(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Het is snel gegaan met de wietplanten van Dokter Groen in de afgelopen vijfde week van de groeifase. Zo snel zelfs dat de Hollands Hope en OE Kush planten in de CNNBS G-Kit op het bekende 12/12 lichtschema mogen. Door enkele wietplanten te verhogen, zet de kweekdokter de 4-toppen-per-plant in de sweet spot van zijn kweeklamp. Op naar de bloeifase!

De 300 milliliter water met nematoden en Bactrex die ik mijn wietplanten precies een week geleden gaf, is het enige dat ze de afgelopen week gedronken hebben. De folies heb ik de hele week op de aarde gehouden, zodat het niet zou uitdrogen. Dit omdat de aarde voor de bodembacteriën en de nuttige schimmels uit de Bactrex, de Mycotrex en de Startrex uit het startpakket van BioTabs, niet te droog mag worden.

In principe was de aarde gister voor de planten nog steeds vochtig genoeg, aangezien de bladeren van de OE Kush planten nog steeds wat naar beneden bogen. Die van de Hollands Hope hebben wel de hele week schuin omhoog gestaan. De twee wietsoorten hebben dus duidelijk andere waterbehoeftes, en laten ook een totaal verschillende groeistructuur zien. De OE Kush planten zijn korte struikjes en de Hollands Hope is al een stuk hoger, ik heb een paar foto’s genomen waarop het verschil goed te zien is.

Hoewel de aarde nog nat genoeg was voor de planten, heb ik de wietplanten gister nog maar eens wat te drinken gegeven. Ik wil de aarde vochtig houden voor het bodemleven en voorkomen dat delen van de aarde uitdrogen. Deze keer heb ik er geen Bactrex of ander bodemleven aan toegevoegd, maar wel wat natuurlijke humuszuren van BioQuant die ik nog had liggen. Ook heb ik een paar druppels Vitalize van Mills meegegeven om de wietplanten in hun silicium behoefte te voorzien.

Om ervoor te zorgen dat de aarde het water goed opneemt, heb ik iedere plant eerst een klein scheutje gegeven, en een half uur later pas de rest van de 300 milliliter die iedere plant gister kreeg. Desondanks liep een deel van het water bij een paar planten onder uit de potten. De planten op individuele schotels zetten zou dit probleempje kunnen oplossen maar die heb ik helaas niet. Ik zal van de week eens kijken of ik de juiste schotels kan vinden.

Ophogen

Hierboven zie je een foto die ik gisteren nam voordat ik in de kast aan de slag ging. Op de foto zie je dat het kweekoppervlak mooi vol gegroeid is maar je ziet ook goed de hoogteverschillen. Merk ook op dat de Hollands Hope planten hun bladeren omhoog hebben, en de OE Kush dames ze meer horizontaal of omlaag richten.

Omdat het kweekoppervlak nu goed gevuld is, heb ik de tijdschakelaar nu op 12/12 gezet, maar de hoogteverschillen zijn natuurlijk verre van ideaal voor een geslaagde bloeifase. Vandaar dat ik de lagere planten aan de onderkant heb opgehoogd, zodat ze aan de bovenkant allemaal even hoog komen. De afstand tussen de planten wordt hierdoor overal gelijk, en alle toppen groeien hierdoor weer mooi in de sweet spot van de 150 Watt SANlight Q4W led kweeklamp. De sweet spot is de ideale afstand tussen de lamp en de bovenkant van de wietplanten.

Het ophogen doe ik met piepschuim blokken. Deze zijn ideaal want je kunt ze stapelen zodat je iedere wietplant in stappen van 5 centimeter kunt ophogen. Hieronder zie je de blokken piepschuim onder de potten, en daarna het eindresultaat van de egalisering.

Clip fan

Op de laatste foto hierboven zie je ook dat de clip fan rechtsachter, een deel van het licht blokkert voor de plant in het uiterste hoekje van de kast. Door de ophoging is die in de weg komen te zitten. Deze heb ik daarom omgedraaid.
Ik heb voor de clip fan trouwens zelf drie aluminium balkjes achter in de kast gemonteerd. Mocht je ook geen plek in je CNNBS G-Kit voor de clip fan, kunnen vinden, dat is dit een nette oplossing. In plaats van aluminium balkjes, kun je natuurlijk ook houten latten gebruiken of iets dergelijks. Hieronder zie je de montage van de balken en de nieuwe positie van de clip fan.

Ook de kweeklamp zelf moest door de verhoging in de kast (alle planten staan nu net zo hoog als de hoogste plant) een beetje verhoogd worden.

Op naar de bloeifase!

Toen alle dames wat te drinken hadden en het bladerdek weer netjes in de sweet spot van de kweeklamp groeiden, restte mij nog één ding. Het inschakelen van het 12/12 lichtschema om de bloeifase in te luiden. Dit stel je in op de bij de CNNBS G-Kit meegeleverde schakelklok. Bij mij gaat de lamp voortaan om 20:00 uur ’s avonds aan, en om 8:00 uur ’s ochtends weer uit maar je kunt dit per kwartier zelf instellen zoals het jou uitkomt. Hieronder zie je hoe ik de schakelklok heb ingesteld.

Nu ik het 12/12 lichtschema heb ingesteld zullen de planten de komende twee tot drie weken extra hard gaan groeien. Na een dag of tien zullen ook de eerste bloeiharen te zien zijn. Dat is het moment waarop ik de wietplanten aan de onderkant zal bijsnoeien, zodat alle energie naar de bovenste toppen gaat. Maar dat is leesvoer voor een volgende kweekupdate.

Dokter Groen

(advertenties)