(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Sinds de negatieve uitspraak van de rechter in hoger beroep tegen Mambo Social Club, staat cannabis social club Trekt Uw Plant er praktisch alleen voor in Vlaanderen. Tijd voor enige bezinning dus, maar eveneens een actief strijdplan voor de nabije toekomst. Waarbij ‘Spaanse toestanden’ kost wat kost vermeden moeten worden, aldus columnist Revel E.

Persoonlijk gebruik

4 februari… zeer zenuwachtig waren we die dag en weinig geslapen ook. Rond tien uur ’s morgens kregen we het nieuws. De uitspraak van het Hof van Beroep in de zaak tegen Mambo Social Club was als vanouds tegenstrijdig.

shutterstock_231846664

1 plantje per persoon voor eigen gebruik kweken, dat is wat de cannabis social clubs willen… [foto: Jan Mika/Shutterstock]

Zo kennen we ze weer, de mensen van het gerecht. Mambo wordt vrijgesproken van het faciliteren van of aanzetten tot druggebruik. Maar de rechter bestrijdt dat het bezit van de plantjes van de leden overeenkomt met het bezit voor persoonlijk gebruik. Volgens hem moet dit concept zeer strikt gehanteerd worden: bezit voor persoonlijk gebruik kan alleen slaan op bezit door een persoon voor wiens gebruik dit plantje bedoeld is.

Drugshandel…

Daarom wordt Mambo veroordeeld voor de beschuldiging van drugshandel (zelfs als het gratis wordt weggegeven is dit strafbaar) weliswaar met opschorting van straf (met een proeftijd van 3 jaar) en enkel een geldboete van € 51,20. Wat uiteindelijk nog zeer goed meevalt, maar het doet pijn dat de Mambo Social Club moet stoppen want deze werd met hart en ziel beheerd. Bij deze een hartverwarmende knuffel aan Michel en de zijnen.

Geen criminelen

Wat leren we hieruit? Langs de ene kant dat als een voorzitter van een social club wordt aangehouden met 1.100 gram hij niet dezelfde straffen krijgt als iemand die niet gelinkt kan worden aan een social club en dat er geen al te erge gevolgen zijn voor zijn verdere leven. Ook worden de leden van deze club volledig met rust gelaten. Oef! We worden dus niet als criminelen aanzien. Laten we hopen dat het gerecht deze uitspraak gedaan heeft om  toestanden zoals in Spanje te vermijden. Het is daar ook begonnen met enkele Spaanse durvers met een passie voor wiet. Zij hebben een marge van tolerantie tot stand gebracht voor de non-profit clubs en het land werd meteen overspoeld met binnen- en buitenlanders die een graantje van de koek wilden meepikken.

De directe betrokkenheid van de leden zal belangrijk zijn, juist om aan te tonen dat wij een vereniging van consumenten zijn, geen winkel

Er ontstonden twee soorten “social clubs”. Clubs met passie voor cannabis en clubs met passie voor geld. De eersten werken om aan de vraag van de leden te voldoen, de laatsten houden zich zich vooral bezig met het verkopen van zoveel mogelijk wiet. Dat heeft ervoor gezorgd dat de boel ginder als een kaarthuisje ineen aan het storten is.  De ene na de andere club moet dicht. Hier en daar zelfs met serieuze straffen en een aanzienlijke boete als gevolg. Terug naar af dus. Die toestanden gaan we in België de komende drie jaar al zeker niet meemaken. Een schrale troost.

Alleenstaand experiment

shutterstock_113743987

Actieve en betrokken leden maken een cannabis social club sterker en dat zal nodig zijn ook in België na de uitspraak tegen Mambo Social Club [foto: SeDmi/Shutterstock]

Voorlopig zal Trekt Uw Plant als alleenstaand experiment door moeten gaan. Wij zullen ons moeten beraden over de consequenties die deze uitspraak voor ons heeft en gezamenlijk brainstormen over hoe de werking nog beter te maken. De directe betrokkenheid van de leden zal belangrijk zijn, juist om aan te tonen dat wij een vereniging van consumenten zijn, geen winkel. We moeten ons erop voorbereiden dat ook wij – na twee eerdere vrijspraken – ons in het beklaagdenbankje moeten verantwoorden.

Persoonlijke getuigenissen

Dan kan het doorslaggevend zijn als we van elk lid, desnoods anoniem, een brief kunnen overhandigen waarin beschreven is dat hij/zij onbekwaam of niet in staat is om voor het eigen plantje te zorgen en daarom ons dat gevraagd heeft. Ook is het belangrijk om nog eens te onderstrepen wat het verschil is tussen een leven met of zonder cannabis – en vooral met of zonder een betrouwbare toegang tot cannabis. Kaften vol persoonlijke getuigenissen kunnen een rechter misschien beter overtuigen dan een advocaat? Ze kosten in ieder geval veel minder.

Het sociale van social clubs

Het sociale van onze club is zeer belangrijk. We zitten allemaal in hetzelfde schuitje en het is voor ieder van ons zeer belangrijk dat er iets verandert in de wetgeving.  Saamhorigheid maakt ons sterker, we dromen ervan dat als puntje bij paaltje komt en we moeten onze stem laten horen dat we met z’n allen naar Brussel gaan. Maar op dit moment hebben we eerst nog heel wat werk voor de boeg.

Revel E.

[openingsfoto: Mr. Green/Shutterstock]
(advertenties)