(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Of ze in België ondertussen wellicht ook wat milder zijn gaan denken over cannabis nu de halve wereld (medicinale) wiet gelegaliseerd heeft? Niet bepaald. Zo kreeg een Limburger deze week van de rechtbank in Tongeren doodleuk 1 maand celstraf voor iedere wietplant die de politie bij hem had aangetroffen!

Klikspanen

Ook in België – of misschien wel juist in België – is het in de herfst oppassen geblazen. Oppassen voor klikkende buurtgenoten welteverstaan, want die waren er vorig jaar september verantwoordelijk voor dat de flikken überhaupt aan het tuinhek stonden van de 36-jarige man uit Bree.

Maar het is ook oppassen voor de rechterlijke macht in België, want de war on drugs woedt er onverminderd voort met soms draconische straffen tegen cannabiszondaars als gevolg. Ook daarover kan onze Breeënaar sinds deze week – toen ie moest opdraven in de rechtbank van Tongeren – meepraten.

Media gaan voor hoogte wietplant

Dat de Vlaamse media ook nog bitter weinig kaas hebben gegeten van het hele cannabisvraagstuk, blijkt wel uit de kop waarmee het Nieuwsblad deze zaak aankondigt op haar site: ‘Man betrapt na kweken van 1,85 meter grote cannabisplant’.

Alsof de hoogte er heel veel toe doet… het gaat bij wietteelt om de toppen en als je die in groten getale op een kortgewiekte maar enorm brede wietplant hebt staan, is dat niet alleen lucratiever qua opbrengst maar ook nog eens veiliger in verband met burenklikgevaar en dergelijke!

Gluren door de spleten

Maar goed, daar koopt onze arme hoofdpersoon sowieso geen moertjes meer voor. Want nadat de agenten van de politiezone Noordoost Limburg op 22 september vorig jaar aan het tuinhek van Gruitrodestraat te Bree stonden te rammelen en aldaar de neusgaten eens goed open gooiden, bleken de ratterige buren gelijk te hebben: hier groeide wiet!

16 maanden cel – 8 maanden effectief – voor het houden van 16 wietplanten in de openlucht… welkom in België! [Foto: Christopher Gardiner/Shutterstock]

We citeren het Nieuwsblad nu even om de daadkracht van de Belgische politie treffend te illustreren: ‘Door de spleten van de houten panelen zagen de agenten cannabisplantjes van zo’n halve meter hoog in de tuin van het pand’.

Waslijst aan uitgedroogde feiten

Het bleek nog maar een peulenschilletje, want zoals eerder al verklapt: sommige wietplanten waren 1,85 meter hoog (wat dus zoals ook al gezegd niet per se iets zegt over de hoeveelheid wiet die er vanaf te knippen valt). Al met al telden de dienders 16 ‘oogstrijpe planten’.

Ook vonden ze lege plantenbakken – oei oei – waar volgens de aanklager precies ruimte was voor 133 stekjes (die er dus NIET in stonden voor de goede orde). En ook ontdekten ze een aanhangwagen met – let even op – ‘uitgedroogde teeltaarde’. Verder hingen er volgens het Nieuwsblad ‘enkele stengels van cannabisplantjes te drogen’ in het tuinhuisje (maar zoals ook al gezegd weten de Vlaamse media meestal van toeten noch blazen als het om cannabis gaat). Om de politiebuit af te ronden werden er nog wat zakjes gedroogde wiet in het huis van onze Breeënaar  geconfisqueerd.

Wat oordeelt de rechter?

En dan de kwisvraag van vandaag: hoe luidt het vonnis van de rechtbank voor het in bezit hebben van 16 buitenwietplanten, een lege stekkenbak, een aanhanger met uitgedroogde aarde, enkele opgehangen stengels en wat zakjes wiet?

Welnu, daarvoor krijgt de Limburger een gevangenisstraf van 16 maanden plus een geldboete van 6000 euro, zij het dat beide straffen voor de helft voorwaardelijk zijn. Ook mag ie 4950 euro als voorgoed verloren beschouwen omdat de rechter dat bedrag als wietwinst ziet…

Tja, 1 maand cel per wietplant… als je niet beter wist zou je denken dat dit een verhaal uit Noord-Korea was.

[openingsfoto:  Everett Collection/Shutterstock]
(advertenties)