(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

MRSA ofwel de ziekenhuisbacterie is een gruwel voor geneeskunde en patiënten. De Meticilline Resistente Staphylococcus Aureus (MRSA) is namelijk resistent voor de behandeling met antibiotica. Voor mensen met een lage weerstand kan dat levensgevaarlijk zijn. Maar wellicht is cannabis de reddende engel. Canadese onderzoekers ontdekten dat de cannabinoïde cannabigerol – ofwel CBG –  in staat is om de ‘superbugs’ te doden!

MRSA is een serieuze bedreiging

Ieder jaar wordt er bij ongeveer 3.500 mensen in Nederlandse ziekenhuis MRSA vastgesteld, maar ook verpleeghuizen zijn een bekende hotspot voor de gevreesde huidbacterie. In het buitenland is het probleem meestal nog veel groter. Geen wonder dus dat er in de medisch-wetenschappelijke wereld met man en macht gezocht wordt naar een manier om MRSA te bestrijden. 

Microbiologen van de McMaster University in het Canadese Hamilton onderzochten de potentiële antibiotica-eigenschappen van 5 componenten uit cannabis. Ze ontdekten dat CBG, een minder bekend neefje van de populaire cannabinoïden THC en CBD, in staat is om micro-organismen zoals de moeilijk te behandelen en veel voorkomende Meticilline Resistente Staphylococcus Aureus te doden!

CBG vernietigt MRSA én biofilm

Gebaseerd op de efficiency in het laboratorium, testten de wetenschappers vervolgens CBG op met MRSA besmette muizen. Muizen zijn voor meer dan 99% genetisch identiek aan mensen. Ze stelden vast dat de cannabinoïde even effectief is als het veelgebruikte antibioticum Vancomycine. Dit geneesmiddel wordt wereldwijd gezien als de laatste grens in het gevecht tegen medicijn-resistente infecties.

‘En in tegenstelling tot THC, dat zowel psychoactief als bedwelmend is, en CBD, dat wel psychoactief is maar niet bedwelmend, is CBG met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid niet-psychoactief’, schrijven de Canadezen.

Dit is ‘m, de veelbelovende cannabinoïde CBG die wellicht het antwoord is op antibiotica-resistente ‘superbugs’… [foto: content_creator/Shutterstock]

Laboratoriumtesten geven aan dat de CBG niet alleen MRSA microben vernietigde, maar ook de daaruit voortvloeiende ‘biofilm’ (een laag micro-organismen omgeven door zelfgeproduceerd slijm vastgehecht aan een oppervlak) dat zich kan vormen op medische implantaten en op de huid.

Resultaten bieden hoop, maar meer onderzoek nodig

Hoe veelbelovend als de resultaten ook mogen zijn, microbioloog Eric Brown van de McMaster universiteit blijft voorzichtig. “Hoewel cannabinoïden duidelijk geweldige medicijn-achtige componenten zijn, is er veel meer onderzoek nodig voordat de resultaten getest kunnen worden op menselijke patiënten of kunnen worden toegepast in medische settings. Er is vanuit veiligheidsoogpunt nog veel werk te verrichten om de potentie van cannabinoïden als antibiotica te verkennen”, aldus Brown tegenover de Britse kwaliteitskrant The Guardian afgelopen weekend.

Dat gezegd hebbende; de resultaten bieden hoop in een medisch veld waar in toenemende mate zorg bestaat over de antibiotica-resistentie onder de bevolking, omdat microben zodanig gemuteerd zijn zodat ze immuun zijn voor de effecten van veel gewone, voorheen effectieve antibiotica.

De Canadese studie wordt momenteel beoordeeld voor publicatie in het vakblad ACS Infectious Diseases.

[openingsbeeld: Lightspring/Shutterstock]
(advertentie)