(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

De auberginehandel is blijkbaar ook niet meer wat ie ooit geweest is. In Kudelstaart wist een teler van de eenjarige plant uit de nachtschadefamilie (waarvan de ‘whatsapp-piemel’ vrucht dus de oogst is) wel een oplossing. Achter zijn kas met paarse knoeperds bleek hij namelijk nog een extra kas te hebben ingericht voor een andere roemruchte eenjarige plant. Inderdaad, de onze!

Onschuldige aubergines

Eén aubergine kost bij Appie 0,85 euro, en we weten allemaal dat Albert Heijn de tuinders die de aubergines produceren behoorlijk uitknijpt, als ware het een sinaasappeltje. Veel geld valt daar dus niet mee te verdienen en zelfs niet in Kudelstaart dat toch op een appelworp afstand van Aalsmeer ligt.

Dat verzinnen wij natuurlijk niet zelf, het blijkt meer uit een bericht van de Politie Amsterdam op Facebook van afgelopen dinsdag. De dienstdoende sociale media-smeris heeft duidelijk zijn best gedaan om het volk te vermaken, want dit is het plaatje dat bij het bericht staat:

Verdacht gedrag in een busje

Toevallig (of niet) stond er op vrijdagochtend 20 mei politie op een bedrijventerrein in Kudelstaart, een dorp in de gemeente Aalsmeer met nog geen tienduizend inwoners. Eentje daarvan probeert het hoofd boven water te houden met het kweken van aubergines. Zoals gezegd levert die teelt weinig harde knaken op, hetgeen wellicht ook deels te verklaren valt doordat deze paarse plant drie tot vier maanden nodig heeft voordat je van één plant vijf of zes aubergines kunt plukken.

Nee, dan is wiet toch een beter gewas voor de kas (2 x). Maar ja, die politie van het basisteam Aalsmeer-Uithoorn stond dus bij een van de vele kassen op het bedrijventerrein en zag een chauffeur van een busje ‘verdacht gedrag vertonen’. Toen de politie het kenteken checkte bleek de eigenaar volgens de kit ‘antecedenten te hebben omtrent hennepteelt’. Nou, dan zijn de aubergines rapen pas echt gaar natuurlijk!

Daar achter de aubergine-kas

De politie besloot het bedrijfspand eens van dichtbij en zelfs van binnen te gaan bekijken. ‘Op het eerste oog werden er onschuldige aubergines gekweekt’, lezen we op Facebook. Maar dat bleek later toch een ‘rookgordijn’.

De politie: ‘Een verdere doorzoeking onthulde namelijk een toegangsdeur tot een groot, afgeschermd gedeelte van de kas. Na het verplaatsen van enkele dozen en pallets, kwam er een andere ruimte tevoorschijn: een 300 m2 grote hennepplantage.’

Zoek de tien verschillen…

Die extra kasruimte werd op het allerslechtste moment denkbaar ontdekt ook nog. Naar eigen zeggen kwamen de wouten namelijk ‘net op tijd, omdat de ruimte vol lag met de gehele oogst van wat wel honderden plantjes moeten zijn geweest. De ruimte lag dan ook vol met zakken en emmers met afgeknipte toppen, die bijna klaar voor de illegale markt’.

Even geen aubergines meer uit Kudelstaart

Vier mannen, waaronder de verdacht rijdende man uit het busje (die hier ook uit eigen gelederen nog wel een draai voor om zijn oren gaat krijgen vrezen we), zijn gearresteerd. De aubergine & wietkwekerij is direct door de gemeente Aalsmeer voor drie maanden op slot gegooid en de 36 kilo wiet die is aangetroffen zal wel weer zinloos als rook uit een verbrandingsoven zijn gewaaid…

Moraal van dit verhaal: wordt het niet hoog tijd dat de Appie ook wiet gaat verkopen?

[foto 2 aubergines: Nataly Studio/Shutterstock/foto 2 wiettoppen: kohl and Cole/Shutterstock]
(advertentie)