(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Voor het simpele feit van het roken van een joint heeft een rechtbank in het Afrikaanse Zambia de 19-jarige Mutika Mungwila veroordeeld tot een gevangenisstraf van tien jaar met dwangarbeid! Absurd anno 2019, maar helaas is dit geen fake news à la een doorsnee tweet van Donald T.

 

Cannabis is illegaal in Zambia

Zambia, wat weten wij daar van? Het ligt in het zuiden van Afrika en grenst aan nogal wat landen: de Democratische Republiek Congo, Tanzania, Malawi, Mozambique, Zimbabwe, Botswana, Namibië en Angola. Ooit heette Zambia Noord-Rhodesië en waren de Britten er de baas. Tegenwoordig zijn dat de Chinezen trouwens, die vooral geïnteresseerd zijn in de mijnbouw en grondstoffen. Volgens de VN leeft maar liefst 68% van de 16 miljoen inwoners onder de armoedegrens.

Cannabis is er illegaal, zowel voor medicinaal als recreatief gebruik. Wiet noemen ze er doorgaans ‘uluwangula’. Volgens de grondwet is Zambia trouwens een christelijke natie, maar daarvan blijkt in de zaak van de blowende tiener Mutika Mungwila helemaal niets.

Rechter: ‘Wet zal je helpen te veranderen’

Via de website Zambia Reports stuiten we op het nieuws van de onmenselijke veroordeling. Verantwoordlijk voor het vonnis van Ndola High Court is de vrouwelijke rechter Yvonne Chembe. Officieel werd de blowende tiener veroordeeld wegens ‘smokkel van psychotrope stoffen’, maar dat is een wassen neus.

Uit de aanklacht blijkt niks van smokkelpraktijken, Mutika werd simpelweg gearresteerd omdat ze het waagde een joint te roken.

Cannabis is illegaal in Zambia, maar een celstraf van 10 jaar voor het roken van wiet is ongehoord! [beeld: vladm/Shutterstock]

Het echte probleem van mevrouw de rechter is dat dit de tweede keer was dit jaar dat de jonge vrouw gepakt is met wiet. In januari werd Mutika voor het roken van al wiet tot één maand cel veroordeeld. “Het is triest dat een meisje als jij cannabis niet kan opgeven, maar de wet zal je helpen hervormen. Tegen de tijd dat je de correctionele inrichting verlaat zul je veranderd zijn.” Aldus rechter Chembe tijdens het hoger beroep.

Mutika is niet gek, dus 10 jaar cel + dwangarbeid

Als ‘onderdeel van die hervorming’ van de 19-jarige vrouw veroordeelde het gerechtshof in Zambia haar dus tot een gevangenisstraf van 10 jaar plus ‘hard labour’, en dat betekent niets meer of minder dan dwangarbeid  verrichten!

Kateule Chitupila, de advocaat van Mutika, probeerde het onheil af te wenden door te stellen dat haar cliënt ‘mentaal ongezond’ was, wat resulteerde in het roken van wiet. Volgens de verdediging moest ze eerst door een arts onderzocht worden voordat er van een vonnis überhaupt sprake kon zijn.

Rechter Chembe wees die eis af, door te zeggen dat de claim ‘dat Mutika gek is’ nooit naar voren was gekomen in de eerdere rechtszaak in een lagere rechtbank…

[openingsbeeld: Linda Bucklin/Shutterstock]
(advertentie)