(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Malta, daar horen we nooit iets van. Maar het eiland in de Middellandse Zee is wel degelijk lid van de Europese Unie, zij het eentje waar bijvoorbeeld echtscheiding pas in 2011 (!) officieel mogelijk werd. Gelukkig treuzelen ze met medicinale cannabis niet zo lang, want binnenkort mag iedere dokter er mediwiet voorschrijven.

Alle medici mogen wiet gaan voorschrijven

De half miljoen inwoners op Malta mogen zich gaan verheugen op medicinale cannabis. De regering van het dwergstaatje – dat 4 bewoonde eilandjes telt – maakte maandag een nieuw wetsvoorstel bekend dat de bestaande regulering moet vervangen. En dat wordt hoog tijd ook, want de huidige regeling heeft zoveel beperkingen dat er nog nooit één Maltezer is geweest die legaal behandeld is met wiet of een cannabis-medicijn!

Na medicinale ook recreatieve wiet legaal?

Eén van de belangrijkste wijzigingen in de wet is dat straks álle artsen, dokters en medische specialisten medicinale cannabis mogen voorschrijven, terwijl dat nu nog uitsluitend is voorbehouden aan die laatste groep. Aanname van het wetsvoorstel door het parlement is een hamerstuk en wordt binnen enkele weken verwacht.

Minister-president Joseph Muscat van de Malta Labour Party suggereerde vorige maand nog dat ook recreatieve cannabis wellicht gelegaliseerd zou kunnen worden, nadat de mediwiet-wet is aangenomen. En als dat gebeurt snelt dus zelfs Malta het ooit zo liberale Nederland voorbij wat betreft een goed cannabisbeleid…

[openingsbeeld:  Zoltan Gabor/Shutterstock]
(advertentie)