(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Wie oh wie gaat coffeeshop Diamond vergezellen als tweede gedoogde cannabiswinkel in Doetinchem? Na sluiting van ’t Rotterdammertje in maart van dit jaar is er een vacature ontstaan en wil de gemeente via een loterij bepalen wie de vrijgekomen plek mag innemen. Maar ondertussen is de juridische strijd over die sluiting nog láng niet gestreden…

De een zijn dood…

Dat er onder Nederlanders meer dan genoeg belangstelling is om een coffeeshop te openen, blijkt wel uit de recente procedure van de gemeente Deventer, eveneens in het oosten van het land. Blijkbaar zijn de bestuurders daar van de lotingen, want ook in Deventer ging het zo en er meldden zich uiteindelijk 450 (!) gegadigden voor de nieuwe coffeeshop-vergunning.

En het gezegde ‘de een zijn dood is de ander zijn brood’ gaat ook op voor Doetinchem, een stad met 57.000 inwoners. In maart van dit jaar faalde eigenaar Jan van der Heijden van coffeeshop ’t Rotterdammertje voor een integriteitsonderzoek via de wet Bibob en besloot de burgemeester zonder pardon om de toko te sluiten.

Nog niet klaar met ’t Rotterdammertje

Maar daarmee is het verhaal nog niet af. Er staat namelijk nog een rechtszaak gepland over die sluiting, want de eigenaar is van mening dat alle feiten die hem zijn Bibob-goedkeuring kostten dateren van vóór de tijd dat hij ’t Rotterdammertje runde. En bij een negatief oordeel van de rechtbank stapt Van der Heijden door naar de Raad van State (de hoogste bestuursrechter). Dit juridische traject kan zomaar 1 jaar gaan duren, zegt VVD-burgemeester Mark Boumans in dagblad De Gelderlander.

Eigenaar Jan van der Heijden van de gesloten coffeeshop ’t Rotterdammertje wil linksom of rechtsom een coffeeshop in Doetinchem blijven exploiteren… [beeld: YouTube/Regio8]

En mocht Van der Heijden allebei die procedures onverhoopt verliezen, dan meldt ie zich doodleuk aan als gegadigde voor de loterij van de gemeente, die er dus komt omdat Van der Heijden niet meer ’t Rotterdammertje mag exploiteren…

Het kan vriezen en het kan dooien

…tja, rare jongen die Achterhoekers. Waar de meeste mensen – en zeker ambtenaren en professionele bestuurders – eerst zouden afwachten wat het finale oordeel van de rechter(s) is, daar gaan ze in Doetinchem gewoon alvast beginnen met een ‘wat als’-scenario.

Wat als Van der Heijden gelijk krijgt dan? Nou, in dat geval komt er helemaal geen loting en kan coffeeshop ’t Rotterdammertje gewoon verder.

Wat als Van der Heijden geen gelijk krijgt het komende jaar bij rechtbank en/of Raad van State? Nou, in dát geval – over een jaar of zo dus – komt die loting er. Uiteraard alleen voor mensen die WEL door de Bibob-screening komen en die bovendien al over een pand beschikken in Doetinchem in een door de gemeente bepaald gebied.

Degene met lotnummertje 1 mag dan eindelijk een coffeeshop gaan beginnen, zij het met een tijdelijke vergunning van 5 jaar…

[openingsbeeld: r Irina Qiwi/Shutterstock]
(advertenties)