(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Dinsdag vond er in Limburg een enorme politieactie plaats tegen de georganiseerde wietteelt. Die blijkt zich trouwens aan beide kanten van het grensgebied af te spelen – er waren ook invallen in België en Duitsland – en de grote regisseurs zijn helemaal geen Nederlanders maar… Albanezen (en Marokkanen).

 

Massale politieactie in Limburg

Hoewel we uit inmiddels ruime ervaring weten dat het allemaal geen ene klote verandert (er zal geen grammetje wiet minder om worden verkocht en/of gerookt), laat de politie nog steeds graag zien hoe ‘succesvol’ men is tegen de georganiseerde hennepteelt.

Fraai voorbeeld van zulke massale inzet van overheidspersoneel en belastinggeld konden we dinsdag waarnemen in de de regio Westelijke Mijnstreek, ofwel het hart van het Limburgse boevenland. Zomaar op één dag werden er 16 verdachten, 12.000 wietplanten en 25 kilo wiet opgerold. Voor de uitvoering tekenen o.a. Politie, Gemeente, Openbaar Ministerie en Enexis.

20 henneppanden in 3 landen

De autoriteiten vielen liefst 20 ‘henneppanden’ binnen. Die invallen waren weer het gevolg van de doorzoeking van bedrijfspanden in Geleen, Luik (België) en Würselen en Alsdorf (Duitsland). In 15 van de 20 panden werd inderdaad een wietkwekerij aangetroffen, in de overige 5 panden alleen nog maar de ‘resten van hennep’.

Verder bestond de politiebuit uit 1 vuurwapen met munitie, 4 auto’s, 140.000 euro contant geld. Op 4 panden is ook nog eens beslag gelegd door de staat.

Dat is allemaal leuk en aardig (en zinloos), maar het nieuwswaardige feit moet nog komen.

Bedrijf in Geleen spil in georganiseerde wietteelt

Centraal in de opgerolde wiethandel in Limburg staat namelijk een bedrijf uit Geleen. Van daaruit werden in de afgelopen 4 jaar betalingen verricht voor liefst 87 (!) andere panden. Denk dan aan stroom en huur. Wiettelers die de stroom betalen, het is sowieso eens iets anders. Maar voor deze wietbende was het strategie: als je netjes de energierekening betaalt en niet aftapt loop je immers fors minder risico op voortijdige ontdekking van je illegale plantenactiviteiten.

Het duurde dan ook even voordat politie en justitie kijk op de megazaak kregen. Normaal koppen ze de voorzet van een anonieme tip binnen en is het een simpel klusje, maar daarvan was hier geen sprake. We citeren de politie: “Aanleiding voor de actie is het oprollen van een hennepkwekerij in 2016 in Geleen, waar documenten werden aangetroffen die aanleiding gaven voor verder onderzoek. Uit die documenten bleek dat het bedrijf in Geleen mogelijk facilitator was van georganiseerde hennepteelt in Limburg. Vanaf eind 2018 vond daarop gericht onderzoek plaats door de politie onder leiding van het Openbaar Ministerie Limburg.”

Netjes de stroom betalen en de politie heeft jaren nodig om achter je illegale wietactiviteiten te komen… De Albanezen hebben die les goed begrepen in ieder geval! [foto: g-stockstudio/Shutterstock]

En de 12 punten gaan naar… Albanië!

Drie jaar onderzoek dus in totaal. Als je het zo ziet is 25 kilo wiet als opbrengst van invallen in 20 panden helemaal pindanootjes. Het enige dat we zeker weten is dat er niet alleen Nederlanders dik in de wiethandel zitten, maar ook Marokkanen (niet heel verrassend) en steeds vaker Albanezen.

Vier aangehouden personen vormen ‘het bestuur’ van genoemd bedrijfspand in Geleen, allemaal Marokkaans of Albanees. “Deze 4 personen worden verdacht van betrokkenheid bij overtreding van de Opiumwet, meer in het bijzonder georganiseerde hennepteelt, witwassen en het gebruiken / gebruik laten maken van valse identiteitsbewijzen”, verklaart de politie.

Naast deze 4 personen zijn in totaal nog 12 mensen aangehouden. Van die 12 personen zijn er 6 aangetroffen in de henneppanden, met name van Albanese afkomst. De andere 6 personen zijn aangehouden in verband met het onderzoek naar het faciliterende bedrijf.

Politiehumor

Daarna kunnen de tissues erbij worden gepakt, want het ronkende politiebericht op de landelijke website spreekt van successen. Wij weten natuurlijk wel beter, want zoals gezegd: er wordt geen gram minder gerookt, de prijzen veranderen niet en het weerhoudt nagenoeg niemand (en helemaal geen Albanees of Marokkaan) ervan om ook eens wat wietplanten in de steenwol te mikken.

Maar zo ziet de politie dat zelf natuurlijk niet, zoveel kritische zelfkennis ten aanzien van wiet zul je daar niet tegenkomen. Citaat van Rob van Kan, chef Recherche Limburg: “Met deze grote ondermijningsactie hebben we de georganiseerde hennepteelt een klap toegebracht. Ook hebben we in dit onderzoek inzicht gekregen in de rol en werkwijze van de faciliterende rol van het Geleense bedrijf en de personen van Albanese afkomst.”

Ondermijnende criminaliteit

Haha. Tissue gevonden? Kunnen we nog even verder, want ze weten van geen ophouden met het roffelen op de overwinningstrommel bij de politie. Ze snappen daar gelukkig nog net wel dat de Albanezen schijt hebben aan grenzen en dat het fenomeen ook in “het westen van Nederland” voorkomt.

De Limburgse recherchebaas Van Kan tot slot: “Samen met onze partners gaan we nu verder bekijken hoe we barrières kunnen ontwikkelen en opwerpen zodat deze vorm van ondermijnende criminaliteit een halt toegeroepen kan worden.”

Wel, mochten jullie nog een idee kunnen gebruiken op dit vlak; wat denken jullie van LEGALISERING? Ben je gegarandeerd in één klap van al die ondermijnende wietcriminaliteit af… of die nou door Albanezen, Marokkanen of Kaaskoppen wordt veroorzaakt .

[openingsbeeld: g-stockstudio/Shutterstock]
(advertenties)