(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Het is de enige legale wietproducent in Nederland: Bedrocan. Aangezien ze in Groningen al jaren gecontroleerde medicinale cannabis maken die elke oogst precies hetzelfde is, wordt het bedrijf geregeld genoemd als een kandidaat om binnenkort ook recreatieve wiet te gaan kweken, in het kader van het kabinetsexperiment. Maar Bedrocan wordt zeker niet de maker van de staatswiet, zo verklaart de directeur in De Volkskrant.

Gemeenten willen 4 wietteelt experimenten

‘Mediwiet is iets héél anders dan coffeeshopstuff’, kopt De Volkskrant maandag. Nadat we op de voorpagina al gelezen hebben dat de gemeenten aandringen op diverse vormen van gereguleerde wietteelt (en niet slechts één model zoals het kabinet Rutte III voorstelt), besteedt de krant er binnenin nog meer aandacht aan op twee volledige pagina’s.

Overigens staat er niet heel veel nieuws in die 4 opties dat CNNBS niet al drie weken geleden meldde in het bericht ‘Gemeenten willen 4 verschillende wietteelt experimenten‘. Kort gezegd willen de gemeenten deze 4 modellen: cannabis social club, teelt en verkoop in 1 hand en wel die van coffeeshops, 1 grote wietproducent voor alle shops en een model met afhaalautomaten/online bezorgservice.

‘Wij maken medicijnen’

Interessanter is het bezoek dat de Volkskrant brengt aan Bedrocan in Veendam – en tegenwoordig ook middels een tweede vestiging in Emmeloord – want die naam wordt ook vaak genoemd in het circuit als mogelijke kweker van de beoogde ‘staatswiet’. Immers, in het noorden wordt al jarenlang gestandaardiseerde en gecontroleerde cannabis van constante kwaliteit geteeld. Bedrocan gaat zelfs zover dat al hun wiet met gammastralen wordt behandeld, om daarmee ieder risico op vervuiling met bijvoorbeeld schimmels uit te sluiten. Deze meer dan tweeduizend kilo wiet is echter uitsluitend bestemd voor de medicinale afzetmarkt, zowel in Nederland als daarbuiten.

En dat blijft dus ook zo in de toekomst, zo bezweert directeur Tjalling Erkelens. Sterker nog, of we alsjeblieft Bedrocan geen wietteler of wietplantage willen noemen want dat is vloeken in de kerk, zo lezen we. ‘Wij zijn een farmaceutisch bedrijf. Wij maken medicijnen.’

Geen recreatieve Bedrocan-wiet

Later verklaart de Bedrocan topman dat zijn bedrijf zich verre zal houden van de teelt voor recreatief gebruik. Zijn argument? ‘Coffeeshops willen vooral geld verdienen. Wij maken medicijnen voor patiënten, dat is een andere insteek en visie.’

Toch geeft Erkelens toe dat er al enkele burgemeesters aan de telefoon hebben gehangen om de interesse in recreatieve wietteelt te peilen. ‘Maar die contacten houd ik af. Voor ons is de recreatieve markt echt een no-go area. Dat is niet te verenigen met onze missie om de beste producent van medicinale cannabis ter wereld te zijn.’

Conflict in Canada over funwiet

Om dit streven te staven wordt Canada erbij gehaald. Bedrocan is daar ook actief en is zelfs een commercieel beursgenoteerd bedrijf. Onlangs maakt eigenaar Canopy Growth bekend dat het zich ook vol stort op de productie van recreatieve wiet, een logische stap omdat Canada volgend jaar juli ook de funwiet volkomen legaal maakt. Maar voor Bedrocan reden om de samenwerking te staken. Volgens de Volkskrant lopen er zelfs juridische procedures over.

Al met al is het dus duidelijk dat we Bedrocan als mogelijke producent van de (gevreesde) staatswiet kunnen doorstrepen. Dat gaat niet gebeuren. Voor wie nog een klein beetje twijfel heeft over de oprechtheid van directeur Erkelens en de strategie van Bedrocan, sluiten we af met de laatste quote van hem in de krant van maandag:

‘Sommige mensen denken wel eens: cannabis is cannabis. Maar ons bedrijf heeft totaal niets met een wietplantage te maken’  – Bedrocan directeur Tjalling Erkelens

(advertenties)