(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Als je zoals Theo op Aruba woont en daar ook nog eens het hele jaar door buiten wiet kunt kweken, dan ben je sowieso bevoorrecht. Het zonnetje schijnt er het hele jaar door 12 uur per dag, dus verduisteren is niet nodig. Je moet je planten alleen wel van de juiste voeding voorzien, want anders vergelen ze. Muna legt het uit.

Toen ik Theo’s vraag las, werd ik toch wel een beetje jaloers. Hij woont namelijk op het prachtige Aruba waar de zon het hele jaar door 12 uur per dag schijnt. Verduisteren is dus niet nodig en je kunt er het hele jaar door wiet kweken in de buitenlucht. Toch staan de goede omstandigheden niet automatisch garant voor een probleemloze kweek, ook op Aruba lopen thuiskwekers namelijk tegen problemen aan. In dit geval is het volgens mij geen kwestie van te veel of te weinig voeding, zoals Theo zelf oppert. Maar een kwestie van de verkeerde plantenvoeding.

 

Naam
Theo
Onderwerp
Te veel of te weinig voeding?
Bericht
Lieve Muna, ik woon op het prachtige eiland Aruba. Hele jaar door 12/12 licht bij 29 graden en 70%luchtvochtigheid. Ideaal om een paar plantjes te kweken. Nu heb ik een probleem met een aantal planten die ik aan het bloeien ben. De grote schutbladeren hebben een lichtere kleur dan de sugar leaves, maar alle bladeren krijgen bruine puntjes.

Ik geef ze normaal water. Dat wil zeggen; ik weeg het aan de pot dus ze krijgen zeker hun zuurstof wel. En ze staan ook nooit met natte voeten, in de pot zit onderin een laagje hydrokorrels en daarop de universele potgrond. Het leidingwater heeft een ph van 6,8 dus dat is perfect, volgens de kenners. Ik geef de planten ongeveer om de twee a drie dagen voeding, dit is een mix 10-30-20. Elke avond voordat de zon bijna onder is en in de vroege ochtend, sproei ik de planten heerlijk af met koud water. Eén keer in de week sproei ik de Canna Booster op de planten.

Maar nu toch heb ik wat vreemde bladeren ertussen qua vorm en ook de puntjes worden bruin… Geef ik nu te veel of te weinig voeding? Ik kreeg de plantjes als stekjes van ongeveer 6 weken, toen hebben ze 6 weken lichtschema van 18/6 gehad en nu staan ze 4 weken op 12/12 schema buiten. Wat te doen? Groeten van een bezorgde teler!

Bijlagen

Te weinig stikstof (N)

Hoi Theo, mazzelpik ben jij zeg! Ik zou er een hoop voor over hebben om het hele jaar door buiten wiet te kunnen kweken. Een paar weken bijlichten voor de groeifase, en dan lekker buiten op 12/12. Volgens mij is dit ook ongeveer zoals jij het gedaan hebt met deze planten, en zo te zien met succes. Ik kom zo op de lichtgroene bladeren maar afgezien daarvan denk ik dat deze wietplanten een prima bloeifase doormaken.

Het probleem is volgens mij niet te veel of te weinig voeding, maar gewoon een beetje te weinig stikstof in de voeding. Je hebt een universele potgrond gebruikt, en daarin zit niet heel veel voeding. De stikstof die in de aarde zat is waarschijnlijk wel verbruikt, en de bloeivoeding die je nu gebruikt bevat niet veel stikstof. De NPK verhouding is 10-30-20 en bevat verhoudingsgewijs dus wat te weinig stikstof. Verder is het 29 graden dus zullen je planten best hard gegroeid zijn, en de stikstof dus snel verbruikt hebben.

De oplossing is volgens mij simpel; geef de planten naast de bloeivoeding ook wat groeivoeding. Zorg wel dat de totale concentratie van de voeding niet te hoog wordt. Ik denk dat de planten het verder ook wat te warm hebben, te zien aan de bladranden die wat omhoog staan. Op zich is dat geen probleem hoor, en je doet er verder ook niet veel aan.

Succes met de laatste bloeiweken Theo, ik denk dat het helemaal goed gaat komen met je oogst.

-xxx- Muna

(advertentie)