabis in dit geval). “Vrouwen lijken kwetsbaarder – op neurochemisch niveau – om een wietverslaving te ontwikkelen”, stelt Liana Fattore. Zij is senior-onderzoeker bij de Nationale Onderzoeksraad van Italië en president van de Mediterranean Society of Neuroscience. In 2018 schreef ze mee aan de studie ‘Sex, drugs and estradiol: Why cannabis affects women differently‘.

Hoe dat komt? Fattore: “Interacties tussen het endocannabinoïden-systeem en het dopaminegehalte in het brein – de neurotransmitter van ‘plezier’ en ‘beloning’ – zijn sekse-afhankelijk.”

LEES OOK:  Wat je móet weten over het endocannabinoïden-systeem (ECS)

[openingsfoto: fukume/Shutterstock]
(advertentie)