(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Of het allemaal nog een beetje lekker gaat met die legale wiethandel daar in Noord-Amerika vraag je? Eén persoon zullen we zeker niet horen klagen en dat is Brendan Kennedy, hoogste baas van wietteler Tilray Inc. In het jaarlijkse overzicht van de best verdienende CEO’s in het Amerikaanse bedrijfsleven komt hij met stip binnen, direct maar op plek 2. Achter Elon Musk van Tesla en voor Bob Iger van Walt Disney was Kennedy over 2018 goed voor een salaris/beloning van liefst 256.006.946 dollar!

 

Met stip binnen op 2

Als Nederland illegaal het grote drugsgeld verdient, dan doen ze dat in Noord-Amerika legaal. De miljardenbedragen vliegen je daar om de oren als het gaat om investeringen of overnames in de legale cannabisbranche. Het kan wat dat betreft dus ook niet echt een verrassing zijn dat er nu ook ‘wietmensen’ opduiken in die befaamde jaarlijst van nieuwsbureau Bloomberg.

Wel verrassend is de positie die nieuwkomer Brendan Kennedy van het zowel in Canada als de VS beursgenoteerde Tilray inneemt: direct maar de op 1 na hoogste van allemaal in die Bloomberg Pay Index.

Niet sparen maar speculeren

“Het is ofwel carrière-zelfmoord ofwel is het de slimste beslissing die we ooit in ons leven gemaakt hebben – en dat weten we in drie tot vijf jaar.” Aldus Brendan Kennedy tegenover Bloomberg in 2012 over zijn toentertijd prille en (ook politiek) nog vrij onzekere cannabisinvestering.

Het werden uiteindelijk 6 jaar, maar Kennedy heeft gelijk gekregen: het is het slimste dat ie ooit gedaan heeft!

In juli van het afgelopen jaar werd de Canadese wietproducent Tilray de eerste die ook in buurland VS een beursnotering kreeg. Toen het beursjaar afsloot eind december bleek de koers met maar liefst 315 procent winst te zijn gestegen. Het is weer eens een ander percentage dan de rente die je van je bank krijgt op je spaargeld nietwaar?

Watch CNBC’s full interview with Tilray CEO Brendan Kennedy from CNBC.

Tilray tussen Tesla en Disney

Met zijn beloning van ruim een kwart miljard dollar hoeft de 47-jarige Tilray CEO alleen de knotsgekke Elon Musk van Tesla voor te laten gaan, trouwens ook bepaald geen hater van wiet zoals we hebben kunnen zien in het afgelopen zakenjaar.

Achter zich houdt de cannabis entrepreneur bijvoorbeeld de hoogste baas van Apple Tim Cooke, die ‘slechts’ 141 miljoen dollar binnen harkte in 2018. De Top 5 van best verdienende CEO’s in de VS ziet er dan zo uit:

Alles draait om aandelenkoersen

Uiteraard stond Brendan Kennedy niet eerder in het rijkenlijstje van Bloomberg. Hij heeft die notering dan ook met name te danken aan de al eerder genoemde beursgang. Als dat goed uitpakt kan je als manager de vlag uithangen, want dan is je pak aandelen ineens een veelvoud waard van de waarde waarvoor jij ze gekregen hebt.

Kennedy was overigens enige tijd nóg veel rijker dan nu is vastgelegd voor het (lezende) nageslacht. Afgelopen september stond het aandeel Tilray eventjes op 300 dollar, en bij die beurskoers zou Kennedy goed zijn geweest voor een nettowaarde van meer dan 2 miljard. Gelukkig voor hem daalde de koers daarna gestaag om het jaar te eindigen op 70,54 dollar. Maar dat is nog altijd goed voor een viervoudiging van de introductiekoers van juli.

Qua ‘gewoon salaris’ valt het trouwens wel mee met die Kennedy. Dat bedraagt 425.000 dollar per jaar, plus een bonus van nog eens dat bedrag. Waarom Tilray hier geen 420k voor heeft gekozen, is ons trouwens een compleet raadsel.

[openingsbeeld: Doug Shutter/Shutterstock]
(advertenties)