(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Nog maar nauwelijks bekomen van de schrik dat het hooggerechtshof oordeelt dat ‘enkele wietplanten’ kweken voor eigen gebruik niet strafbaar zou mogen zijn, komt voor wiet-hatende Italianen al de volgende shock. Medicinale cannabispatiënten in de regio Sicilië hoeven voortaan niets meer te betalen voor hun medicijn!

Nederland wordt links en rechts ingehaald

Zo’n beetje op dagelijkse basis raakt Nederland – en in haar kielzog helaas ook België –  verder achterop bij de rest van de mensheid als het gaat om cannabis. Landen warvan je dacht dat die ons never-nooit-niet zouden inhalen eh… halen ons nu in. Denk aan oorden als Thailand, Zuid-Afrika, Verenigde Staten en Italië. Nog niet zo heel lang geleden – tot begin 2014 om precies te zijn – kende het mediterrane land zo’n beetje de strengste drugswet van heel Europa. Je kon zomaar 20 jaar krijgen voor het kweken of dealen van wiet!

Koud zes jaar later is mediwiet er gelegaliseerd, mogen rasta’s er al legaal hun sacrament gebruiken en vindt ’s lands hoogste rechter dat een paar wietplanten in de tuin of op het balkon geen probleem is…

Gratis mediwiet voor patiënten op Sicilië

Om het feest compleet te maken – en de afgunst hier in het koude polderland tot grote hoogte te laten stijgen – verordent de hoogste gezondheidsbobo in de Italiaanse regio Sicilië, Ruggero Razza, nu per decreet dat medicinale cannabis voortaan GRATIS ter beschikking moet worden gesteld van patiënten. Ja echt waar!

Italiaanse media melden dat de kosten van cannabis voor mensen met een doktersrecept voor o.a. chronische pijn, hersenverlamming en multiple sclerose voortaan worden opgehoest door de regionale regering van Sicilië. Medicinale wiet is sinds 2013 legaal in Italië, maar er moest wel voor betaald worden.

Mediwiet van het leger of uit… Ollanda

Om aan legale medische cannabis te komen moet je dus over een voorschrift van een arts beschikken. Daarmee kun je naar een apotheek met een wietlicentie, die de cannabis inkoopt bij het Italiaanse leger (!) of het importeert via kanalen in het buitenland, bijvoorbeeld van ons eigen Bedrocan.

Zolang het parlement nog geen gehoor heeft gegeven aan de oproep van het Hooggerechtshof van afgelopen december om de kleinschalige thuisteelt te legaliseren, blijft het kweken en verkopen van recreatieve wiet illegaal. Een verblijf in de gevangenis blijft tot de mogelijkheden behoren. Bezit is geen misdrijf (meer), maar je kunt er nog steeds een geldboete voor krijgen en zelfs schorsing van je rijbewijs en/of paspoort…

Cannabis light

Vorig jaar was er ook nog  behoorlijke verwarring in Italië over zogeheten ‘cannabis light’. Die lichte variant van wiet met THC-percentages rond de 1 procent (en hogere CBD-gehaltes) werd in december bijna gelegaliseerd. Pas op het laatste moment werd het wetsvoorstel verworpen door de Senaat…

[openingsfoto: Yarygin/Shutterstock]
(advertenties)