(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Niet schrikken maar helaas is het binnen kweken van wiet in Nederland en in België ook voor eigen gebruik nog steeds niet legaal. En dus zul je er voor moeten zorgen dat je uit handen van justitie blijft. En mocht je dan toch gepakt worden, dan kun je de schade alsnog beperken. 10 tips na de klik! 

1. Mondje dicht

Veel kwekers lopen nog altijd tegen de spreekwoordelijke lamp door hun eigen grote mond. Kweken is leuk en je bent wellicht trots op je resultaten in je kweektent, maar praat er niet over. Je kweekverhalen gaan van mond tot mond en voor je het door hebt, weet iedereen dat jij een paar plantjes hebt staan. En zoals met alle sterke verhalen worden ook kweekverhalen ook steeds mooier naarmate ze worden doorverteld. Als de politie er lucht van krijgt moeten ze met een peloton ME-ers uitrukken omdat ze ter oren hebben gekregen dat jij wel duizenden wietplanten hebt staan.

2. Veroorzaak geen overlast

Met name de geur van wietplanten doet bij anderen alarmbelletjes rinkelen. Niet voor niets stuurde de politie speciale kraskaarten rond met de geur van wiet, die weten ook wel dat de (heerlijke) geur van de planten veel kwekerijen verraad. Zorg dus altijd voor een goed koolstoffilter en vervang hem op tijd. Geluidsoverlast komt minder vaak voor maar als je buren ’s nachts wakker liggen van het geluid van jouw afzuiger, is het wellicht ook tijd om hier wat aan te doen.

3. Hou je gedeisd

Mensen zijn altijd nieuwsgierig naar wat je aan het doen bent, beter geef je ze geen aanleiding om zich met hun neus in je zaken te steken. Dus als je een kweekruimte aan het bouwen bent, maak dan zo min mogelijk herrie of verzeker je ervan dat je buren er niet zijn. Ook het naar binnen tillen van kweekspullen kan opvallend zijn, dus koop niet alles tegelijk en houd zakken met aarde bedekt in een doos of iets dergelijks.

Met een goede, veilige kweekkast zoals deze van CNNBS, kan het niet misgaan.

4. Veiligheid en isolatie

Je zal niet de eerste kweker zijn die ontdekt wordt door een brandje of lekkage. Maar ook voor je eigen veiligheid dien je ervoor te zorgen dat je apparatuur veilig wordt aangesloten en op tijd wordt vervangen. Kun je geen HPS lampen aansluiten, vraag dan hulp bij een betrouwbaar iemand met ervaring of gebruik ze helemaal niet maar kies bijvoorbeeld voor een led lamp, deze gebruiken ook nog eens minder stroom. Pas ook op voor lekkage, vooral als je een hydrosysteem gebruikt.

Wie op zolder kweekt doet er goed aan om de boel te isoleren. In de winter kan de warmte in je kweekruimte ervoor zorgen dat jouw huis als enige in de straat geen sneeuw meer op het dak heeft liggen. Dit valt erg op en politieagenten weten dit ook en rijden met sneeuw dikwijls een extra rondje door de buurt op zoek naar huizen met opvallend weinig sneeuw. Je planten vinden de isolatie trouwens ook fijn, en het gaat ook detectie met hittebeeld camera’s van de politie tegen.

5. Niet meer dan vijf

Houd het bij vijf planten of minder. Vijf planten worden gedoogt en maken je kans om er bij ontdekking zonder vervolging vanaf te komen een stuk groter, ook al maak je gebruik van apparatuur zoals licht en afzuiging en dergelijke.

6. Betaal je rekeningen

Een gerechtsdeurwaarder die beslag komt leggen neemt gewoon een slotenmaker mee en gaat uw huis binnen. Het mag duidelijk zijn dat je hier niet aan moet denken. Betaal dus gewoon op tijd je rekeningen, punt.

7. Steel geen stroom

Wie zich aan de vijfde tip houdt, hoeft absoluut geen stroom te stelen. Doe het niet.

8. De eerste keer

Om te voorkomen dat (mocht je gepakt worden) de officier van justitie het idee krijgt dat je al jaren kweekt, doe je er goed aan om je kweekruimte vrij van stof te houden. Let daarbij vooral goed op stof op je lampenkappen en het koolstoffilter. Gooi ook oude bonnetjes van kweekspullen met een datum erop weg. Denk even als een agent en zorg dat het absoluut niet te achterhalen is hoe lang je al kweekt. De officier van justitie hoeft het niet keihard te bewijzen, hij hoeft slechts aannemelijk te maken dat je al langer kweekt. Mocht je gepakt worden zeg je uiteraard dat het je eerste keer is.

9. Eigen gebruik

Bij een onverhoopte ontdekking zeg je natuurlijk altijd dat je je wietplantjes kweekt voor eigen gebruik.

10. Laat het voor de rechter komen

De officier van justitie kan je – ondanks dat je maar vijf planten had – een strafbeschikking opleggen. Betaal niet zomaar. De ervaring is dat de rechter dergelijke overtredingen veel milder beoordeelt en je dus veel geld kan besparen door niet in te gaan op het voorstel van de officier van justitie maar de zaak laat voorkomen. Het is in de praktijk soms het been van de officier van justitie dat jouw lot bepaalt als het aan hem ligt. Trap er niet in!

[Openingsbeeld: Shutterstock/Dmitriy Prayzel]
(advertentie)