(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Toprot is de nachtmerrie van iedere wietkweker. Het slaat meestal toe op het moment dat je planten bijna klaar zijn en kan in zeer korte tijd een hele oogst, compleet verwoesten. Als je er snel bij bent kun je toprot verwijderen, maar voorkomen is beter. 

Om toprot geen kans te geven, en ook nog eens extra topontwikkeling te stimuleren, zorg je in de bloeifase voor een lage luchtvochtigheid. Aan het einde van de bloei maak je de lucht zo droog mogelijk. Helaas kun je dit buiten niet doen en ben je afhankelijk van het weer.

Een wiettop is erg dichtbegroeid, als er water in komt, kan het vaak moeilijk weg, en veroorzaakt zo toprot. Is het najaar erg nat, dan kun je een afdak maken om de toppen tegen direct regenwater te beschermen. Ook helpt het om de toppen na een regenbui even droog te schudden.

bud_rot

Een top met toprot gooi je weg! Je kunt er ernstige infecties aan de longen en luchtwegen van krijgen.

Toprot kun je niet altijd gemakkelijk zien, daarom is het belangrijk om je toppen dagelijks goed te inspecteren. Trek hierbij zachtjes aan de blaadjes die uit de toppen groeien. Een blad dat aangetast is door toprot laat gemakkelijk los, terwijl een gezond blad niet loskomt. Als een blaadje loslaat, buig de top dan op deze plek open en kijk of je toprot tegenkomt.

Als dit zo is ga dan rigoureus te werk en verwijder alle toprot. Je kunt beter een hele top weggooien want toprot verspreid zich razendsnel! Werk schoon en probeer de rotte delen niet in aanraking te laten komen met de planten die nog wel gezond zijn. Als je er zeker van bent dat je ALLE rotte delen hebt weggeknipt moet je met een kwast, overal waar je geknipt hebt azijn aanbrengen. Dit zorgt ervoor dat eventuele achtergebleven schimmels alsnog dood gaan.

Gooi alle aangetaste toppen weg. Een top die aangetast is door toprot mag je namelijk nooit roken! Je kunt er ernstige infecties aan de luchtwegen en longen van krijgen.

(advertenties)