(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

In Groot-Brittannië zijn twee jongemannen door de politie in de kladden gegrepen nadat ze op Facebook cannabis te koop aanboden in hun woonplaats Portsmouth. Een wijze les voor iedereen die online dealer-ambities heeft: let goed op welke foto’s je post want de flikken kijken gegarandeerd mee!

Facebookpagina ‘Portsmouth Cannabis’

‘Dealer met ‘nul intelligentie’ gepakt’, schrijft de Britse krant Metro over de hoofdpersonen in deze wietzaak in Portsmouth, een havenstad in het zuidoosten van Engeland. Twee slimmeriken dachten dat het tegenwoordig met die sociale media en zo een peulenschilletje zou zijn om van de wietoogst af te komen, uiteraard met flinke winst. Om een en ander voorspoedig te doen verlopen maakten ze zelfs een speciale Facebook-pagina aan voor hun illegale handeltje: ‘Portsmouth Cannabis’.

Politie ook online je ‘beste vriend’

Maar ook de politie kijkt graag mee op Facebook, Instagram, Twitter en Snapchat – plekken waar ook dealers graag hun koopwaar virtueel uitstallen immers.  Dus teksten als ‘a little one from the weekend’ en ‘100 dollar OG shatter and some mixed flower kief’ al dan niet begeleid door video’s van diverse strains, zijn weliswaar cool als fuck maar werken helaas ook als de bekende rode lap op een stier, in dit geval in de gedaante van agenten van het Cosham neighbourhood team in Portsmouth. Zeker als er op de bijbehorende Instagram-account al meer dan duizend volgers zijn!

Een heel lang leven was de ‘Portsmouth Cannabis’ niet gegund…

Foto van daken leidt tot ontmaskering

Sergeant Rob Sutton van het politie-buurtteam gaf – heel toepasselijk – commentaar op de wiethandel via Twitter: ‘Advertise the sale of cannabis on social media and expect a knock knock from us’. Plus de belofte om drugs van ‘onze straten’ te verwijderen. Wat de politie in dit specifieke geval dus niet bijster moeilijk werd gemaakt. Sutton: ‘Een gast documenteerde zijn wietteelt en hield effectief een blog bij over hoe je dat moet doen.’

Door die beelden goed te bekijken kwam er een voortijdig einde aan de online wiethandel van de twee Facebook-dealers. ‘We gebruikten foto’s die ze online zetten en zo was de politie in staat de locatie te identificeren door de horizonlijn met daken in de achtergrond te gebruiken.’

Wiet-tweet

Dus. Let goed op welke foto’s je post op je sociale media, zorg ervoor dat er geen details op staan die te herleiden zijn naar je adres. In dit geval in Portsmouth komt die waarschuwing te laat, want de politie viel het huis van de online dealers binnen. Hoewel de planten inmiddels net waren geoogst, bleek het merendeel van de wiet nog in de woning aanwezig.

 

Blijkbaar is een beetje wiet verkopen in Engeland reden genoeg om ook het hoofd van de afdeling serious and organised crime van de Hampshire politie wakker te schudden. Deze detective superintendent Paul Barton reageert – op Twitter – als volgt op de Facebook-zaak: ’10/10 for entrepreneurial skills – 0/10 for intelligence.’

ps; We willen graag de foto van de wiet nog eens laten zien die de dealers op Facebook postten, want als dit door moet gaan voor wiet dan geven wij onze portie toch liever aan fikkie:

(advertenties)