(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Amerika is opnieuw het land van de onbegrensde mogelijkheden, dit keer dankzij wiet. In sneltreinvaart kleurt de landkaart groen en zelfs oerconservatieve staten – waar vroeger bij wijze van spreken je kop eraf ging als je met wiet(planten) werd gesnaaid – legaliseren. Tijd om eens op een rijtje te zetten wat je nou kwijt bent voor 1 ounce (dat is precies 28,35 gram) wiet of een joint in diverse kwaliteiten. Ook handig voor als je op vakantie gaat naar de U.S.A. zullen we maar zeggen!

 

Politieke kleur geen issue (meer) voor legalisering cannabis

Colorado was in 2012 de eerste staat waar de kiezers besloten dat het wel mooi is geweest met die domme war on drugs. Het duurde nog tot Nieuwjaarsdag 2014 voordat er ook echt legaal recreatieve wiet – ‘adult use’ is de officiële Amerikaanse term hiervoor – te koop was, maar daarna was de beer ook echt los.

In sneltreinvaart volgden de ene na de andere staat met legalisering van recreatieve wiet en medicinale wiet, ook in contreien waar dat voorheen ondenkbaar was zoals Texas en Oklahoma bijvoorbeeld. Conservatieve bolwerken, maar politieke kleur speelt geen rol meer in de VS. Iedereen is tegenwoordig voor legale wiet, al is het in het ergste geval alleen maar vanwege de belastinginkomsten.

1 ounce wiet van premium kwaliteit

Hoe dan ook, wij stuitten via de site Ritholz.com op twee handige overzichtstabellen van Oxford Treatment Center waarin je precies kunt zien wat legale wiet waar kost. In het eerste kaartje zie je wat 1 ounce van topkwaliteit (medicinale) cannabis vandaag de dag kost in de verschillende Amerikaanse staten.

Het zal geen verwondering wekken dat met name de staten die er vroeg bij waren met ook de legalisering van funwiet het goedkoopste zijn: Oregon, Washington en Colorado!

Wat kost een voorgedraaide joint in de VS?

Gemak dient de mens, dus vliegen ook in de VS de voorgedraaide joints – pre-rolls noemen ze dat – de toonbank over. In onderstaande grafiek zie je wat je waar kwijt bent voor één jonko van gemiddelde kwaliteit.

Totaaloverzicht wietprijzen VS

Voor de diehard fans of mensen die binnenkort een trip naar de U.S.A. in het verschiet hebben liggen, geven we ook nog een overzicht van alle staten en de prijzen van 1 ounce wiet van hoge en van gemiddelde kwaliteit + de prijs van een voorgedraaide toeter (met 0,66 gram pure wiet erin) van hoge en gemiddelde kwaliteit. Als je dan nog de fout in gaat in de VS is het praktisch je eigen schuld, haha.

Nou ja, we doen dit ook om te laten zien wat het prijzenniveau is wanneer er over de hele line sprake is van een gereguleerde markt, misschien kunnen Nederland en België er nog iets van opsteken…

 

 

[openingsbeeld:  iQoncept/Shutterstock]
(advertenties)