(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Nimbin heeft in cannabiskringen een legendarische naam. Dit kleine dorpje – het had slechts 321 inwoners bij de volkstelling in 2001 – groeide uit tot een soort vrijplaats voor alternatieve subculturen, met die van cannabis fier voorop. Onlangs vond er een heuse wietwedstrijd plaats: de Australian Cannabis Cup 2023. En dat is zo leuk om te zien dat we het wel met jullie moeten delen!

Toevluchtsoord voor wietminnende alternatieve Australiërs

In 1973 werd in Nimbin het Aquarius Festival georganiseerd. Dit zorgde voor een toestroom van studenten, mensen met een alternatieve levensstijl, ‘hippies’ en andere feestgangers, zo meldt de eigen Wikipedia-pagina van het roemruchte Australische dorp.

Het evenement trok de aandacht van de autoriteiten, de politie besloot een kijkje te nemen. Het duurde niet lang voor het algemeen bekend was dat veel van de ‘hippies’ frequent wiet gebruikten. Veel van de festivalgangers besloten te blijven en vormden communes en andere soorten leefgroepen van verschillende groottes.

Sommigen leefden vanuit een speciale filosofie of levensbeschouwing, maar velen ook niet. Vanaf toen trok het gebied veel schrijvers, artiesten, muzikanten, acteurs, milieu activisten, permacultuur enthousiastelingen, kleinschalige boeren en alternatievelingen.

Nimbin is dé bestemming voor cannabisminnend Australië (foto: Wikipedia Creative commons/Mombas2 Peter Terry]

Australisch gedoogbeleid voor één dorpje

In de deelstaat Nieuw-Zuid-Wales is het verbouwen, verkopen en bezitten van cannabis illegaal. In Nimbin worden alle drie deze activiteiten echter onverminderd toegepast. Het verbouwen van de cannabisplant wordt er min of meer gedoogd. Het wordt veelvuldig en openlijk gekocht, verkocht en gebruikt op straat.

Om te stimuleren dat het verbod op cannabis in Australië opgeheven wordt, organiseert Nimbin jaarlijks het MardiGrass festival. In het eerste weekend van mei, komen er duizenden geïnteresseerden naar Nimbin voor cannabis gerelateerde festiviteiten en activiteiten.

Maar deze cannabis cup was midden in de zomer, daarginds dus de winter. De beelden zijn er niet minder vrolijkmakend door:

(advertentie)